Η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης γνωμοδότησε θετικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία μονάδας συνολικής δυναμικότητας 499 κλινών, εντός περιοχής του δικτύου Natura 2000. Η θετική γνωμοδότηση συνοδεύεται από τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχει θέσει το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.
303 δωμάτια σε έκταση σχεδόν 64 στρεμμάτων
Η επένδυση προβλέπεται να αναπτυχθεί σε γήπεδο συνολικής επιφάνειας 63.939,02 τ.μ. στη θέση Τζούγκαρη, εκτός οικισμού Ασπρουλιανού.
Το νέο ξενοδοχείο θα διαθέτει 303 δωμάτια και 499 κλίνες, με τις εγκαταστάσεις να αναπτύσσονται σε ισόγεια, διώροφα και τριώροφα τμήματα, ακολουθώντας τις υψομετρικές καμπύλες του γηπέδου.
Στο συγκρότημα προβλέπονται πολλές κολυμβητικές δεξαμενές. Η κεντρική πισίνα θα αναπτύσσεται σε 3 επιμέρους τμήματα και θα έχει επιφάνεια 694,17 τ.μ., ενώ επιπλέον σχεδιάζονται 3 ανεξάρτητες δεξαμενές συνολικής επιφάνειας 472,64 τ.μ.
Παράλληλα, μεγάλο μέρος των δωματίων προβλέπεται να διαθέτει ιδιωτικές ή κοινόχρηστες πισίνες στην προέκταση των βεραντών. Συνολικά, η επιφάνεια νερού των κολυμβητικών δεξαμενών υπολογίζεται σε 2.864 τ.μ., ενώ οι φυτεμένες επιφάνειες του συγκροτήματος θα φθάνουν τα 15.805 τ.μ.
Η συνολική πραγματοποιούμενη δόμηση προβλέπεται στα 12.698,21 τ.μ., έναντι επιτρεπόμενης δόμησης 12.787,80 τ.μ.
Οι όροι για νερό και περιβάλλον
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Η συνολική κατανάλωση νερού υπολογίζεται στη ΜΠΕ σε 332,4 κυβικά μέτρα ημερησίως, ενώ η ΔΕΥΑ Αποκορώνου έχει βεβαιώσει δυνατότητα παροχής έως 400 κυβικών μέτρων ημερησίως.
Για την άρδευση των χώρων πρασίνου προβλέπεται η αξιοποίηση επεξεργασμένων λυμάτων από αυτόνομη Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων, μέχρι να καταστεί δυνατή η σύνδεση με το υπό κατασκευή δίκτυο αποχέτευσης της Γεωργιούπολης.
Η υπηρεσία ζητά επίσης να διατηρηθούν 2 μεγάλα δέντρα δρυός που βρίσκονται στο γήπεδο και εκτιμάται ότι έχουν ηλικία πιθανόν άνω των 70-100 ετών, καθώς θεωρούνται χαρακτηριστικά στοιχεία του τοπίου και έχουν οικολογική αξία.
Περιορισμός της ανάπτυξης στις επιτρεπόμενες ζώνες
Ένα από τα βασικά ζητήματα που τέθηκαν κατά την εξέταση της ΜΠΕ αφορά τη χωροθέτηση τμημάτων του συγκροτήματος σε σχέση με τις ζώνες της ΖΟΕ Γεωργιούπολης.
Το Τμήμα Περιβάλλοντος επισημαίνει ότι το διάγραμμα κάλυψης πρέπει να επανεξεταστεί ώστε η ξενοδοχειακή δραστηριότητα να περιοριστεί στη ζώνη όπου επιτρέπονται κατοικία και τουριστικές εγκαταστάσεις και να είναι συμβατή με τους περιορισμούς που ισχύουν για τη γεωργική γη και τους πυρήνες βιοτόπου.



