Μπουγάτσα Θεσσαλονίκης
Ένα πακέτο φύλλο σφολιάτας, ένα φλυτζάνι αλεύρι, τρία τέταρτα φλυτζανιού ζάχαρη, τέσσερα αυγά, μία βανίλια, μισό λίτρο γάλα, ένα φλυτζάνι βούτυρο, κανέλα, άχνη ζάχαρη, ελάχιστο αλάτι.
Αναμειγνύομε καλά το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το αλάτι και τα αυγά. Σε άλλο σκεύος βράζουμε το γάλα, προσθέτοντας τα υλικά της κατσαρόλας και το βαζουμε σε χαμηλή φωτιά έως να πήξει η κρέμα. Αλείφουμε ένα ταψί με βούτυρο και στρώνομε το φύλλο. Ρίχνομε την κρέμα και απλώνομε από πάνω το άλλο φύλλο βουτυρωμένο καλά. Γυρίζομε τις άκρες προς τα μέσα, χαράζομε ελαφρά το γλυκό και το ψήνομε σε μέτριο φούρνο για 45 λεπτά. Το πασπαλίζομε με ζάχαρη άχνη και κανέλα
Χαλβάς με νισεστέ
Δύο ποτήρια του νερού νισεστέ, τρία ποτήρια ζάχαρη, πέντε ποτήρια νερό, έξι κουταλιές βούτυρο κατσικίσιο (όχι αγελαδινό), ένα ποτήρι αμύγδαλα χοντροκομμένα και ασπρισμένα.
Διαλύομε το νισεστέ με το νερό. Προσθέτομε τη ζάχαρη και ανακατεύομε καλά. Σ’ ένα μπρίκι ρίχνομε δύο κουταλιές νερό και μισό φλυτζανάκι ζάχαρη και την αφήνομε να λιώσει και να γίνει σαν καραμέλα (να πάρει κοκκινωπό χρώμα). Λιώνομε το βούτυρο και μόλις κάψει ρίχνομε το νισεστέ και ανακατεύομε συνέχεια μέχρι να πήξει. Προσθέτομε την καραμάλα και τα αμύγδαλα. Στρώνομε το μείγμα σ’ ένα πυρέξ και το ψήνομε σε δυνατή φωτιά για 15 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα και να σχηματιστεί κρούστα στην επιφάνεια.
Ταχινόπιτα
300 γρ. ταχίνι, μιάμιση φλυτζάνα ζάχαρη, τρία φλυτζάνια αλεύρι, δύο κουταλάκια σόδα, ένα φλυτζανάκι κονιάκ, μία κουταλιά κανέλλα, ένα κουταλάκι γαρύφαλλο, ένα κουταλάκι ξύσμα λεμονιού, εκατό γρ. σταφίδες μαύρες, ένα φλυτζάνι καρυδόψυχα χοντροκοπανισμένη, σουσάμι, μισό ποτήρι νερό.
Διαλύομε το ταχίνι και τη ζάχαρη στο νερό. Προσθέτομε την σόδα, την κανέλα, το γαρύφαλλο, ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού, το κονιάκ, το αλεύρι και ανακατεύομε για 15 λεπτά. Προσθέτομε τα καρύδια, τις σταφίδες και ανακατεύομε για ακόμα πέντε λεπτά. Πασπαλίζομε το μείγμα με σισάμι. Βουτυρώνομε ένα ταψί, αδειάζομε το μείγμα, σκεπάζομε με αλουμινόχαρτο και ψήνομε σε μέτριο φούρνο. Ύστερα από 30 λεπτά την τρυπάμε με μαχαίρι. Αν βγει στεγνό είναι έτοιμη.