Διήμερο σεμινάριο οικολογικής γεωργίας θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο και την Κυριακή 28 και 29 Νοεμβρίου, στο χώρο του ΤΕΙ Κρήτης στον Άγιο Νικόλαο.
Στο σεμινάριο που θα ξεκινήσει στις 9.30 το πρωί θα αναπτυχθούν θέματα όπως: φυσική καλλιέργεια, Βιοδυναμική, Permaculture, Παραγωγικοί λαχανόκηποι, Διεθνής και Ελληνική εμπειρία, Εργαστήρι δημιουργίας λαχανόκηπου. Προσκεκλημένοι εισηγητές είναι οι Florent Iochum, σχεδιαστής permaculture και Μιχάλης Μανιαδάκης, σχεδιαστής αειφορικών αγροκτημάτων. Το κόστος συμμετοχής είναι 20 ευρώ και περιλαμβάνει ροφήματα και φαγητό.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το πρόβλημα είναι ότι «όλοι μας σήμερα έχουμε κατανοήσει ότι από τα μεγαλύτερα θέματα (αν όχι το μεγαλύτερο ) που η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει είναι το διατροφικό. Ο μισός πλανήτης σήμερα πεθαίνει από ασιτία και ο άλλος μισός από κακή ποιότητα τροφής. Εμείς ανήκουμε στην δεύτερη περίπτωση που ναι μεν (στις πλείστες των περιπτώσεων) έχουμε καταφέρει να τρώμε και να χορταίνουμε, πλήν όμως δεν τρεφόμαστε σωστά, κατά την έννοια ότι η τροφή που χρησιμοποιούμε δεν προάγει την ψυχοσωματική μας υγεία ως όφειλε. Αντίθετα αισθανόμαστε ότι η τροφή που χρησιμοποιούμε συμβάλει τα μέγιστα στην δημιουργία και επαύξηση των διαφόρων ασθενειών». Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση «οι ομιλητές χρησιμοποιώντας τεχνικές από τη δική μας παραδοσιακή καλλιεργητική αλλά και από την διεθνή εναλλακτική εμπειρία ( Φυσική καλλιέργεια, Βιοδυναμική , Permaculture ) θα μας παρουσιάσουν σε θεωρητικό αλλά και σε πρακτικό επίπεδο πώς γίνεται να στήσουμε ένα λαχανόκηπο είτε ερασιτεχνικά για τις ανάγκες του σπιτιού μας είτε επαγγελματικά χωρίς να χρησιμοποιούμε την χημεία ως λίπανση για την θρέψη των φυτών μας ή ως φάρμακο για την καταπολέμηση των ασθενειών. Αντί των χημικών υλικών θα μας προτείνουν να χρησιμοποιούμε άλλα υλικά τα οποία θα μπορούμε να παρασκευάζουμε μόνοι μας, και να πετυχαίνουμε ποσότητες παραγωγής τέτοιες ώστε το σύστημα παραγωγής είτε ερασιτεχνικό είτε επαγγελματικό να είναι βιώσιμο».
Το παράδοξο, κατά τους διοργανωτές είναι ότι «όχι μόνο γίνεται με τις διαδικασίες αυτές να παράγουμε τρόφιμα ανώτερης διατροφικής αξίας σε σχέση με αυτά της συμβατικής ή της βιολογικής καλλιέργειας, αλλά επειδή χρησιμοποιούμε λιγότερους πόρους για την παραγωγή μας, τους οποίους σχεδόν όλους τους παράγουμε μόνοι μας, είμαστε περισσότερο αυτάρκεις με φυσικές διαδικασίες, και άρα λειτουργούμε περιβαλλοντικά ωφέλιμα και έχουμε χαμηλό κόστος παραγωγής».
Διοργάνωση:
Κιβωτός των Σπόρων,
ομάδα διαφύλαξης & αύξησης τη βιοποικιλότητας,
μέλος της Πολιτιστικής Ένωσης Δήμου Αγίου Νικολάου.
Συμμετέχουν:
Πολιτιστικός Σύλλογος Έξω Λακωνίων
Πολιτιστικός Σύλλογος Μέσα Λακωνίων
Οι φίλοι του βοτανικού πάρκου Απηγανιά
Με την υποστήριξη:
Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου της Περιφέρειας Κρήτης
Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγίου Νικολάου του ΤΕΙ Κρήτης
MIRUM A.E.
Πληροφορίες-εγγραφές: www.enopolian.gr
Τηλ.: 6973764507
Το πρόγραμμα του σεμιναρίου
Παραγωγικοί και χαμηλού κόστους λαχανόκηποι με οικολογικούς τρόπους. Μύθος ή αλήθεια;
1η μέρα Πρωί
“Εν αρχήν ήν…ο σχεδιασμός”
Ο σχεδιασμός του χώρου ή της στρατηγικής που θα ακολουθήσουμε, συνήθως δεν υπολογίζεται στη Γεωργία. ¨Ομως πριν απο οτιδήποτε πρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί σε αυτά που κάνουμε και με όσο το δυνατόν λιγότερες κινήσεις και οικονομικά συμφέρουσες. Αυτό το πετυχαίνουμε μόνο με το σωστό σχεδιασμό.
α) Πρώτα λοιπόν κάποια εισαγωγικά βιογραφικά λόγια απο τον κάθε εισηγητή και μετά μερικές σχεδιαστικές αρχές και πρακτικοί τρόποι αναγνώρισης της δομής του εδάφους, και πως μπορούμε να καταλάβουμε απο τα ζιζάνια τι έδαφος έχουμε, τι του λείπει ή τι έχει σε περίσσια….
β) Ξεκίνημα κατασκευής παραγωγικών λαχανόκηπων χαμηλού κόστους.
•Μ. Μανιαδάκης Υπερυψωμένα παρτέρια, χωρίς σκάψιμο τεχνική (no-dig)
•Florent Iochum Στενά υπερυψωμένα παρτέρια χώματος
Διάλλειμα
1η μέρα Απόγευμα
Θεωρητικό υπόβαθρο Έδαφος
α) Florent Iochum Permaculture
β) Μιχάλης Μανιαδάκης, Φυσική, Περμακουλτούρα και Βιοδυναμική (ιδιαιτέρη αναφορά στο Βιοδυναμικό Ημερολόγιο της Maria Thun, με αναφορά σε ιδιαίτερα παραδείγματα π.χ. κλάδεμα, κόψιμο φρούτων, συλλογή βοτάνων για διατήρηση ή για παραγωγή ελαίων και βαμμάτων, φύτεμα δένδρων και θάμνων κ.τ.λ)
Ερωτήσεις
2η μέρα Πρωί
•Εργαλεία σποράς και κήπου (Μιχάλης: Πελίτι-Κηπουρού και χειρός, και Φλοράν τροχήλατα, χειροκίνητα). Τρόποι χρήσης και επίδειξη (όπου είναι δυνατόν)
•Φύτευση παρτεριών με λαχανικά, και επίδειξη σωστού τρόπου φύτευσης.
•Φυσική καλλιέργεια, Σπορά (με σβόλους και γυμνούς) κομματιού κοντά στο εστιατόριο του ΤΕΙ και κόψιμο χόρτων με μεσινέζα και με κοσά.
2η μέρα Απόγευμα
•Φυτοπροστασία (Φλοράν φυτικούς τρόπους, Μιχάλης Βιοδυναμική)
•Λίπανση-κόμποστ (M. Βιδάλης Βιολογική κομποστοποίηση, Φλοράν Περμακουλτούρα, Μιχάλης Φυσική, Βιοδυναμική)
•Συγκαλλιέργειες, αμειψισπορές, Δάσος τροφής (Φλοράν, Μιχάλης)
Μουσικό δρώμενο για τις ποιότητες της μουσικής σε σχέση με τα στοιχεία (αέρας, γή, νερό, φωτιά)
“Ένα όραμα”
Φλοράν-Μιχάλης