15.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

«Ο ΣΜΑ στο Κακοδίκι βρομεί»: Κείμενο 160 κατοίκων της περιοχής | Φωτός

Ημερομηνία:

Με κείμενο που υπογράφουν 160 κάτοικοι του χωριού Κακοδίκι αναφέρονται στην πρόθεση του Δήμου Καντάνου – Σελίνου για εγκατάσταση Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στο Κακοδίκι.

Στο κείμενο αναφέρονται τα εξής:

Οι κάτοικοι του ιστορικού χωριού Κακοδίκι, επιλέξαμε να αντιδράσουμε δυναμικά και να αγωνιστούμε για τη ακύρωση της μη δημοκρατικής και αδιαφανούς απόφασης της Δημοτικής Αρχής του δήμου Καντάνου – Σελίνου, να εγκαταστήσει Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στο κέντρο του χωριού μας, 10 μέτρα από τον κεντρικό οδικό άξονα Χανίων – Παλαιόχωρας, σε περικαλλή θέση, εν μέσω οικισμών, οδικού και περιπατητικού (μονοπάτι προς ιστορική γέφυρα) κόμβου.

Η Δημοτική Αρχή ισχυρίζεται ότι ο ΣΜΑ  είναι κάτι εντελώς απλό, ακίνδυνο, αθώο, άοσμο, χωρίς καμιά απολύτως περιβαλλοντική επίπτωση, κάτι σαν χειρουργείο ή σαν ξενοδοχείο πολυτελείας. Εμάς δε, τους “ιθαγενείς” Κακοδικιανούς, που εξ αρχής είμαστε ενάντιοι στο να γίνει ο ΣΜΑ στο κέντρο του χωριού μας, μας “γράφει στο παλιά της τα παπούτσια”.

Μας σερβίρει τεχνοκρατικά επιχειρήματα εισαγμένα από την Ελβετία και άλλες προηγμένες ευρωπαϊκές  χώρες, με παραδείγματα ΣΜΑ σε αστικές και όχι αγροτικές περιοχές.

Μάλλον έχει χάσει την επαφή της με την ελληνική πραγματικότητα (να φταίει άραγε η εξουσία;) που πολύ απλά λέει ότι:

Α) Ο δημόσιος μηχανολογικός εξοπλισμός, ειδικά τώρα στο καθεστώς οικονομικής υποτέλειας που ζούμε, μένει μόνιμα  ασυντήρητος και υπολειτουργεί ή δεν λειτουργεί καθόλου, όπως για παράδειγμα τα απορριμματοφόρα του δήμου μας και οι τρύπιοι κάδοι για τα σκουπίδια που βρομίζουν όλα τα χωριά μας. Το ίδιο θα συμβεί αναπόφευκτα και με τον ΣΜΑ στο Κακοδίκι, σε σύντομο χρονικό διάστημα, με ολέθριες συνέπειες στο περιβάλλον και στη ζωή μας.

Β) Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι λόγω θέσης, (εύκολη πρόσβαση στον καθένα), δίπλα σε δυο ρυάκια, αλλά και της αδυναμίας συνεχούς 24ης φύλαξης, ο ΣΜΑ θα μετατραπεί σε ΧΥΤΑ, όπως έχει ήδη γίνει και με τον ΣΜΑ στις Μοίρες του Δήμου Φαιστού Ηρακλείου, στη νέα Μηχανιώνα Θερμαϊκού και σε πολλά άλλα μέρη. Ήδη τα συνεργεία του Δήμου  μας έδωσαν το “παράδειγμα” πετώντας στον χώρο και το  γειτονικό ρέμα σκουπίδια από καθαρισμούς. (βλ. φωτογραφίες)

Γ) Μια παλιά παροιμία λέει, “κάλιο να σου βγει το μάτι παρά το όνομα”  και μια άλλη, “ουδέν μονιμότερο, του προσωρινού”. Ο ΣΜΑ που επί του πρακτέου θα έχει γίνει ΧΥΤΑ, ήρθε για να μείνει στο χωριό μας. Έχουμε πικρή εμπειρία από παραδείγματα στο δήμο μας, όπως από το νταμάρι στο φαράγγι της Καντάνου (που ξεκίνησε μικρό για τις ανάγκες του Σελίνου) αλλά από τις 3 “μόνο” ανεμογεννήτριες στο Αποπηγάδι που τελικά είναι 103 μαζί με 3 υδροηλεκτρικά! Και αυτά με το “χεράκι” των τότε δημάρχων έγιναν (που τώρα πίνουν αλλού καφέ) – μην το ξεχνάμε!

Επειδή προφανώς η δημοτική αρχή δεν μπορεί να μας διασφαλίσει ότι όλα θα βαίνουν (και θα λειτουργούν) σωστά με τον ΣΜΑ εις το διηνεκές, μιας και αυτή “περαστική” και προσωρινή είναι, ούτε μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα η διαχείριση των σκουπιδιών να περάσει σε ιδιώτες (με ότι αυτό συνεπάγεται), οφείλει να προνοεί και να πράττει με ευθύνη ώστε να μην συμβάλει κι αυτή με τη σειρά της στην οριστική ταφόπλακα ενός χωριού. Οφείλει να αφουγκραστεί την τοπική κοινωνία που αντιδρά και να λάβει υπόψη της τους σοβαρούς λόγους ακύρωσης του ΣΜΑ στο Κακοδίκι, που εκτός από όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, είναι:

1) Ο ΣΜΑ πρόκειται να εγκατασταθεί 180 μέτρα πάνω από τον Κακοδικιανό ποταμό, μνημείο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, κι από την υδρομάστευση η οποία τροφοδοτεί με αρδευτικό νερό όλες τις γειτονιές του χωριού, ενώ υπάρχει η πρόβλεψη και για ύδρευση τους από το ίδιο έργο.

Σημειώνεται ότι τα ύδατα του Κακοδικιανού ποταμού επικοινωνούν με τις πηγές ύδρευσης και της ευρύτερης περιοχής της Παλαιόχωρας!

Λόγω της υψομετρικής θέσης του γηπέδου εγκατάστασης του ΣΜΑ, όλες οι επιφανειακές απορροές υγρών αποβλήτων θα καταλήγουν, μέσω της ασφαλτοστρωμένης οδού και των δυο ρεμάτων που τον περικλείουν, στον Κακοδικιανό ποταμό!

2) Δεν πληρούται η απαιτούμενη ελάχιστη απόσταση από σημεία υδροληψίας με χρήση υδρευτική η οποία πρέπει να είναι μεγαλύτερη του ενός χιλιομέτρου (1 χλμ.) όπως αυτή έχει οριστεί στο Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Υδατικού Διαμερίσματος Κρήτης που έχει εγκριθεί σε εφαρμογή της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Ειδικότερα, στο σημείο όπου πρόκειται να εγκατασταθεί ο ΣΜΑ και συγκεκριμένα μόλις 300 μέτρα βορειοδυτικά, βρίσκεται πηγή που τροφοδοτεί με πόσιμο νερό (υδρευτική υδρομάστευση) την περιοχή του χωριού Σφακός.

3)  Δεν πληρούται το κριτήριο της απαιτούμενης ελάχιστης απόστασης από το κέντρο οικισμών, το οποίο έχει οριστεί στα 500 m. σύμφωνα με την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Το συγκεκριμένο ακίνητο που έχει επιλεγεί  από το Δήμο Καντάνου Σελίνου για ΣΜΑ βρίσκεται σε απόσταση 200 μέτρων από τον οικισμό του χωριού Σφακός και 250 μέτρα περίπου από τον οικισμό του Κακοδικίου ο οποίος έχει εκατόν πενήντα (150)  μόνιμους κατοίκους, αριθμός που τη θερινή περίοδο αυξάνεται κατακόρυφα λόγω των επισκεπτών, παραθεριστών και τουριστών.  Αυτονόητο δε είναι ότι το ανωτέρω κριτήριο έχει πρακτική σημασία, καθόσον από την κατασκευή και τη λειτουργία του έργου θα παράγονται μετά βεβαιότητας οχλήσεις, τόσο οπτικές – αφού το ακίνητο όπου προγραμματίζεται να εγκατασταθεί το έργο βρίσκεται σε άμεση οπτική επαφή με τον Επαρχιακό δρόμο προς Παλαιόχωρα, από τον οποίο ιδίως κατά τους θερινούς μήνες διέρχονται εκατοντάδες επισκεπτών – όσο και θόρυβοι και δυσοσμίες και τούτο θα έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας διαβίωσης των κατοίκων της περιοχής.

4) Υπάρχει κίνδυνος παραγωγής δυσοσμιών οι οποίες μάλιστα θα χαρακτηρίζουν μόνιμα την περιοχή.

5) Ο χώρος που νοικιάστηκε από το Δήμο, ειδικά αν δεν ξηλωθούν οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις παραγωγής σκυροδέματος, δεν επαρκεί και για την λειτουργία του ΣΜΑ θα καταπατηθούν περιουσίες χωριανών μας.

6) Ο ΣΜΑ χωροθετείτε σε μια από τις πιο παραγωγικές και εύφορες περιοχές του χωριού μας, μέσα σε ελαιώνες, αμπέλια, κήπους κλπ

Η επιλογή του ακινήτου από το Δήμο Καντάνου – Σελίνου έγινε με απόλυτη αδιαφάνεια και προχειρότητα, χωρίς ουδόλως: α) Να γίνει οικονομοτεχνική μελέτη για το αν, το που και το πως, συμφέρει να γίνει ΣΜΑ στο Δήμο μας, δεδομένου ότι ο όγκος των παραγόμενων σκουπιδιών είναι σχετικά μικρός και η περιοχή του Σελίνου έχει μια πολύ ιδιαίτερη γεωμορφολογία με τρεις χωριστές λαγκαδιές που τις χωρίζουν ψηλά βουνά και που δύσκολα επικοινωνούν μεταξύ τους. Αναρωτιόμαστε γιατί να συμφέρει τα σκουπίδια από την Αγιά Ειρήνη και τον Ομαλό,  για παράδειγμα, να πρέπει πρώτα να πάνε στο Κακοδίκι και μετά στα Χανιά. Χαρακτηριστικό – υποδειγματικό παράδειγμα τέτοιας μελέτης είναι του  επίσης ορεινού δήμου  Γορτυνίας ν. Αρκαδίας (http://www.gortynia.gov.gr/wp-content/pdf/announce/SMA/%CE%91’_%CE%A6%CE%91%CE%A3%CE%97_%CE%A7%CE%A9%CE%A1%CE%9F%CE%98%CE%95%CE%A4%CE%97%CE%A3%CE%97_%CE%A3%CE%9C%CE%91_%CE%93%CE%9F%CE%A1%CE%A4%CE%A5%CE%9D%CE%99%CE%91%CE%A3.PDF)

όπου για την εύρεση της κατάλληλης θέσης ΣΜΑ εκτός από την εκτεταμένη οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας, τέθηκαν κριτήρια ελάχιστης απόστασης (300 – 800 μ.) από ποτάμια, πηγές, οικισμούς, αρχαιολογικούς χώρους κλπ.  β) Να διερευνηθούν τυχόν εναλλακτικές λύσεις και ειδικότερα η ύπαρξη άλλων τυχόν κατάλληλων ακινήτων, ιδιοκτησίας μάλιστα του ίδιου του Δήμου, ώστε να μην απαιτείται η επιπλέον δαπάνη χρημάτων για μισθώματα, διαμόρφωση του χώρου κ.λ.π. γ) Να ενημερωθεί και να συναινέσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό το ενδιαφερόμενο κοινό, ήτοι οι δημότες και ιδίως οι κάτοικοι της περιοχής.

Για το ιστορικό, και για πληροφόρηση κάθε ενδιαφερομένου, τονίζουμε ότι έχει παρθεί απόφαση δημοτικού συμβουλίου μόνο για το ότι πρέπει να γίνει ΣΜΑ στο Σέλινο και όχι για την τοποθεσία που θα γίνει και για το αν θα πρέπει να γίνει στο Κακοδίκι. Οι αποφάσεις για το ότι θα  γίνει στο Κακοδίκι πάρθηκαν  από την “οικονομική επιτροπή” του δήμου, ενώ οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι δηλώνουν ανενημέρωτοι.

Η  Δημοτική Αρχή υιοθέτησε και εφάρμοσε μια “ετσιθελική” πολιτική  και αντίς της σύνθετης μελέτης – έρευνας, προχώρησε χωρίς κοινωνική συναίνεση και αποδοχή στη χωροθέτηση ΣΜΑ στο Κακοδίκι, θέτοντας κατ ουσίαν ως μοναδικό κριτήριο το οικονομικό, διοργανώνοντας μειοδοτικό διαγωνισμό. “Φωτογραφικό” μειοδοτικό διαγωνισμό που το νόημα του ακυρώθηκε στην πράξη, αφού εμφανίστηκε μόνο μια προσφορά, αυτή που άτυπα είχε προ συμφωνηθεί!  Προχώρησε στη συνέχεια, πάντα με αποφάσεις μόνο της οικονομικής επιτροπής του δήμου, στην μίσθωση ακινήτου στο Κακοδίκι, επιλέγοντας με “ελαφρά τη καρδία” να μεγιστοποιήσει το λειτουργικό κόστος του ΣΜΑ και να επιβαρύνει επιπλέον οικονομικά τους δημότες της, με τίμημα  ετήσιου μισθώματος 6.000 ευρώ (500Χ12=6000), για 15 έτη δηλαδή 90.000 ευρώ συνολικά για ενοικίαση 3,2 στρ. στο Κακοδίκι. Χρηματικό ποσό πολλές φορές μεγαλύτερο από αυτό που θα απαιτούνταν για την αγορά αντίστοιχης έκτασης και που τουλάχιστον θα παρέμενε στην ιδιοκτησία του δήμου!

Εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν πολλές και που παρόλο δεν είναι δουλειά μας, τις έχουμε προτείνει δημόσια και σε κατ ιδία συζητήσεις με δημοτικούς συμβούλους και “δόξα το Θεό”  το Σέλινο διαθέτει πολλά χωράφια μακριά από κατοικημένες περιοχές, ποτάμια, πηγές και καλλιέργειες.

Κύριε Δήμαρχε

Σε εκλέξαμε, ως νέο, μορφωμένο, υποσχόμενο λαϊκές συνελεύσεις, κοινωνική διαβούλευση και συμμετοχή. Μας στενοχωρεί αφάνταστα ο παράδρομος που έχετε πάρει σαν δημοτική αρχή. Αφουγκραστείτε την τοπική κοινωνία και διορθώστε πριν να είναι αργά το κακό που πάτε να κάνετε. Συγκαλέστε άμεσα δημοτικό συμβούλιο, όπως έχουμε ζητήσει γραπτώς με 170 υπογραφές, (και που αποφεύγετε επιμελώς εδώ και καιρό να κάνετε) για την ακύρωση του ΣΜΑ στο Κακοδίκι.

Εμείς από την μεριά μας, είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε το χωριό μας και θα αγωνιστούμε, με κάθε μέσο, για την ακύρωση του ΣΜΑ στο Κακοδίκι. Δεν θα επιτρέψουμε να πραγματοποιηθεί σε καμία περίπτωση αυτό το έγκλημα εις βάρος του χωριού μας, της ποιότητας ζωή μας και καθ επέκταση εις βάρος ολόκληρου του Δήμου μας.

Οι κάτοικοι του Κακοδικίου

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ