Σε κατάσταση διαρκούς επιφυλακής βρίσκονται οι λιμενικές αρχές, καθώς η Κρήτη μετατρέπεται πλέον με γεωμετρική πρόοδο σε έναν από τους βασικούς και πιο πολυσύχναστους υποδοχείς των μεταναστευτικών ροών στην Ανατολική Μεσόγειο. Το νησί δέχεται πλέον καθημερινή και ασφυκτική πίεση, με τα θαλάσσια περάσματα στα νότια παράλιά του να καταγράφουν κατακόρυφη αύξηση των διελεύσεων από ανθρώπους που επιβαίνουν σε σαθρά και υπερφορτωμένα σκάφη, αναζητώντας διέξοδο προς την ευρωπαϊκή ήπειρο.
Τελευταίο περιστατικό, η επιχείρηση που στήθηκε υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) του Λιμενικού Σώματος για τον εντοπισμό και την ασφαλή περισυλλογή μιας ακόμα ομάδας μεταναστών και προσφύγων νότια των Καλών Λιμένων.
Η κινητοποίηση ξεκίνησε μετά τον εντοπισμό από drone της Frontex λέμβου που μετέφερε 34 άτομα σε απόσταση 42 ναυτικών μιλίων νότια της περιοχής. Το Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. κινητοποίησε άμεσα τα παραπλέοντα σκάφη που βρίσκονταν στη θαλάσσια ζώνη, και οι μετανάστες διασώθηκαν από ένα εμπορικό πλοίο υπό σημαία Μάλτας που έπλεε σε κοντινή απόσταση, προκειμένου να μεταφερθούν στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα,τα ξημερώματα, στα νότια της Γαύδου έφτασαν δύο λέμβοι με συνολικά 69 άτομα.



