Γλυκό τριαντάφυλλο
Τρία τέταρτα του κιλού τριαντάφυλλα Απριλιάτικα (παλιά ποικιλία ποαρόμοια με τα εκατόφυλλα), ενάμιση κιλό ζάχαρη, 2 φλιτζάνια τσαγιού νερό, 3 κουταλάκια χυμός λεμονιού.
Παίρνετε τα πέταλα και τα βάζετε σε μία λεκάνη με νερό. Τα πλένετε καλά και τα βάζετε σε κατσαρόλα να σιγοβράσουν με 1 φλυτζάνα ζάχαρη και τρίτα τέταρτα του φλιτζανιού νερό. Τα σιγοβράζετε σκεπασμένα επί 15 λεπτά, τα ξεσκεπάζετε, ρίχνετε την υπόλοιπη ζάχαρη με το υπόλοιπο νερό, δυναμώνετε τη φωτιά και βράζετε το γλυκό, μέχρις ότου δέσει κανονικά. Ξαφρίζετε, προσθέτετε τον χυμό του λεμονιού και αφού πάρει 1-2 βράσεις, κατεβάζετε από τη φωτιά, αφήνετε να κρυώσει και στα βάζα.
Γλυκό καρπούζι
1 κιλό καρπούζι φλούδα, 1 κιλό ζάχαρη, μισό κιλό μέλι καλό, 1 βανίλια, 3 κουταλιές σούπας ασβέστη, 2 φλιτζάνια τσαγιού νερό.
Διαλέγομε πολύ χοντρόφλουδο καρπούζι και αφού φάμε (αστείο) το εσωτερικό του, το καθαρίζομε να φύγει όλη η πράσινη φλούδα και να μείνει μόνο το άσπρο του. Το κόβομε μπακλαβαδωτά κομμάτια. Βάζομε σε γυάλινο μέρος ή πήλινο 10 ποτήρια νερό και ρίχνομε τον ασβέστη. Ανακατεύομε να γίνει σαν γαλάκτωμα και ρίχνομε μέσα το καρπούζι. Το αφήνομε μία ώρα. Το ξεπλένομε πολύ καλά και το βάζομε σε πετσέτα να στραγγίξει. Βάζομε την ζάχαρη με το νερό και το μέλι να βράσουν. Ξαφρίζομε με τρυπητή κουτάλα κι αφήνομε να δέσει καλά. Κατεβάζομε από την φωτιά να κρυώσει το σιρόπι. Ρίχνομε μέσα το καρπούζι, ξαναβάζομε στη φωτιά και αφήνομε να βράσει και να δέσει κανονικά. Καταβάζομεμ προσθέτομε τις βανίλιεςμ αφήνομε να κρυώσει και στα βάζα.
Γλυκό με άνθη λεμονιάς
1 κιλό άνθη λεμονιάς, 2 κιλά ζάχαρη, 2 φλιτζάνια τσαγιού νερό, 3 λεμόνια.
Πέρνομε τα άνθη, τα πλένομε και τα βράζομε 3 φορές να μαλακώσουν καλά, χύνοντας κάθε φορά το νερό. Τα σουρώνουμε, τα βάζομε σε λεκανίτσα γυάλινη, στίβομε 3 λεμόνια και τα’ ανακατεύομε. Τα βγάζομε στον ήλιο να στεγνώσουν και ν’ ασπρίσουν. Φτιάχνομε το σιρόπι να δέσει καλά. Ξεπλένομε τα άνθη με νερό, τα στίβομε ελαφρά και τα ρίχνομε στο σιρόπι. Προσθέτομε το λεμόνι και βράζομε να δέσει κανονικά.
Καρυδάκι φρέσκο γλυκό
Ένα κι ένα τέταρτο καρυδάκια μικρά πριν σκληρύνει ο φλοιός. Το ίδιο ζάχαρη, 3 φλιτζάνια τσαγιού νερό, 3 χαρτάκια βανίλιας, 1 κουταλάκι χυμός λεμονιού, αμύγδαλα ασπρισμένα, γαρύφαλλα.
Βράζομε τα καρύδια να μαλακώσουν καλά. Τα τραβάμε και τα ρίχνομε σε κρύο νερό. Τα αφήνομε επί 48 ώρες αλλάζοντας συχνά το νερό. Βράζομε τη ζάχαρη με το νερό επί 8 λεπτά στραγγίζομε τα καρυδάκια, μπήγομε μέσα από 1 γαρύφαλλο και αμύγδαλο και βράζομε επί 7 λεπτά. Καταβάζομε την κατσαρόλα και αφήνομε τα καρυδάκια να μείνουν μέσα στο σιρόπι επί 24 ώρες. Ξαναβάζομε την κατσαρόλα στη φωτιά και βράζομε το γλυκό σε δυνατή φωτιά. Ξαφρίζετε και αφού δέσει κανονικά προσθέτομε τον χυμό του λεμονιού και την βανίλια, αφήνομε να πάρουν 1-2 βράσεις και κατεβάζομε