Πέντε ευρωπαϊκά έθνη στοχεύουν να υπογράψουν συμφωνίες φέτος για να στείλουν μετανάστες χωρίς νόμιμη διαμονή σε χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσαν σε συνάντηση που φιλοξένησε η Δανία την Παρασκευή.
Η Γερμανία, η Αυστρία, η Ελλάδα, η Δανία και η Ολλανδία δήλωσαν ότι συμφώνησαν σε συγκεκριμένα βήματα προς μια συμφωνία με μια χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με εγκαταστάσεις επιστροφής, στην πιο πρόσφατη προσπάθεια ευρωπαϊκών εθνών να μειώσουν τη μετανάστευση.
Οι χώρες, γνωστές ως η Ομάδα των Πέντε (Group of Five), δεν κατονόμασαν τα έθνη που αναμένουν να φιλοξενήσουν κέντρα επιστροφής.
«Θέλουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία με τρίτες χώρες φέτος που θα επιτρέψει τη δημιουργία κόμβων επιστροφής», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Αλεξάντερ Ντόμπριντ (Alexander Dobrindt) σε δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου στην Κοπεγχάγη.
Η ομάδα, η οποία έχει πραγματοποιήσει μια σειρά συναντήσεων φέτος, σχεδιάζει να συγκληθεί εκ νέου στο Μόναχο της Γερμανίας στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον Ιούνιο μια γενική αναθεώρηση της μεταναστευτικής πολιτικής με στόχο την επιτάχυνση των απελάσεων και τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να ιδρύουν κέντρα στο εξωτερικό, σε κάτι που οι επικριτές λένε ότι θα μπορούσε να αποδυναμώσει τις δικλίδες ασφαλείας για τους αιτούντες άσυλο.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης, ένας οργανισμός εκτός ΕΕ που προάγει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου σε όλη την ήπειρο, δήλωσε τον Ιούλιο ότι οι κόμβοι επιστροφής ενέχουν «σημαντικούς κινδύνους για τα ανθρώπινα δικαιώματα», ενώ αρκετές άλλες ομάδες έχουν επίσης επικρίνει το σχέδιο.
Η Γενική Γραμματέας του Δανικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες Σάρλοτ Σλέντε (Charlotte Slente) δήλωσε ότι θα ήταν προτιμότερο να εφαρμοστεί το Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, το οποίο εστιάζει σε αυστηρότερο έλεγχο διαλογής (screening) στα σύνορα, ταχύτερες διαδικασίες ασύλου και επιστροφής, και διευρυμένα ψηφιακά συστήματα για τη διαχείριση των αιτήσεων ασύλου.
«Οι κόμβοι επιστροφής εστιάζουν σε έναν μικρό αριθμό επιστροφών, δεν θα εμποδίσουν τους ανθρώπους να ακολουθούν ακόμη πιο επικίνδυνες διαδρομές, και θα μπορούσαν να παραβιάσουν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε η Σλέντε.
Η Δανία αναμένει να είναι έτοιμη να στείλει μετανάστες στον κόμβο επιστροφής μέχρι το τέλος του 2027, δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ένταξης Μόρτεν Μπόντσκοφ (Morten Bodskov).
«Είναι μια νέα ευκαιρία να έχουν μια ζωή σε μια χώρα-εταίρο», δήλωσε, προσθέτοντας ότι τα πέντε έθνη θα βρίσκονται σε διάλογο με το όργανο του ΟΗΕ, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για τα επόμενα βήματά τους.
Εκπρόσωπος της UNHCR δήλωσε ότι η υπηρεσία δεν είχε προσεγγιστεί με λεπτομέρειες μιας πρότασης και δεν μπορούσε να σχολιάσει τις ρυθμίσεις που συζητούνται.



