16.8 C
Chania
Tuesday, November 5, 2024

Πρακτικά του ΔΝΤ: Ήξεραν από το 2010 ότι το πρόγραμμα θα αποτύχει

Ημερομηνία:

“Πώς το ατύχημα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα, αλλάζει το Ταμείο” είναι ο τίτλος ημοσιεύματος του Reuters, που καταγράφει μέσα από έρευνα και συνεντεύξεις τις αμφιβολίες που είχε από την αρχή το ΔΝΤ για τα σχέδια διάσωσης της Ελλάδας που ξεκίνησαν πριν από πέντε χρόνια.

 “Η έρευνα αδημοσίευτων πρακτικών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ δείχνει ότι μία πλειοψηφία σχεδόν των διευθυντών του θεωρούσαν στις 9 Μαΐου του 2010 ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν θα ήταν αποτελεσματικό”, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η μεγαλύτερη ανησυχία για το πρόγραμμα ήταν ότι δεν προβλεπόταν αναδιάρθρωση του χρέους, δηλώνουν αξιωματούχοι του ΔΝΤ. “Ήταν απόλυτα σαφές , όχι σε όλους, αλλά στη μεγάλη πλειοψηφία των στελεχών μας, ότι ήταν αναγκαία μια αναδιάρθρωση”, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΔΝΤ.

Αλλά οι Ευρωπαίοι φοβόνταν ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες που ήταν “φορτωμένες” με ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν να καταρρεύσουν και υποστήριξαν ότι μία αναδιάρθρωση του χρέους θα μετέδιδε τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας σε άλλα μέρη της Ευρωζώνης, παρακινώντας άλλες χώρες να ζητήσουν επίσης συμφωνίες για το χρέος τους.

“Το ΔΝΤ επιμένει τώρα ότι δεν θα συμμετάσχει στο τελευταίο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας, αν η Ευρώπη δεν δεχθεί την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους σε έκταση που έως τώρα η Ευρώπη απέρριπτε”, σημειώνει το Reuters. Υψηλόβαθμος οικονομολόγος του ΔΝΤ δήλωσε πως το πρόγραμμα, αντικειμενικά, έφερε σε χειρότερη θέση την Ελλάδα. “Δανείζαμε μία χώρα που δεν είναι ήδη σε θέση να αποπληρώσει το χρέος της”, είπε.

Πριν διαμορφωθεί το πρώτο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, η νυν επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, που ήταν τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας έλεγε πως το Ταμείο δεν έπρεπε να συμμετέχει σε προγράμματα στην Ευρώπη, βασιζόμενη στην ελπίδα ότι οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να διαμορφώσουν ένα επαρκές πακέτο, ώστε να φανεί ότι η Ευρώπη μπορούσε να χειριστεί τα δικά της θέματα.

Όταν τον Φεβρουάριο του 2012 οριστικοποιήθηκαν το “κούρεμα” των ελληνικών ομολόγων και το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας, η Λαγκάρντ, που είχε, πλέον, αναλάβει επικεφαλής του ΔΝΤ, εξέφρασε τις ανησυχίες της. Ο τότε οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, Γκίκας Χαρδούβελης, ανέφερε πως, τότε, η Κριστίν Λαγκάρντ είχε πει, προφητικά, προς τους Ευρωπαίους, πως σε τρία χρόνια θα κληθούν να δώσουν και άλλα χρήματα.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που ανέλαβε υπουργός Οικονομικών το καλοκαίρι του 2011, δήλωσε στο Reuters ότι το πρόβλημα ήταν πολιτικό. “Το ΔΝΤ και η Ευρώπη επέμεναν σε σκληρά μέτρα για να αποδείξουμε ότι ήμασταν έτοιμοι να πληρώσουμε το πολιτικό κόστος”, είπε. Οι περισσότεροι στο ΔΝΤ πιστεύουν ότι ένας από τους λόγους που το πρόγραμμα της τρόικας απέτυχε ήταν επειδή διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις δεν εφάρμοσαν ποτέ σωστά τις μεταρρυθμίσεις. Οι Έλληνες από την άλλη πλευρά, χρεώνουν λάθη στο ΔΝΤ, την εμμονή σε μειώσεις μισθών και συντάξεων, αντί τις επιμονής στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

Το ΔΝΤ, σημειώνει το δημοσίευμα, αναμένεται να συμμετάσχει σημαντικά στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά όχι πριν λάβει τη δέσμευση από την Ευρώπη ότι θα δοθεί στη Ελλάδα κάποια μορφή ελάφρυνσης του χρέους της.

Η εμπλοκή του ΔΝΤ στην Ευρωζώνη έχει προκαλέσει, επίσης, μεγάλη συζήτηση για την κυριαρχία στο Ταμείο από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Η Λαγκάρντ αναμένεται να κερδίσει μία δεύτερη θητεία ως γενική διευθύντρια, αν την επιδιώξει, αλλά η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία και άλλοι μέτοχοι επιδιώκουν να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο στις αποφάσεις του ΔΝΤ.

Πηγή: news247.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κι όμως είναι άφθονο το νερό στην Κρήτη!

Μόνο ελάχιστες σταγόνες νερού έχουμε δει να πέφτουν στην Κρήτη, σε σχέση...

Κρήτη – τουρισμός: Σημαντική αύξηση κρατήσεων για το 2025

Η δυναμική της Κρήτης όχι μόνο την φετινή τουριστική σεζόν αλλά...