Δεν υπάρχει ενιαίο μεγάλο μέτωπο, όμως οι συνεχείς αναζωπυρώσεις μετατρέπουν κάθε σημείο σε νέα εστία κινδύνου – Σε εξέλιξη οι έρευνες για τα αίτια της πυρκαγιάς, με προσαγωγές και τη σύλληψη στελέχους του ΔΕΔΔΗΕ
Η εικόνα στο νότιο Ρέθυμνο παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη, όχι λόγω ενός μεγάλου και ενιαίου πύρινου μετώπου, αλλά εξαιτίας των διαρκών και επικίνδυνων αναζωπυρώσεων που εκδηλώνονται σε διαφορετικά σημεία και κρατούν τις πυροσβεστικές δυνάμεις σε αδιάκοπη κινητοποίηση.
Το μεγαλύτερο βάρος των επιχειρήσεων επικεντρώνεται στην ευρύτερη περιοχή του Κουρταλιώτικου Φαραγγιού, του Ασώματου και του Πρέβελη, όπου οι ισχυροί άνεμοι αλλάζουν συνεχώς την εικόνα της πυρκαγιάς. Όπως ανέφεραν πηγές της Πυροσβεστικής στο neakriti.gr, οι φλόγες δεν έχουν συγκροτήσει ένα ενιαίο μέτωπο, ωστόσο οι αλλεπάλληλες αναζωπυρώσεις αναγκάζουν τα πληρώματα να μετακινούνται διαρκώς από το ένα σημείο στο άλλο, επιχειρώντας να προλάβουν την εξάπλωσή τους πριν πάρουν μεγαλύτερες διαστάσεις.
Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην περιοχή του Πρέβελη, καθώς οι αναζωπυρώσεις σημειώνονται κοντά σε ιδιαίτερα ευαίσθητες φυσικές εκτάσεις. Παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, οι πυροσβέστες κατάφεραν να προστατεύσουν την Ιερά Μονή Πρέβελη, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες ώστε η φωτιά να μην επεκταθεί σε νέες περιοχές.
Οι θυελλώδεις άνεμοι, που κατά διαστήματα φτάνουν σε πολύ υψηλές εντάσεις, παραμένουν ο μεγαλύτερος αντίπαλος των πυροσβεστών. Εξαιτίας των καιρικών συνθηκών δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει αν θα μπορέσουν να επιχειρήσουν τα ελικόπτερα πυρόσβεσης, τα οποία βρίσκονται σε ετοιμότητα και αναμένουν βελτίωση των συνθηκών προκειμένου να απογειωθούν με ασφάλεια.
Την ίδια ώρα, ισχυρές επίγειες δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν σε όλη τη ζώνη της πυρκαγιάς, δίνοντας μάχη για τον περιορισμό κάθε νέας εστίας που δημιουργείται από τις συνεχείς αλλαγές στην κατεύθυνση των ανέμων.
Κίνδυνος για το φοινικόδασος
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του neakriti.gr, η Ιερά Μονή Πρέβελη δεν υπέστη ζημιές και διασώθηκε από την επέλαση της φωτιάς, χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών και όλων των δυνάμεων που επιχειρούσαν στην περιοχή.
Ωστόσο, το ίδιο δεν συνέβη με το εμβληματικό φοινικόδασος της Πρέβελης, καθώς μέρος του παραδόθηκε χθες στις φλόγες. Οι πρώτες εικόνες αποτυπώνουν το βαρύ πλήγμα που υπέστη ένας από τους σημαντικότερους φυσικούς θησαυρούς της Κρήτης, ενώ η πλήρης έκταση της οικολογικής καταστροφής θα αποτυπωθεί μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής.
Η πυρκαγιά κινήθηκε με ιδιαίτερη ταχύτητα εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, δυσχεραίνοντας σημαντικά το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων και δημιουργώντας αλλεπάλληλες αναζωπυρώσεις.
Όπως δήλωσε στο neakriti.gr η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, η Μονή σώθηκε, όμως ένα τμήμα του φοινικόδασους έχει μετατραπεί σε στάχτη, επιβεβαιώνοντας το βαρύ περιβαλλοντικό αποτύπωμα που αφήνει πίσω της η μεγάλη πυρκαγιά.
Φωτογραφία: Foto.kik



