12.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

Σπιτικές Προτάσεις για τα Χριστούγεννα

Ημερομηνία:

Βασιλόπιτα (1)
Ενάμιση κιλό αλεύρι, οκτώ αυγά, τριακόσια γραμμ. βούτυρο, εξακόσια πενήντα γραμμ. γάλα, εικοσιπέντε γραμμ. μαγιά, διακόσια πενήντα γραμμ. ζάχαρη και ότι άρωμα θέλουμε (βανίλια ή ξύσμα λεμονιού, ή ανθόνερο).
Βάζουμε σ’ ένα κεσέ τη μαγιά με ελάχιστο αλάτι εκατό γραμμ. περίπου γάλα χλιαρό κι όταν τη λιώσουμε προσθέτουμε τόσο αλεύρι που να γίνει μια μαλακιά ζύμη την οποία τοποθετούμε σε χλιαρό μέρος να ανέβει.
Όταν ανέβει βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι, κάνουμε στη μέση ένα λάκκο και σπάζουμε μέσα τα αυγά. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, το άρωμα, το υπόλοιπο γάλα χλιαρό, τη ζάχαρη, τη μαγιά. Τα ζυμώνουμε καλά. Αν η ζύμη είναι σφικτή, αραιώνουμε με λίγο γάλα ή με ένα αυγό. Συνεχίζουμε το ζύμωμα επί ένα τέταρτο, και βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί.
Αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο λιωμένο βούτυρο και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να  ανέβει. Όταν ανέβει σπάμε σ’ ένα πιάτο ένα αυγό, προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη, τα χτυπάμε καλά και αλείφουμε την επιφάνεια. Κοσκινίζουμε με χοντροσπασμένη ζάχαρη και λίγα αμύγδαλα και φουρνίζουμε στην αρχή σε μέτριο φούρνο που να δυναμώνουμε την θερμοκρασία να ψηθεί καλά.

Βασιλόπιτα (2)
Ένα κιλό αλεύρι, τετρακόσια γραμμ. βούτυρο, τετρακόσια γραμμ. ζάχαρη, τετρακόσια γραμμ. γάλα, εξακόσια πενήντα γραμμ. προζύμι ψωμιού μαστίχα κοπανισμένη σισάμι και μαχλέπι.
Βάζουμε το προζύμι σε ζεστό μέρος για να ανέβει. Μετά σε μια λεκάνη, βάζουμε το αλεύρι και ρίχνουμε μέσα τα αυγά, το λιωμένο βούτυρο, τη ζάχαρη, το γάλα χλιαρό, τη μαστίχα, το μαχλέπι, αφού πριν το βράσουμε καθώς και ελάχιστο αλάτι.
Τα ζυμώνουμε σιγά – σιγά όλα μαζί προσθέτοντας και το προζύμι με τέτοιο τρόπο που να ανακατωθούν καλά όλα μαζί χωρίς να σβολιάσουν. Μετά βάζουμε σε αλευρωμένο μέρος σκεπασμένο σε ζέστη να ανέβει και τη ξαναζυμώνουμε λίγο. Βουτυρώνουμε ταψί και γάλα και σισάμι και φουρνίζουμε για μια ώρα στην αρχή σε μέτριο φούρνο και μετά σε δυνατό.

Βασιλόπιτα (3)
Οκτώ αυγά, τρία φλιτζάνια ζάχαρη, τρία φλιτζάνια αλεύρι, δύο κουταλάκια μπέικη, μια φλιτζάνα ραφινέ, μια φλιτζάνα γάλα, βανίλια και ξύσμα λεμονιού. Χτυπάμε τους κρόκους με ζάχαρη τα ασπράδια μαρέγκα.
Ρίχνω τους κρόκους εναλλάξ ασπράδι, αλεύρι. Στο ενδιάμεσο, ρίχνω το λάδι και το γάλα, συνεχίζω τελειώνοντας με ασπράδι. Το μπέικη το έχω ανακατέψει με το αλεύρι. Πασπαλίζω με άχνη ή  με κουβερτούρα ή με γλάσο σοκολάτα. Το γλάσο σοκολάτα γίνεται ως εξής: Τρία ασπράδια αυγών, ογδόντα γραμμ. ζάχαρη, εκατό πενήντα γραμμ. κουβερτούρα. Την κουβερτούρα σε μπαιν – μαρί. Χτυπάμε ασπράδια με ζάχαρη σφιχτή μαρέγκα και αρχίζουμε να ρίχνουμε στο μπαιν μαρί από λίγο – λίγο μαρέγκα και ανακατεύουμε και είναι έτοιμο.

Κουραμπιέδες με ρακί
Καβουρντίζουμε τριακόσια γραμμάρια ασπρισμένα αμύγδαλα στο φούρνο στους 180 βαθμούς και τα χοντροκόβουμε. Χτυπάμε για επτά λεπτά πεντακόσια γραμμάρια βούτυρο μαζί με δύο κρόκους αυγώνω και ένα τέταρτο φλιτζάνι άχνη και μισό κουταλάκι γλυκού μπέικη μέχρι το μείγμα να γίνει αφράτο. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και ένα τέταρτο φλιτζάνι ρακί και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα πέντε λεπτά. Προσθέτουμε τρία ή τέσσερα φλιτζάνια (Περίπου ένα κιλό αλεύρι) και ζυμώνουμε το μείγμα με το χέρι. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα να γίνει η ζύμη σφικτή και λεία. Τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε στους 180 βαθμούς.

Κουραμπιέδες
Μισό κιλό φυτίνη, ένα κιλό αλεύρι, μια βανίλια, τρία φλιτζάνια του καφέ άχνη, αμύγδαλα ασπρισμένα και καβουρντισμένα, ψήσιμο στους 180 βαθμούς.

Κουραμπιέδες Μαρίκας
Χίλια διακόσια γραμμάρια αλεύρι, ένα κιλό φρέσκο βούτυρο, ένα  κιλό αμύγδαλα καβουρντισμένα και ψιλοκομμένα, ένα ποτηράκι κρασιού κονιάκ, δύο κουταλάκια γλυκού  μπέικη, ένα φλιτζανάκι του καφέ σιμιγδάλι, ψήσιμο στους 200 βαθμούς.

Κουραμπιέδες με λουκούμι
Εκατό γραμμ. φρέσκο βούτυρο, τρεις κρόκοι αυγών, τρεις κουταλιές άχνη, πέντε κουταλιές γάλα, αλεύρι όσο σηκώσει για μαλακή ζύμη. Μισό κιλό λουκούμι, μια φλιτζάνα καρύδια χοντροκομμένα. Ανοίγουμε τη ζύμη σαν πιτάκι και βάζουμε μισό λουκούμι και λίγο καρύδι. ΤΑ κλείνουμε και ψήνουμε στους 180 βαθμούς μισή ώρα περίπου. Πασπαλίζουμε με άχνη.

Κουραμπιέδες (1)
Μισό κιλό βούτυρο , ένα κρασοπότηρο όχι καλά γεμάτο ζάχαρη, ένα κιλό περίπου αλεύρι, αμύγδαλα καραμελέ ή καβουρντισμένα. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, ρίχνουμε το αλεύρι ενδιάμεσα τα αμύγδαλα. Πλάθουμε και φουρνίζουμε. Καθώς τους βγάζουμε ζεστούς μες το ταψί χωρίς να τους αγγίζομε τους ραντίζουμε με ανθόνερο και τους κοσκινίζουμε άχνη. Μετά από μερικές ώρες που έχουν σταθεροποιηθεί τους κυλάμε στην άχνη και βάζουμε σε πιατέλα.

Κουραμπιέδες (2)
Ένα κιλό αλεύρι μισό κιλό βούτυρο (φρέσκο) τετρακόσια γραμμ. αμύγδαλα καθαρισμένα, δύο κρόκοι αυγώνω, εκατό πενήντα γραμμάρια ψιλή ζάχαρη, δύο φλιτζάνια του καφέ αλεύρι λίγο ανθόνερο και ανάλογη άχνη ζάχαρη.
Καθαρίζουμε τα αμύγδαλα τα καβουρδίζουμε λίγο, τα ξεφλουδίζουμε και τα χοντροκοπανίζουμε. Μετά λιώνουμε λίγο βούτυρο, βάζουμε σε μια λεκάνη και δουλεύουμε έως ότου να ασπρίσει. Τότε προσθέτουμε τους κρόκους. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε το υλικό ρίχνοντας λίγη – λίγη τη ζάχαρη τα αμύγδαλα και την αλισίβα. ΤΑ δουλεύουμε όλα αυτά αρκετά ώστε να γίνουν μια μάζα και μετά προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε  περίπου ένα τέταρτο. Τους πλάθουμε όπως θέλουμε, συνήθως στρογγυλούς και τους βάζουμε σε ταψί όχι βουτυρωμένο. Τους ψήνουμε σε μέτριο φούρνο περίπου είκοσι λεπτά. Τους βγάζουμε, τους ραντίζουμε με ανθόνερο και άχνη.

Κουραμπιέδες (3)
Εξακόσια γραμμάρια βούτυρο φρέσκο μαλακό, ένα κιλό αλεύρι, πενήντα γραμμάρια κονιάκ, πενήντα γραμμάρια σταχτόνερο, 135 γραμμ. άχνη ζάχαρη, 2 βανίλιες, τριακόσια γραμμ. αμύγδαλα ξεφλουδισμένα, καβουρδισμένα, δύο κρόκοι – ένα κουτάλι τσαγιού μπέικη πεντακόσια γραμμ. άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα.
Χτυπάμε το βούτυρο να  γίνει αφρός. Προσθέτουμε τη ζάχαρη , τα αμύγδαλα, το κονιάκ, το μπέικη, το σταχτόνερο, τις βανίλιες, τους κρόκους. Ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας. Μόλις σφίξει η ζύμη τους πλάθουμε και τους βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί. Τους ψήνουμε σε μέτριο φούρνο και τους πασπαλίζουμε με άχνη.

Κουραμπιέδες (4)
Πεντακόσια γραμμ. βούτυρο, εκατό γραμμ. άχνη ζάχαρη, ένα κρόκο αυγού, πενήντα γραμμ. κονιάκ, διακόσια γραμμ. φουντούκια καβουρδισμένα και ψιλοκομμένα, ένα κουταλάκι τσαγιού κανέλα, εάν κουτάλι τσαγιού μπέικη, αλεύρι μαλακό όσο πάρει, άχνη για πασπάλισμα.
Λιώνουμε το βούτυρο τ’ αφήνουμε να ροδίσει λίγο. Το στραγγίζουμε, το αφήνουμε να κρυώσει, το χτυπάμε να γίνει αφρός, προσθέτουμε τη ζάχαρη, τον κρόκο, το κονιάκ, συνεχίζουμε να χτυπάμε. Προσθέτουμε τα φουντούκια  και την κανέλα. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικη και προσθέτουμε λίγο λίγο να  γίνει ζύμη μαλακιά όχι να κολλά στα χέρια. Το πλάθουμε, τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο και βάζουμε ζάχαρη.

Σοκολατάκια
600 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα, ένα κουτί γάλα ζαχαρούχο αδιάλυτο, τρεις βανίλιες, ελάχιστο αλάτι, ψιλοκομμένα καρύδια ή αμύγδαλα μια φλιτζάνα.
Λιώνουμε την σοκολάτα ως συνήθως . Την τραβάμε από την φωτιά και ρίχνουμε το γάλα, την βανίλια, τα καρύδια ή τα αμύγδαλα. Στρώνουμε ένα ταψάκι με λαδόχαρτο και αδειάζουμε το μείγμα της σοκολάτας. Βάζουμε στο ψυγείο και αφήνουμε να πήξει. Βγάζουμε απ’ το ψυγείο, αφαιρούμε τη λαδόκολλα και κόβουμε τη σοκολάτα με κομμάτια. Τη διατηρούμε σε κουτί.

Γλάσο σοκολάτας (1)
Χτυπάμε καλά τρία ασπράδια και προσθέτουμε ογδόντα γραμμάρια ζάχαρη και εκατό πενήντα γραμμ. κουβερτούρα ξυσμένη. Δένουμε το γλάσο σε μπαιν μαρί (Τα ασπράδια μαρέγκα με την ζάχαρη τα ρίχνουμε από λίγο – λίγο στο μπαιν μαρί με τη σοκολάτα).

Γλάσο σοκολάτας (2)
Μία κουβερτούρα , τρεις κουταλιές σούπας γάλα, τρεις κουταλιές σούπας βιτάμ, δύο κουταλιές σούπας ζάχαρη άχνη. Λιώνουμε σε μπαιν – μαρί.

Γλάσο σοκολάτας (3)
Λιώνουμε σε μπαιν – μαρί σκέτη κουβερτούρα και την απλώνουμε στο κέικ.
Γλάσο σοκολάτας (4)
Δύο κουταλιές σούπας βιτάμ, τριακόσια γραμμάρια βανίλια γλυκό ή λίγο περισσότερο, τρεις κουταλιές κακάο, εκατό γραμμάρια κουβερτούρα σε μπαιν μαρί όλα.

Κρέμα σοκολάτας
Ένα φλιτζάνι γάλα, μια κουταλιά ψιλή ζάχαρη, εκατό γραμμάρια κουβερτούρα ψιλοκομμένη, μιάμιση κουταλιά μάσταρτν πάουντερ, μια κουταλιά γάλα επιπλέον.
Ανακατώστε το γάλα με τη ζάχαρη και βράστε. Τραβάτε από τη φωτιά, προσθέστε τη σοκολάτα και ανακατέψτε έως ότου λιώσει. Προσθέστε στο μείγμα το κάσταρντ (είναι ένα είδος Γιώτης παρόμοιο με το Κορν Φλάου) και το επιπλέον γάλα. Ανακατεύστε τα σε δυνατή φωτιά μέχρι να βράσουν και να σφίξου. Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Χτυπήστε στο μίξερ το μείγμα με μια κουταλιά κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει αφράτο. Αγοράστε κατεψυγμένες φόρμες για τάρτες, ψήστε της σε μέτριο φούρνο 15 λεπτά, αφήστε να κρυώσουν και γεμίστε με την κρέμα.

Βασιλόπιτα τριφτή (1)
Ένα βιτάμ, μία φαρίνα, ή μισό κιλό αλεύρι με ένα μπέικη, δύο αυγά και εάν ασπράδι (με τον κρόκο του την αλείφουμε), ενάμιση φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη, μισό φλιτζάνι πορτοκαλόζουμο και ξύσμα, ένα κουταλάκι κανέλλα, ένα κουταλάκι γλυκού κρεμόριο, λίγο κονιάκ.
Τρίβω βιτάμ με φαρίνα, χτυπάω ζάχαρη με αυγά και αλείφω με τον κρόκο. Όλα τα δουλεύω καλά στο χέρι. Ψήσιμο 170 βαθμούς Κελσίου για 45 λεπτά περίπου.

Βασιλόπιτα τριφτή (2)
Τρία φλιτζάνια βούτυρο (μισό φρέσκο, μισή φυτίνη), μιάμιση φλιτζάνα ζάχαρη, τρία τέταρτα πορτοκάλι χυμός, ένα ποτηράκι κονιάκ, ένα ποτηράκι ανθόνερο, ένα κουταλάκι μπέικη, αλεύρι λίγο περισσότερο από κιλό. Ψήσιμο μια ώρα στους 180 βαθμούς.

Βασιλόπιτα τριφτή (3)
Μία κούπα βούτυρο (μισό φρέσκο, μισό φυτίνη), μιάμιση φλιτζάνα ζάχαρη, δύο κροκάδια, δύο κουταλιές σούπας, χυμό πορτοκάλι, δύο κουταλιές σούπας κονιάκ, μισό κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, μισό κουταλάκι  κανέλα, ένα τέταρτο κουταλ. γαρύφαλλο, μια κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού, μισό κουταλάκι αλάτι, μισό κουταλάκι σόδα, αυγό άλειμμα.
Χτυπάμε  βούτυρο με ζάχαρη να αφρατέψει. Ρίχνω κροκάδια και στη συνέχεια χυμό πορτοκαλιού και κονιάκ λίγο – λίγο. Ανακατεύω αλεύρι με αλάτι, σόδα, κανέλλα, γαρύφαλλα. Ρίχνω στο μίγμα και ζυμώνω να γίνει ζύμη σφιχτή  του κουραμπιέ. Κρατάω λίγη ζύμη και την υπόλοιπη στρώνω σε ταψάκι με βουτυρωμένο λαδόχαρτο. Ανοίγω την υπόλοιπη σε σχέδιο πάχους 3 χιλιοστών. Αλείφω με κροκάδι  αραιωμένο με νερό. Ψήνω στους 180 βαθμούς .
Βασιλόπιτα Σμυρναίικη
Τρία φλιτζάνια βούτυρο (μισό φρέσκο, μισό φυτίνη), ενάμιση φλιτζάνι ζάχαρη, τρία τέταρτα φλιτζανιού πορτοκάλι χυμό, ένα ποτηράκι κονιάκ, ένα ποτηράκι ανθόνερο, ένα κουταλάκι μπέικη, αλεύρι, λίγο περισσότερο από κιλό, ψήσιμο μισή ώρα στους 180 βαθμούς.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λογοτεχνία και Μαθηματικά – ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΘΗΜΑΤΑ

Του Γιάννη Γ. Καλογεράκη Μαθηματικού Στατιστικολόγου  Επιτ. Σχολικού Συμβούλου Μαθηματικών (Την...