Μήλα Φούρνου
Πλένουμε τα μήλα και ανοίγομε μια μεγάλη τρύπα απ’ το κοτσάνι και αφαιρούμε τα σπόρια χωρίς να τρυπήσομε τα μήλα μέχρι κάτω. Γεμίζομε τις τρύπες με ζάχαρη ρίχνομε πάνω στη ζάχαρη 1 κουταλιά κονιάκ πασπαλίζομε με κανέλα και ψήνομε σε μέτριο φούρνο έως ότου ψηθούν τα μήλα.
Κανταΐφι
1 κιλό φύλλο κανταΐφι , μισό κιλό καρύδια ψίχα τριμμένη , μισό κιλό αμύγδαλα ψίχα τριμμένη, 2-3 φρυγανιές τριμμένες, ένα φλυτζάνι του τσαγιού ζάχαρη, 2 μοσχοκάρυδα τριμμένα, λίγη κανέλα σκόνη , λίγα γαρύφαλλα κοπανισμένα, επτά ασπράδια αυγών , μισό κιλό βούτυρο.
Για το σιρόπι: Δύο φλυτζάνια μέλι , έξι φλυτζάνια ζάχαρη, πέντε φλυτζάνια νερό, κανέλλα μασούρι, 2 λεμόνια χυμό. Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα και ανακατεύομε μες τη μαρέγκα όλα τα υλικά της γέμισης.
Κατόπιν ξένομε το κανταΐφι, τυλίγομε με λίγη γέμιση και τοποθετούμε κοντά κοντά σε βουτυρωμένο ταψί. Μετά ραντίζομε με λίγο νερό και ζεματάμε το βούτυρο και το ρίχνομε στα κανταΐφια. Ψήνομε σε μέτριο φούρνο μισή ώρα έως τρία τέταρτα προσέχοντας μόνο να ροδίσουν. Στην ανάγκη, σκεπάζομε με αλουμινόχαρτο. Όταν κρυώσουν τα περιχύνομε με το καυτό σιρόπι και σκεπάζομε έως ότου κρυώσουν