16.8 C
Chania
Saturday, December 6, 2025

Σπιτικές Προτάσεις: Γλυκά κουταλιού

Ημερομηνία:

Γλυκό κυδώνι

2 κιλά κυδώνια καθαρισμένα, 2 κιλά ζάχαρη, 2 ποτήρια νερό, αμπερόριζα, αμύγδαλα ή κουκουνάρια, 1 κρασοπότηρο χυμό λεμόνι.

Μόλις βράσει το νερό, ρίχνω τα κυδώνια κομμένα σαν λεπτές τηγανητές πατάτες, τη ζάχαρη και το χυμό του λεμονιού και τ’ αφήνω να βράσουν. Ξαφρίζω και προσθέτω την αμπερόριζα και τα αμύγδαλα ή κουκουνάρια και συνεχίζω το βράσιμο περίπου 25-30 λεπτά. Σβήνω τη φωτιά μόλις έχει γίνει το γλυκό ροζέ χρώμα. Μόλις κρυώσει εντελώς το βάζω σε βάζα.

Λεμόνι γλυκό φλούδα

1 κιλό λεμόνια φλούδα, ζάχαρη ίση με το βάρος της φλούδας. Στα δύο κιλά ζάχαρα 3 ποτήρια νερό, χυμός λεμόνι.

Ξύνουμε ελαφρά τα λεμόνια με λεπτό τρίφτη γύρω γύρω, αφού τα πλύνουμε καλά. Χαράζουμε τη φλούδα σε 4 μέρη. Τυλίγομε τις φλούδες ρολό και τις πιάνομε με οδοντογλυφίδα. Βράζομε τις φλούδες αλλάζοντας 3-4 φορές το νερό για να ξεπικρίσουν. Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για πέντε λεπτά και ρίχνομε τις ξεπικρισμένες φλούδες, αφού κυρώσει λίγο το σιρόπι. Βράζομε ξαφρίζοντας έως ότου δέσει το σιρόπι. Προσθέτομε το λεμόνι και βράζομε ακόμα λίγο.

Πορτοκάλι γλυκό φλούδα

Όπως το λεμόνι

Φράουλα γλυκό

1 κιλό φράουλες, 1 κιλό ζάχαρη, μισό ποτήρι νερό, 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού.

Διαλέγουμε φράουλες μεγάλες, γερές και όχι πολύ ώριμες. Δεν τραβάμε το κοτσανάκι, αλλά το κόβομε με ψαλίδι ώστε να μείνει μέσα στη φράουλα η ρίζα για να μη διαλυθεί η φράουλα στο βράσιμο. Τις στραγγίζομε καλά και τις βάζομε σε κατσαρόλα. Στύβομε δύο λεμόνια και τις περιχύνομε. Βάζομε και τη ζάχαρη και αφήνομε να σταθούν μία νύχτα.

Την άλλη μέρα δένομε το γλυκό αρχικά σε σιγανή φωτιά. Προσθέτομε το λεμόνι. Ξαφρίζομε συνεχώς και αφού κρυώσει το τοποθετούμε σε βάζ.

Φράπα γλυκό

1 κιλό φράπα, 1 κιλό και 300 γρ ζάχαρη, 2 ποτήρια νερό, λεμόνι.

Πλένομε την φράπα χωρίς να την τρίψομε εξωτερικά, την κόβομε και αφαιρούμε την ψίχα. Τις φλούδες τις βράζομε καλά και τις αφήνομε ένα βράδυ στο νερό το οποίο αλλάζομε 2-3 φορές για να γλυκάνει. Τις τοποθετούμε σε πετσέτα να στραγγίξουν. Δένομε το σιρόπι και αφού κρυώσει ρίχνομε μέσα την φράπα κομμένη σε τετράγωνα κομμάτια. Τις βράζομε πέντε λεπτά. Το αφήνομε έως την επομένη μέρα. Ξαναβράζομε, ρίχνομε το λεμόνι, ξαφρίζομε.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ