Σουμάδα
Διακόσια πενήντα γραμμ. άσπρη ψίχα αμύγδαλα, ενάμιση – δύο κιλά ζάχαρη, λίγο αλάτι, ανθόνερο, εσάνς πικραμύγδαλου.Αλέθουμε τα αμύγδαλα πολύ ψιλά και τα βάζουμε σ’ ένα πανί σμιχτό ή και διπλό. Αφού βράσουμε 2,5 λίτρα (δυόμιση) νερό το ρίχνουμε λίγο – λίγο και σφίγγουμε το πανί μέχρι να τελειώσει το νερό και να μην βγάζει άσπρο ζουμί. Βράζουμε το ζουμί με την ζάχαρη και στο γύρισμα ρίχνουμε το αλάτι, ανθόνερο, πικραμύγδαλο. Διατηρείται στο ψυγείο. Πίνεται ζεστή με κανέλλα και σησάμι ή παγωμένη.
Τσουρέκια (φοβερά γίνονται)
Τέσσερα κιλά αλεύρι, δέκα αυγά, δύο για άλειμμα, ένα κιλό γάλα αγνό, ένα κιλό και ένα τέταρτο ζάχαρη, δύο φακελάκια μικρά μαχλέπι, ένα φακελάκι κόλιαντρο, μαστίχα και κακουλέ. Τα κοπανίζουμε με λίγο αλεύρι. Διακόσια πενήντα γραμμάρια μαγιά μπύρας, επτακόσια γραμμ. φυτίνη, σησάμι. Ετοιμάζω πρώτα την μαγιά μπύρας. Σ’ ένα ποτήρι χλιαρό νερό βάζω μια πρέζα ζάχαρη, την μαγιά και όσο αλεύρι σηκώσει για να γίνει πηκτός χυλός. Σε μια λεκάνη 3 κιλά αλεύρι συν δύο χούφτες, τα μυρωδικά και λίγο αλάτι. Ζεσταίνω το γάλα με τη ζάχαρη ρίχνω μέσα και μετά την μαγιά. Ζεσταίνω το βούτυρο και ρίχνω λίγο – λίγο πλάθοντας την ζύμη η οποία γίνεται μαλακή. Αφήνω λίγο βούτυρο και όταν φουσκώσουν το ξαναζυμώνω, βουτάω τα χέρια μου στο βούτυρο και πλάθω τα τσουρέκια. Τ’ αφήνω πάλι να φουσκώσουν, τ’ αυγώνω, ρίχνω σουσάμι και ψήσιμο στους 180 βαθμούς περίπου μισή ώρα (το κάθε τσουρέκι πρέπει να είναι περίπου ένα κιλό και όταν ψημένο το κόβουμε μέσα δεν πρέπει να είναι πολύ στεγνό αλλά να διατηρεί μια υγρασία. Αυτό είναι η επιτυχία του)