Γλυκοκολοκύθα γλυκό
Ένα κιλό κολοκύθι καθαρό (έχομε βγάλει τη φλούδα) , ενάμιση κιλό ζάχαρη, λίγη γλυκόζη ή χυμό λεμόνι, 2 φλιτζάνια τσαγιού νερό, μαστίχα Χίου κοπανισμένη για άρωμα.
Ασβεστόνερο: 2 κουταλιές σβησμένο ασβέστη διαλυμένο σε δύο κιλά νερό.
Κόβουμε το κολοκύθι με το μαχαίρι σε μικρά τετράγωνα κομμάτια και τα βάζομε να σταθούν μιάμιση ώρα σε ασβεστόνερο. Το ασβεστόνερο το περνούμε από τουλπάνι ή λεπτή σίτα. Στη συνέχεια ξεπλένουμε τα κομμάτια και τα στύβουμε.
Βράζουμε τη ζάχαρη, με το νερό έξι λεπτά, ρίχνομε τα κομμάτια και βράζομε μέχρι να δέσει. Κατόπιν ρίχνομε λεμόνι και μαστίχα.
(Το γλύκισμα αυτό στην Μήλο το λένε «κουφέτο» και το κερνάνε στους γάμους).
Τηγανίτες
Ένα αυγό τρία τέταρτα κούπας γάλα. Τα χτυπάμε με 1 και ¼ κούπας αλεύρι με μισό κουταλάκι μπέικη και ξύσμα ενός (1) πορτοκαλιού. Τηγάνισμα σε καυτό αγνό ελαιόλαδο. Σ’ απορροφητικό χαρτί στραγγίζομε. Από πάνω πετιμέζι ή ζάχαρη με κανέλλα.
Καρίοκες
Δυο (2) πακέτα μπισκότα «Μιράντα» στενόμακρα, 1 πακέτο μπισκότα «Μιράντα» τετράγωνα, 3 κρόκους και πέντε ασπράδια, 500 γραμμ. καρύδια χοντροκομμένα, 450 γραμμ. ζάχαρη άχνη, δύο βανίλιες, 1 πακέτο μικρό βούτυρο Κέρκυρας των 175 γραμμ., ένα τρίτο (1/3) ποτηριού κρασιού λικέρ τσέρυ (cherry), τρία τέταρτα (3/4) ποτηριού γάλα , έξι κουταλιές σούπας κακάο.
Μαλακώνουμε το βούτυρο όχι να γίνει λάδι. Χτυπώ τους κρόκους με τη ζάχαρη χωριστά τ’ ασπράδι μαρέγκα. Τα μπισκότα τα αλέθομε σκόνη, ανακατεύομαι όλα τα υλικά μαζί και στο τέλος βάζομε την μαρέγκα και ανακατεύω ελαφρά. Τα μαλάσω όλα τα υλικά μαζί με το χέρι και τα σκεπάζω για (10) δέκα ώρες εκτός ψυγείου ή από το βράδυ ως το πρωί. Τα πλάθω μικρά μπαλάκια, τα πλατσώνω και τα βάζω σε βουτυρωμένο ταψί. Μετά λιώνω σοκολάτα σε μπεν – μαρι και τα βάζω ένα – ένα μέσα μ’ ένα πιρούνι. Τα βάζω 1-1 σε λαδόκολλα και τ’ αφήνω στο ψυγείο 4 ώρες. Μετά τα τυλίγω, σε αλουμινόχαρτο και τα κερνάμε (ή τα τρώμε! Διαλέξτε.)
Τάρτα με ζελέ
Πέντε αυγά, 1 φλιτζάνα ζάχαρη, 1 φλιτζάνα και μισή αλεύρι (όχι πολύ γεμάτη), 1 μπέικη, ξύσμα λεμονιού , αλάτι, ταψί Νο 30.
Κρέμα: 1 βιτάμ, 1 κρόκο αυγού , 1 φλιτζάνα άχνη ζάχαρη, 3 φλιτζάνες γάλα, 3 ½ γεμάτες κουταλιές κορν φλάο. Βάζομε το γάλα με τη μισή φλιτζάνα άχνη και το κορν φλάο σε μια κατσαρόλα μέχρι όταν πήξει η κρέμα. Προσοχή να μην σβολιάσει.
Μετά ενώ περιμένουμε να κρυώσει αυτή η κρέμα χτυπάμε το βιτάμ με τον κρόκο και την άλλη μισή φλιτζάνα άχνη. Ανακατεύουμε τις κρέμες. Ψήνομε το παντεσπάνι το αφήνομε να κρυώσει. Σιροπιάζομαι. Το βάζομαι σε μια πιατέλα , την κρέμα από πάνω, μετά κομμάτια κομπόστα βερύκοκο, ροδάκινο. Έχομε φτιάξει ζελέ ένα (1 ) κουτί, το έχομε ψυγείο να πήξει και το στρώνομε από πάνω.