Η ιστορία της Σμύρνης χάνεται μέσα στα βάθη των αιώνων. Λέγεται ότι ιδρύθηκε το 1.000 π.Χ. από τους κατοίκους της Εφέσου και πήρε το όνομά της από την αμαζόνα Σμύρνη που είχε κατακτήσει την Έφεσο. Η πόλη έφτασε σε μεγάλη αίγλη στα χρόνια της βασιλείας του Κροίσου. Ο Κύρος (Κύρου Ανάβασις) βασιλιάς της Περσίας την κατέστρεψε ολοσχερώς. Ο Μέγας Αλέξανδρος σχεδίαζε να την ξαναχτίσει πιο λαμπρή από πριν, όμως δεν πρόφτασε. Το σχέδιο του υλοποιήθηκε αργότερα από τους διαδόχους του. Ο Αντίγονος έβαλε τα θεμέλια και ο Λυσίμαχος έκτισε τα πρώτα σπίτια της Νέας Σμύρνης η οποία κατέρρευσε και πάλι. Πάνω στα ερείπια της χτίστηκε η σημερινή Σμύρνη. Κατά τη ρωμαϊκή κυριαρχία η πόλη διατηρούσε τα προνόμια της και κτίσθηκαν από τους Ρωμαίους ωραία κτίσματα. Υμνήθηκε ως η ωραιότερη πόλη του κόσμου. Ο JacobLeviSalomonBavehollyήταν ο Γερμανός περιηγητής που την επισκέφθηκε την Σμύρνη και έγραψε γι’ αυτήν.
«Η πρώτη πόλη της Ανατολής όπου πάτησα το πόδι μου ήταν η Σμύρνη της Ασίας, ο πρώτος πυρσός κατά τον Φιλόστρατο η ομορφότερη απ’ όλες τις πόλεις που φωτίζει ο ήλιος. Είναι η αφέντισσα της θάλασσας ενώ οι ζέφυροι φυσούν απαλά γύρω απ’ τις πηγές της. Απαλή σιλουέτα, γαλάζια θάλασσα, καθαρός ουρανός χαϊδευτικό αεράκι. Τα καλύτερα φρούτα και τα πιο νόστιμα λαχανικά σε αφάνταστη αφθονία. Τα σταφύλια, τα σύκα , οι σταφίδες της Σμύρνης είναι φημισμένες και στη Γερμανία όπου εξάγονται σε μεγάλες ποσότητες».
Επίσης ο LudwigRoss γερμανός καθηγητής της αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών γύρω στα 1845 αναφέρει: «Παρ’ όλη την ποικιλία των εθνών και των θρησκευμάτων παραμένει ωστόσο η Σμύρνη στα βασικά συστατικά μια ελληνική πολιτεία. Έπειτα από τόσες αλλαγές στο πέρασμα χιλιετηρίδων κάτω από κυριαρχία Περσών , Ρωμαίων, Βυζαντινών, Σαρακηνών, Φράγκων και Τούρκων, αυτή η πόλη που λέγεται Σμύρνη, δεν έπαψε ποτέ να είναι Ιωνία…»