Κολοκυθόπιτα στριφτή
με γλυκοκολοκύθα
Τρίβουμε στον τρίφτη την κολοκύθα από βραδύς. Την τρίβουμε με αλάτι και την βάζουμε στο σουρωτό. Την στύβουμε καλά βάζουμε ρύζι άψητο, περίπου ένα φλιτζάνι του καφέ , ψιλοκόβουμε δυόσμο, βάζουμε την ανάλογη με το μείγμα μυζήθρα ξύνουμε κρεμμύδια προσθέτουμε λάδι και πιπέρι.
Ανοίγουμε φύλλο λεπτό με αλεύρι, αλάτι, νερό χλιαρό και λάδι λίγο. Το κόβουμε λωρίδες. Βάζουμε κατά μήκος της λωρίδας μείγμα και το κλείνουμε σε ένα μακρουλό ρολό. Το βάζουμε στο λαδωμένο ταψί αρχίζοντας από την μία μεριά και τυλίγουμε γύρω γύρω σαν σαλιγκάρι. Από πάνω αυγώνουμε ή λαδώνουμε σισαμώνουμε και φουρνίζουμε.
Κολοκυθόπιτα με γλυκοκολοκύθα
Θα κόψω την κολοκύθα θα την βράσω να είναι όμως στητή, θα την καθαρίσω θα την βάλω σε σουρωτό, και με πιρούνι θα την λιώσω. Μισό κιλό μυζήθρα, μισό κιλό φέτα, ένα τέταρτο κεφαλοτύρι ή γραβιέρα, δύο κουταλιές σούπας βούτυρο, οκτώ αυγά , δυόσμο και μια κουταλιά σούπας βούτυρο, και μια κουταλιά κορν φλάου. Τα αυγά θα χτυπηθούν με κορν φλάου. Ανακατεύουμε όλα μαζί σφολιάτα και το μίγμα.
Σπανακόπιτα
Ένα κιλό σπανάκι, ένα ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, 750 γραμ. τριμμένη φέτα, πενήντα γραμ. γραβιέρα τριμμένη , ένα γιαούρτι στραγγιστό ή 170 γραμ. εβαπορέ γάλα αδιάλυτο, αλάτι, πιπέρι, φύλλο πάνω κάτω ως συνήθως.
Τυρόπιτα
Πέντε αυγά, ένα βιτάμ 250 γραμ μισό κιλό γιαούρτι στραγγιστό, μισό κιλό φέτα, δύο κουταλάκια μπέικι, δύο φλιτζάνες αλεύρι. Χτυπάμε τα αυγά, ρίχνουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε το μπέικι, την φέτα τριμμένη, το βιτάμ λιωμένο, το αλεύρι, ρίχνουμε στο ταψί και φουρνίζουμε.
Τυρόπιτα εύκολη
Πέντε αυγά, ένα κουτί γάλα εβαπορέ αδιάλυτο, μισό κιλό κασέρι τριμμένο. Τα ανακατεύω όλα μαζί και το αφήνω μια ώρα περίπου. Παίρνω δύο φύλλα σφολιάτα, το ένα πάνω το άλλο κάτω.
Σπανακόπιτα
Ενάμιση κιλό σπανάκι. Το πλένουμε, τ’ αφήνουμε να στραγγίσει και το ψιλοκόβουμε. Άνηθο, μάραθο, αλάτι και πιπέρι, λίγο λάδι στο σπανάκι. Βάζουμε το σπανάκι όλων των ειδών τυρί (μυζήθρα, φέτα, στάκα, μαλάκα, τυρί τοστ, τυρί τριμμένο), 1 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη, δυό αυγά χτυπημένα.
Φύλλο – γέμιση – φύλλο – αυγό – σουσάμι.
Φύλλο: Ενάμιση κεσεδάκι γιαούρτι, ενάμιση βιτάμ, ένα αυγό, αλάτι, ενάμιση μπέικη και τα χτυπάμε στο μίξερ. Όσο αλεύρι σηκώνει (μπλέ φαρίνα περίπου ένα πακέτο).
Τυρόπιτα
Τυρί φέτα, τυρί ρεγκάτο, τυρί ανθότυρο, 4 αυγά, 2 κρέμες γάλακτος, πιπέρι, φύλλο χοντρό, λίγο βιτάμ για επάλειψη.
Αλείφουμε το ταψί με βιτάμ και στρώνουμε το φύλλο. Ρίχνουμε πρώτα την φέτα, την απλώνουμε, μετά απλώνουμε το ρεγκάτο, μετά τον ανθότυρο. Κτυπάμε τα αυγά, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και το πιπέρι και το απλώνουμε στην στρώση. Το στρώνουμε με το υπόλοιπο φύλλο. Το αλείφουμε με βιτάμ. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς. Ψήνουμε 45 λεπτά.
Πίτα με κολοκυθολούλουδα
Ένα μπολ μεγάλο κολοκυθολούλουδα χοντροκομμένα, 8 αυγά, μισό (½) κιλό και πλέον φέτα τυρί σκληρή τριμμένη στον τρίφτη ή καλύτερα λιωμένη με το πιρούνι, 4 κουταλιές βούτυρο γάλακτος και λίγο λάδι, 10 φύλλα κρούστας, αρκετά (10-12) φύλλα δυόσμου, λίγο πιπέρι.
Ανακατεύουμε τα λουλούδια, τον δυόσμο, το τυρί και τα αυγά χτυπημένα. Στρώνουμε τα φύλλα ως εξής: Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε ένα φύλλο. Βουτυρώνουμε το φύλλο και βάζουμε άλλο ένα. Ρίχνουμε λίγη γέμιση. Από πάνω στρώνουμε ένα φύλλο κατσαρό. Βουτυρώνουμε και ρίχνουμε λίγη γέμιση. Ξαναστρώνουμε ένα φύλλο πάλι κατσαρό, βουτυρώνουμε και ξαναρίχνουμε γέμιση. Αφήνουμε και 2-3 φύλλα ίσια από πάνω τα οποία κι αυτά βουτυρώνουμε ανάμεσα. Από πάνω ψεκάζουμε λίγο νερό και χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι μέχρι κάτω. Ρίχνουμε και το υπόλοιπο λειωμένο βούτυρο. Φροντίζουμε να μαζέψουμε νοικοκυρεμένα τις γωνίες. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για μία ώρα περίπου.
Σημείωση: Καλύτερα είναι τα χειροποίητα φύλλα ή τα 2 από κάτω και τα 2 από πάνω χειροποίητα. Με την ίδια γέμιση γίνονται και τρίγωνα τηγανιτά ή στον φούρνο.
Α.Κ.