Σε μία ηχηρή τοποθέτηση σχετικά με τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις στη Μεσόγειο και τις ευρύτερες επιπτώσεις της κρίσης στη Μέση Ανατολή προχώρησε η Ειδική Εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, Francesca Albanese, σχολιάζοντας δημόσια ανάρτηση του γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.
Η αξιωματούχος του ΟΗΕ, απευθυνόμενη στους πολίτες της Ιταλίας και ιδιαίτερα των νότιων περιοχών της χώρας, συνέδεσε την πορεία των σχέσεων της Ελλάδας με την κατάσταση στα παλαιστινιακά εδάφη, υποστηρίζοντας ότι η εναντίωση σε πρακτικές απαρτχάιντ συνιστά πράξη αυτοσυντήρησης για τις κοινωνίες της Νότιας Ευρώπης.
Η τοποθέτηση του Γιάνη Βαρουφάκη για τη στρατηγική κατεύθυνση της Ελλάδας
Το έναυσμα για την παρέμβαση της κ. Albanese έδωσε η προηγούμενη δήλωση του γραμματέα του ΜέΡΑ25 στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X. Στην τοποθέτησή του, ο κ. Βαρουφάκης εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις επιπτώσεις της στενής πρόσδεσης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής με την κυβέρνηση του Ισραήλ.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης:
«Η μετατροπή της Ελλάδας σε ισραηλινό δορυφόρο προχωρά με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Αυτό δεν προμηνύει τίποτα καλό για την πλειοψηφία των Ελλήνων, για την ειρήνη στην περιοχή μας και για την Ευρώπη και τη Δυτική Ασία ευρύτερα. Πρέπει να υπάρξει αντίσταση σε αυτό».
Το μήνυμα της Francesca Albanese προς τον ιταλικό Νότο και η έννοια της «αυτοσυντήρησης»
Ανταποκρινόμενη στην επισήμανση του Έλληνα πολιτικού, η Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ διεύρυνε τον προβληματισμό στη γειτονική Ιταλία, εστιάζοντας στις περιφέρειες της Απουλίας, του Σαλέντο και του ευρύτερου ιταλικού Νότου, οι οποίες γειτνιάζουν άμεσα με την ελληνική επικράτεια και τον μεσογειακό χώρο.
Στην ανάρτησή της, η Francesca Albanese υπογράμμισε:
«Οι Ιταλοί, ξεκινώντας από εκείνους του Σαλέντο, της Απουλίας και ολόκληρου του Νότου, θα πρέπει να κατανοήσουν τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Η υπεράσπιση της Παλαιστίνης από το Απαρτχάιντ (ένα πολιτικό μοντέλο που εξαπλώνεται) δεν είναι πράξη φιλανθρωπίας, αλλά αυτοσυντήρησης, προτού ο κίνδυνος αναπνεύσει στον σβέρκο μας».



