12.8 C
Chania
Thursday, December 25, 2025

Πάγωμα του Συμφώνου Σταθερότητας και το 2023 λόγω πολέμου

Ημερομηνία:

Οι κανόνες κατά της υπέρβασης των δαπανών από τις κυβερνήσεις της ΕΕ θα παραμείνουν σε αναστολή έως το 2023, παρατείνοντας την αναστολή της εποχής της πανδημίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ανέφεραν πηγές την Πέμπτη (19 Μαΐου).

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέστειλε τους κανόνες για τις δημόσιες δαπάνες των εθνικών κυβερνήσεων τον Μάρτιο του 2020, καθώς το μπλοκ βυθίστηκε στη βαθύτερη ύφεση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο λόγω των περιορισμών του COVID-19.

Γνωστοί ως Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, οι κανόνες της ΕΕ περιορίζουν τις ελλειμματικές δαπάνες στο 3% της συνολικής οικονομίας μιας χώρας και το χρέος στο 60%.

Το σύμφωνο υποτίθεται ότι θα επανενεργοποιούνταν την 1η Ιανουαρίου 2023, με την επιστροφή της σταθερής ανάπτυξης, αλλά η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία άλλαξε την κατάσταση, ανέφεραν πηγές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, θα λάβει την απόφασή της τη Δευτέρα, πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ το απόγευμα.

«Υπάρχει συναίνεση για παράταση», δήλωσε πηγή της Επιτροπής στο AFP.

«Πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη διατήρηση της γενικής ρήτρας διαφυγής το 2023 και την απενεργοποίησή της από το 2024», πρόκειται να αναφέρει η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της τη Δευτέρα, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Μια άλλη πηγή επέμεινε ότι η παράταση δεν είναι «λευκή επιταγή» και ότι η ανακοίνωση θα συνοδεύεται από έκκληση για επιστροφή σε πιο ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.

Αυτό ελπίζουμε ότι θα καθησυχάσει τη Γερμανία και τους «φειδωλούς» συμμάχους της στη βόρεια Ευρώπη, οι οποίοι είναι ένθερμοι υπερασπιστές της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Ο πόλεμος και ο αντίκτυπος των κυρώσεων κατά της Ρωσίας ώθησαν τη Δευτέρα τις Βρυξέλλες να μειώσουν δραστικά τις προβλέψεις τους για την αύξηση του ΑΕΠ της ΕΕ και της ευρωζώνης φέτος.

Υπολογίζει πλέον σε επέκταση 2,7% έναντι 4% στις αρχές του έτους και δεν αποκλείει περαιτέρω επιδείνωση.

Μεγάλο μέρος της ανάπτυξης φέτος θα οφείλεται σε μεταφερόμενες επιδράσεις από το 2021, επισημαίνοντας τη νέα ευθραυστότητα της οικονομίας της ΕΕ που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η οικονομία πλήττεται από την εκτίναξη των τιμών των βασικών εμπορευμάτων, οι οποίες, πέραν της ενέργειας, επεκτείνονται και στις τιμές των τροφίμων. Η σύγκρουση καθώς και η παύση σε λειτουργίες λόγω COVID στην Κίνα έχουν επίσης αυξήσει τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού και έχουν αυξήσει την αβεβαιότητα τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά.

 

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σπάνιο έγχρωμο βίντεο – ντοκουμέντο με τον Κισαμίτη σπουδαίο βιολιστή Νικόλαο Χάρχαλη

Ο Νικόλαος Χάρχαλης (πραγματικό όνομα Νικόλαος Χαρχαλάκης) (1884-1974) γεννήθηκε...

Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ 3.000 “ιδιοκτήτες” για επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ

Στο πλαίσιο των διασταυρώσεων, που πραγματοποιεί η Ανεξάρτητη Αρχή...

Η σοκολάτα μπορεί να εξαφανιστεί μέχρι το 2050 – Υπάρχει υποκατάστατο;

Η σοκολάτα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα «κλιματικό βαρόμετρο», καθώς τα ακραία καιρικά...