23.8 C
Chania
Πέμπτη, 14 Μαΐου, 2026

Παρατείνονται τα προληπτικά μέτρα για την ευλογιά των αιγοπροβάτων στην Κρήτη έως τις 28 Μαΐου

Ημερομηνία:

Η Περιφέρεια Κρήτης ανακοίνωσε την παράταση των προληπτικών μέτρων για την προστασία της κτηνοτροφίας του νησιού από τη νόσο της Ευλογιάς των αιγοπροβάτων, με ισχύ από την Παρασκευή 15 Μαΐου 2026 έως και την Πέμπτη 28 Μαΐου 2026, οπότε και θα επανεκτιμηθούν.

Η απόφαση ελήφθη λόγω των αυξημένων κρουσμάτων στην ηπειρωτική Ελλάδα και της ανάγκης θωράκισης του ζωικού κεφαλαίου της Κρήτης. Παρότι το νησί παραμένει «ελεύθερη» από τη νόσο, η υψηλή μεταδοτικότητα του ιού και η δυνατότητα επιβίωσής του στο περιβάλλον έως και έξι μήνες, καθιστούν επιβεβλημένη την αυστηρή εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας και τον περιορισμό των μετακινήσεων.

Σχετικά με τις μετακινήσεις ζώων, οι ενδοπεριφερειακές μετακινήσεις αιγοπροβάτων για σφαγή και αναπαραγωγή επιτρέπονται και περιορίζονται αυστηρά εντός της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας. Οι μετακινήσεις για χειμερινό βοσκότοπο εξακολουθούν να επιτρέπονται τόσο εντός όσο και εκτός της εκάστοτε Περιφερειακής Ενότητας, πάντα εντός Κρήτης, σύμφωνα με τις ισχύουσες προϋποθέσεις. Απαγορεύεται αυστηρά η ταυτόχρονη μεταφορά αιγοπροβάτων που προέρχονται από διαφορετικές εκτροφές.

Όλες οι μετακινήσεις διενεργούνται υποχρεωτικά με υγειονομικά πιστοποιητικά και με κατάλληλα πιστοποιημένα οχήματα που έχουν απολυμανθεί πριν τη φόρτωση. Η εγκατάσταση προορισμού πρέπει να έχει καθαριστεί και απολυμανθεί πριν την είσοδο των ζώων, ενώ τα ζώα παραμένουν σε καραντίνα για 21 ημέρες. Εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση εισόδου αιγοπροβάτων στην Κρήτη από εκτροφές της υπόλοιπης Ελλάδας.

Οι ιδιοκτήτες κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων καλούνται να τηρούν αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας, μεταξύ των οποίων η θωράκιση των εγκαταστάσεων με περίφραξη για αποτροπή εισόδου και εξόδου ζώων, η εγκατάσταση απολυμαντικής τάφρου ή τάπητα με βιοκτόνο στις εισόδους και εξόδους οχημάτων, καθώς και ο περιορισμός επισκέψεων με απαγόρευση εισόδου σε άσχετα άτομα και οχήματα. Σε περίπτωση που απαιτείται είσοδος, λαμβάνονται μέτρα όπως η χρήση ποδοναρίων και φορμών.

Επιπλέον, οι κτηνοτρόφοι οφείλουν να δημιουργήσουν χώρο καραντίνας για νεοεισερχόμενα ή ύποπτα ζώα, απομονωμένο από την υπόλοιπη εκτροφή, να ελέγχουν την προέλευση των ζωοτροφών με απαγόρευση προμήθειας από απαγορευμένες ζώνες, και να χρησιμοποιούν ξεχωριστό ρουχισμό και υποδήματα εντός της εκτροφής. Απαιτείται τακτική μυοκτονία και απεντόμωση, απομάκρυνση εστιών ρύπανσης και λιμναζόντων υδάτων, καθημερινός έλεγχος των ζώων με άμεση ενημέρωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών σε περίπτωση ύποπτων συμπτωμάτων, καθώς και απαγόρευση δανεισμού κοινών εργαλείων, ζώων ή προσωπικού με άλλες εκτροφές.

Τα σφαγεία καλούνται σε επαγρύπνηση για ύποπτα περιστατικά με άμεση ενημέρωση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, αύξηση των μέτρων βιοασφάλειας με απολυμαντική τάφρο και σχολαστικούς καθαρισμούς, καθώς και παραλαβή ζώων μόνο με τα πλήρη συνοδευτικά έγγραφα και σήμανση. Τα τυροκομεία και οι εγκαταστάσεις γάλακτος οφείλουν να παραλαμβάνουν γάλα μόνο από εκτροφές χωρίς περιοριστικά μέτρα Ευλογιάς και σε καθεστώς Μ4 για τον μελιταίο πυρετό, με αυστηρή απολύμανση των βυτιοφόρων ιδιαίτερα στους τροχούς πριν την είσοδο και την έξοδο από κάθε εκτροφή και τήρηση σχετικού αρχείου.

Οι επιχειρήσεις εμπορίου ζωοτροφών και οι μεταφορείς πρέπει να απολυμαίνουν τα οχήματα κατά την άφιξη και αναχώρηση από εγκαταστάσεις, με συνιστώμενο πλύσιμο των ελαστικών από χώματα πριν την απολύμανση. Οι οδηγοί και μεταφορείς υποχρεούνται σε χρήση φόρμας και ποδωναρίων μιας χρήσης, τα οποία καταστρέφονται επιτόπου μετά τη φόρτωση ή εκφόρτωση. Επιχειρήσεις που διακινούν ζωοτροφές φυτικής προέλευσης από Βουλγαρία και Ρουμανία οφείλουν να ενημερώνουν τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητάς τους δύο ημέρες πριν τη μεταφορά.

Τέλος, οι ιδιώτες κτηνίατροι και οι κτηνίατροι εκτροφής καλούνται σε αυξημένη επαγρύπνηση για τον έγκαιρο εντοπισμό ύποπτων κρουσμάτων και την άμεση ενημέρωση των αρχών, με αυστηρή τήρηση ατομικών μέτρων προστασίας και απολύμανση των οχημάτων κατά τις επισκέψεις σε εκτροφές.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βιωματικό εργαστήριο Χάκα στα Χανιά για την 85η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης

Βιωματικό εργαστήριο Χάκα στα Χανιά στις 20 Μαΐου 2026 για την 85η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης. Ιστορική αναδρομή στον ρόλο των Μαορί. Δηλώσεις συμμετοχής έως 16/5.

Δήμος Καντάνου-Σελίνου: Εκδηλώσεις μνήμης για την 85η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης

Ο Δήμος Καντάνου-Σελίνου διοργανώνει εκδηλώσεις για την 85η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης. Κεντρική ομιλία από Ν. Αποστολάκη στην Παλαιόχωρα και πέρασμα φαραγγιού Καντάνου.

Χαράλαμπος Κουκιανάκης: «Η Επιστήμη μίλησε – Ο Αποκόρωνας δικαιώνεται» για τη γραμμή Χανιά-Δαμάστα

Ο Δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης καλεί σε παρουσίαση μελέτης ΕΜΠ για εναλλακτικές διαδρομές της γραμμής υψηλής τάσης Χανιά-Δαμάστα στις 21 Μαΐου 2026 στις Βρύσες.