Αυτός είναι ο “Κύκλος Φίλων” με επίτιμο πρόεδρο αξιωματικό των γερμανών αλεξιπτωτιστών ναζί της Μάχης της Κρήτης που μάχεται για την αποκατάσταση του “Γερμανικού Πουλιού”
H είδηση περί βετεράνων ναζί του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που κινούνται για την αποκατάσταση του Γερμανικού Πουλιού – του κατεξοχήν μνημείου σύμβολο της ναζιστικής κατοχής στην Κρήτη – προκάλεσε συζητήσεις. Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στο δημοσίευμα των “Χανιώτικων Νέων”, η οργάνωση βρίσκεται σε επαφή με τον Δήμο Χανίων αλλά και τον Δήμο Πλατανιά ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη μεταφορά και το ξαναστήσιμο του μνημείου.
Στο σημερινό μας δημοσίευμα θα δώσουμε επιπλέον στοιχεία για μία υπόθεση που απ’ ότι φαίνεται έχει μακρά ιστορία, και στο οποίο φαίνεται να εμπλέκονται και σημαντικά πολιτικά πρόσωπα των Χανίων.
Για την αποκατάσταση του μνημείου υπάρχει στη Γερμανία μία οργάνωση που έχει δημιουργηθεί από βετεράνους ναζί και της Μάχης της Κρήτης με την επωνυμία “Circle of Friends for the Maintenance of the Paratrooper-Cenotaph in Crete” (Κύκλος Φίλων για τη διατήρηση του Κενοτάφειου των Αλεξιπτωτιστών στην Κρήτη).
Επίτιμος πρόεδρος της οργάνωσης είναι ένας βετεράνος αλεξιπτωτιστής του ναζιστικού στρατού κατά τη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης και μετά τον πόλεμο καθολικός ιερέας, ο 99χρονος Hermann Voelck.
Μεταξύ του 1939 και του 1945 πάνω από 17.000 Καθολικοί ιερείς εντάχθηκαν στο στρατό της Βέρμαχτ. Στο βιβλίο Wermacht Priests περιγράφεται ο ψυχισμός ανθρώπων που υπηρέτησαν τον Θεό και τον Γερμανικό Εθνικισμό. Μετά τον πόλεμο, σε κείμενά τους, αυτοί οι στρατιώτες του ναζιστικού στρατού, περιγράφουν με ειλικρίνια ότι πήγαν στον πόλεμο οικειοθελώς, γιατί ήταν το πνευματικό τους καθήκον να σταθούν δίπλα στους συμπατριώτες τους που φορούσαν στολή. Και αν και αρκετοι ιερείς υπηρέτησαν σε στρατιωτικές εκκλησίες, κάνοντας εργασίες σύμφωνα με την ιδιότητά τους ως ιερείς, άλλοι ανέλαβαν ρόλους ακόμα και ως στρατιώτες στο πεζικό. Οι πεποιθήσεις πολλών εξ αυτών γινόταν ακόμα πιο δυνατές καθώς ο πόλεμος της ναζιστικής Γερμανίας ήταν και ενάντια στη Σοβιετική Ένωση, που στο βλέμμα τους αποτελούσε εξαιρετικά σημαντικό κίνδυνο για την Καθολική Εκκλησία και τον Γερμανικό πολιτισμό.
Ομως, ο επίτιμος πρόεδρος της συγκεκριμένης οργάνωσης υπήρξε αξιωματικός της Βέρμαχτ και αλεξιπτωτιστής κατά τη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης. Ιερέας, έγινε μετά το τέλος του πολέμου.
Σχετικά με το κενοτάφειο, η οργάνωση αφού περιγράφει το “εντυπωσιακό” μνημείο κοντά στα Χανιά αναφέρει ότι ο πληθυσμός του νησιού ονόμασε το μνημείο “Γερμανικό πουλί”.
Η οργάνωση ευχαριστεί θερμά τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, επειδή εξαιτίας των κινήσεών του, το μνημείο γλίτωσε την κατεδάφιση, σημειώνοντας ότι ήταν ενεργό μέλος της αντίστασης ενάντια στη Γερμανική Κατοχή.
Το 2001 έληξε η 30ετής συμφωνία μεταξύ του Γερμανικού Προξενείου, που λειτουργούσε ως εκπρόσωπος της Γερμανικής Ομοσπονδίας Αλεξιπτωτιστών και των ιδιοκτητών της γης, και το μέλλον του κενοτάφειου έγινε αβέβαιο.
Λίγους μήνες μετά, η μύτη του αετού στο μνημείο, έσπασε ενώ ζημιές προκλήθηκαν και στη μαρμάρινη βάση του μνημείου.
Εν τω μεταξύ, το 2002 ιδρύθηκε στη Γερμανία ο Σύλλογος για την αποκατάσταση του μνημείου στην Κρήτη.
Με πρωτοβουλίες ξανά του Γερμανικού Προξενείου και πιέσεις που ασκήθηκαν και συζητήσεις με φορείς της αυτοδιοίκησης και πολιτικούς των Χανίων, έγιναν προσπάθειες να επισκευαστεί το μνημείο, όμως συνάντησαν την αντίσταση ενός εκ των δύο ιδιοκτητών του χώρου.
Το 2006 αποφασίστηκε το κενοτάφειο να απομακρυνθεί από το σημείο και να δημιουργηθεί χώρος πάρκινγκ.
Γίνεται αναφορά στον τότε νομάρχη Χανίων κ. Γρηγόρη Αρχοντάκη, στον αντινομάρχη κ. Κωνσταντίνο Γύπαρη και στον Δήμαρχο Νέας Κυδωνίας κ. Μανώλη Σταματάκη ενώ τονίζεται ότι κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Γερμανικής Ομοσπονδίας των Αλεξιπτωτιστών και του προεδρείου του “Κύκλου των Φίλων” στον νομάρχη έγινε ξεκάθαρο ότι είναι υπέρ της αποκατάστασης του μνημείου.
Σύμφωνα με την οργάνωση το “Γερμανικό πουλί”, έχει υποφέρει τόσο εκτεταμμένες ζημιές που δε μπορεί πλέον να επισκευαστεί στην πρότερη κατάστασή του ενώ τονίζεται ότι χάθηκε η ευκαιρία για αγορά του χώρου όπου βρίσκεται. Πλέον λοιπόν, αυτό που μένει είναι η μεταφορά σε άλλο σημείο και τη συντήρησή του.
Ο “κύκλος των φίλων” συγκεντρώνει χρήματα για να προχωρήσει προς τους σκοπούς του, κυρίως απευθυνόμενος σε πρώην και νυν μέλη των Γερμανών αλεξιπτωτιστών.
Για τον σκοπό της αποκατάστασης μέλη της οργάνωσης ταξίδεψαν στην Κρήτη το 2009 για να συζητήσουν με αξιωματούχους πάντα με την ενεργό υποστήριξη του Γερμανικού Προξενείου ενώ γίνεται αναφορά και σε αρχιτέκτονα στα Χανιά που υποστηρίζει το αίτημά τους.
Ο τότε δήμαρχος Νέας Κυδωνίας βρισκόταν σε συζητήσεις για να προσφέρει αποζημίωση στους ιδιοκτήτες της γης για να παραχωρήσουν τον χώρο. Μάλιστα, ζητήθηκε από αρχιτέκτονα στα Χανιά να παρουσιάσει σχέδιο για την αποκατάσταση ενώ αποφασίστηκε η λήψη μέτρων για την ανάδειξή του, όπως η κοπή δέντρων που αποκρύπτουν τη θέση του κ.ο.κ.
Μέλη του συλλόγου συναντήθηκαν και με τον αντι-νομάρχη κ. Κωνσταντίνο Γύπαρη ο οποίος εξέφρασε την πλήρη στήριξη της νομαρχίας Χανίων. Μάλιστα, σύμφωνα με την οργάνωση, ο κ. Γύπαρης ετοίμαζε δελτίο τύπου για την ανάγκη προστασίας των 5 πιο σημαντικών μνημείων των Χανίων, μεταξύ των οποίων ήταν και το “Γερμανικό Πουλί”!
Να υπενθυμίσουμε ότι στην επιγραφή του κενοταφείου είναι ξεκάθαρες οι αναφορές στον γερμανικό μεγαλοϊδεατισμό που έσπειρε την καταστροφή του ναζισμού στην Ευρώπη, αφού όπως και στο μνημείο στα Φλώρια γίνεται αναφορά στη “Μεγάλη Γερμανία”.
Πιο συγκεκριμένα το κενοτάφειο αναφέρει:
“Σε σας ανήκει η ευγνωμοσύνη μας, νεκροί στρατιώτες
που μακρυά από την πατρίδα
πιστοί στους όρκους σας
δώσατε τις ζωές σας
για τη Μεγάλη μας Γερμανία”
Όπως μας είχε πει ο Γερμανός αντιφασίστας, ενεργός στο κίνημα για τις γερμανικές αποζημιώσεις και νομικός κ. Stephan Schrage σε παλιότερη συνέντευξή του, τέτοιες αναφορές δεν είναι αθώες γιατί:
“Στη “Μεγάλη Γερμανία” εντάσσονται τμήματα της Γαλλίας, το Βέλγιο, η Πολωνία, τμήμα της Ρωσίας. Η Μεγάλη Γερμανία είναι όλος ο κόσμος να γίνει Γερμανία”.
Πότε και γιατί στήθηκε το Γερμανικό Πουλί
Το μνημείο που ανεγέρθηκε το 1941 από τις κατοχικές δυνάμεις, είναι γνωστό στους Κρητικούς ως το “Γερμανικό Πουλί” ή το “κακό πουλί”.
Η εισβολή των ναζί στην Κρήτη το Μάιο του 1941 ήταν η πρώτη μεγάλη εναέρια επίθεση στην ιστορία. Παρά τη νίκη τους, η ελίτ των Γερμανών αλεξιπτωτιστών υπέστη μεγάλες απώλειες με αποτέλεσμα ο Αδόλφος Χίτλερ να απαγορεύσει την σε τέτοια μεγάλη κλίμακα χρήση αλεξιπτωτιστών για το υπόλοιπο του πολέμου.
Το μνημείο ανεγέρθηκε στο τέλος μιας πέτρινης κλίμακας που οδηγεί στην κορυφή ενός μικρού λόφου. Αποτελούνταν από ένα ψηλό πετρόχτιστο βάθρο όπου πάνω του στήθηκε ένας τσιμεντένιος αετός σε στάση εφόρμησης προς τη γή, να κρατάει έναν αγκυλωτό σταυρό στα νύχια του.
Η συγκεκριμένη εικόνα ανταποκρίνεται στο έμβλημα – διακριτικό των αλεξιπτωτιστών κομάντος που απονεμόταν στους στρατιώτες της Luftwaffe μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης τους στα άλματα.
Το γερμανικό πουλί ήταν αντίγραφο εμβλήματος των αλεξιπτωτιστών που απονεμόταν στους στρατιώτες της Luftwaffe μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης τους στα άλματα
Τον Αύγουστο του 1942 ο – διορισμένος από τους Ναζί – κατοχικός πρωθυπουργός Τσολάκογλου επισκέφθηκε την Κρήτη. Πρώτη του ενέργεια ήταν να επισκεφθεί το μνημείο που είχαν ανεγείρει οι Γερμανοί στα Χανιά και να καταθέσει στεφάνι στη μνήμη των εισβολέων
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία.
Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.