Γιουβαρλάκια
700 γραμμ. κιμάς μοσχαρίσιος, 1 φλιτζάνι του καφέ ρύζι, 2 κρεμμύδια τριμμένα, 1 ματσάκι μαϊντανός πολύ ψιλοκομμένος, μισό φλιτζάνι του καφέ λάδι, 1 φλιτζάνι του καφέ νερό , 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι, αλάτι, πιπέρι, 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο, 1 ασπράδι, αυγού χτυπημένο μαρέγκα, νερό, 3 κρόκοι αυγού , 2 λεμόνια ζουμερά χυμό.
Τοποθετούμε τον κιμά, το ρύζι , τα κρεμμύδια τον μαϊντανό, το λάδι, 1 φλιτζανάκι νερό , ζυμώνομε καλά και προσθέτομε την μαρέγκα. Πλάθουμε μπαλάκια στρογγυλά, τ’ αλευρώνομε. Στην κατσαρόλα βάζομε νερό λιγότερο από ένα λίτρο λίγο αλάτι μόλις βράσει ρίχνομε τ’ αλευρωμένα γιουβαρλάκια το βούτυρο και τ’ αφήνομε να βράσουν σε σιγανή φωτιά 1 ώρα και 30 λεπτά. Χτυπάμε καλά τους κρόκους των αυγών προσθέτομε χτυπώντας συνέχεια το λεμόνι και από λίγο συνεχίζοντας να χτυπάμε το ζουμί. Κατεβάζομε την κατσαρόλα από την φωτιά προσθέτομε το αυγολέμονο και κουνάμε να πάει παντού. Σερβίρομε αμέσως.
Σουτζουκάκια Σμυρναϊκά
1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος, 1 φλιτζάνα τσαγιού τριμμένη φρυγανιά, 2 κρεμμύδια μεγάλα τριμμένα, 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη , 1 κουταλιά σούπας κύμινο, μισή φλιτζάνα τσαγιού λάδι, 1 αυγό, 1 φλιτζάνα τσαγιού νερό , αλάτι, πιπέρι, ενάμιση κιλό ώριμες ντομάτες τριμμένες, 1 κουταλάκι τσαγιού ζάχαρη. Τοποθετούμε σε μπολ τον κιμά την τριμμένη φρυγανιά, τα κρεμμύδια το σκόρδο το κύμινο , το λάδι , το αυγό το νερό, το αλάτι, το πιπέρι. Ζυμώνουμε καλά τα πλάθομε κυλινδρικά τ’ αλευρώνουμε και τα τηγανίζομε. Στραγγίζομε το λάδι απ’ το τηγάνι συμπληρώνομε να γίνει μια φλιτζάνα το βάζομε στο μάτι της κουζίνας την ντομάτα , αλάτι, πιπέρι , ζάχαρη και ψήνομε μέχρι να χυλώσει. Προσθέτομε τα τηγανισμένα σουτζουκάκια και τ’ αφήνομε να πάρουν μερικές βράσεις. Τα σερβίρομε με τηγανιτές πατάτες ή με ρύζι Basmati που το ψήνομε στην σάλτσα αφού έχομε τραβήξει τα σουτζουκάκια.
Καρύδες
12 αυγά, 1 κιλό καρύδα, 1 κιλό ζάχαρη σιμιγδάλι ψιλό ένα κρασοπότηρο ανθόνερο, λαδόκολλα.
Κροκάδια με ζάχαρη , ασπράδια μαρέγκα και όλα μαζί τα πλάθομε στρογγυλά και τα τοποθετούμε στο ταψί με την λαδόκολλα. Μέτριος φούρνος. Σχεδόν ζεστά τα ξεκολλάμε. Αν δεν ξεκολλούν εύκολα μ’ ένα σφουγγαράκι βρεμένο σκουπίζομε από κάτω την λαδόκολλα.
Βλίτα τσιγαριαστά
1 έως 1 ½ κιλό βλίτα, 1 διπλοχουφτιά βρασμένοι χοχλιοί, μισό κιλό φρέσκα φασολάκια , μερικές κλουβίθρες (κηπόχορτο) μερικές κορφές ντοματιάς μερικές πατάτες, 5-6 κολοκυθάκια μικρά , ένα μάτσο μαϊντανό μερικές σκελίδες σκόρδο , κρεμμύδια φρέσκα και ξερά. Βάζομε δύο φλιτζάνες λάδι και σοτάρομε τα κρεμμύδια, το σκόρδο. Ρίχνομε τις ντομάτες ξυσμένες , τον μαϊντανό, τις πατάτες τα κολοκύθια και μετά από λόγο τα χόρτα και τους χοχλιούς. Αλάτι πιπέρι και νερό από λίγο όσο σηκώσουν να ψηθούν και να είναι δεμένη η σάλτσα.