Πουτίγκα αμυγδάλου
Τριακόσια είκοσι (320) γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα και αλεσμένα, δέκα (10) αβγά, τριακόσια γρ. ζάχαρη, μια κουταλιά σούπας αλεύρι, όψη ενός λεμονιού, λίγο κονιάκ.
Χτυπάμε τα ασπράδια σφιχτή μαρέγκα και τ’ αφήνουμε να περιμένουν. Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη να γίνουν αφράτοι και βάζομε την όψη. Προσθέτομε εναλλάξ λίγο από το μείγμα ασπραδιών και λίγο από τα αμύγδαλα και βάζομε το μίξερ πολύ χαμηλά. Μετά βάζομε την κουταλιά το αλεύρι και το κονιάκ. Το βάζομε σε φόρμα με τρύπα και πρέπει να θέλει τρία δάχτυλα για να γεμίσει. Ψήνομε σε φούρνο με θερμοκρασία για κέικ. Όταν ψηθεί και κρυώσει ρίχνομε το σιρόπι καυτό (δύο ποτήρια ζάχαρη, ενάμιση ποτήρι νερό, βανίλια και λίγο λεμόνι). Όταν κρυώσει βάζομε γλάσο σοκολάτας που γίνεται: τρία ασπράδια αβγών, ογδόντα γρ. ζάχαρη κοινή, εκατό πενήντα (150) γρ. κουβερτούρα. Την κουβερτούρα σε μπεν-μαρί. Χτυπάμε ασπράδια με ζάχαρη σφιχτή μαρέγκα και αρχίζομε να ρίχνομε μαρέγκα από λίγη – λίγη μέσα στο μπεν-μαρί με την σοκολάτα και ανακατεύομε.
Αμυγδαλωτά
Όλο και πιο σπάνια τα βρίσκομε πλέον στα ζαχαροπλαστεία. Γιατί; Είναι τέλειο γλύκισα. Ούτε καριόκες, ούτε εργολάβους βρίσκουμε εύκολα. Λοιπόν η συνταγή μας:
Τρία τέταρτα κιλού αμυγδαλόψιχα, ενάμιση φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη ψιλή, τρία ή τέσσερα ασπράδια αβγών, δύο ή τρεις κουταλιές (ανάλογα τ’ αβγά) κοφτές σιμιγδάλι ή φρυγανιά κοπανισμένη, δύο χαρτάκια βανίλιες, λίγο ανθόνερο, ενάμιση φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη άχνη για το τύλιγμα.
Ασπρίζετε τα αμύγδαλα. Τα βάζετε λίγο στο φούρνο να ξεραθούν και κατόπιν τα κοπανίζετε λίγα – λίγα στο γουδί, όχι στο μίξερ, προσθέτοντας τη ζάχαρη. Τα βάζετε σε μπολ και προσθέτετε τα ασπράδια των αβγών πολύ ελαφρά χτυπημένα. Ρίχνετε και το σιμιγδάλι με τη βανίλια και ζυμώνετε το μείγμα καλά. Παίρνετε λίγη – λίγη μάζα και πλάθετε σε στρογγυλά σχήματα. Βάζετε πάνω από ένα αμύγδαλο ασπρισμένο. Το τοποθετείτε σε καλά βουτυρωμένο ταψί. Ψήνετε σε μέτριο φούρνο επί 20 λεπτά. Όταν βγουν από το φούρνο τα ραντίζετε με λίγο ανθόνερο, τα τοποθετείτε λίγα – λίγα σε πιατέλα και τα πασπαλίζετε με άχνη την οποία αφήνετε να πέσει από ψιλό συρμάτινο τρυπητό.