12.8 C
Chania
Monday, November 25, 2024

Σπιτικές προτάσεις: Μαρμελάδες

Ημερομηνία:

Πολύ ωραίες οι σπιτικές μαρμελάδες. Στα γεμιστά μπισκότα, στα γλυκά ψυγείου, στο Cheesecake, στην πάστα-φλώρα, μα και στο ψωμάκι μας το ζεστό, στις φρυγανίτσες με φρέσκο βουτυράκι και βέβαια, το φρέσκο βούτυρο Μπαλαντίνος είναι φοβερό. Και μαζί με μαρμελάδα, τέλειος συνδυασμός.

Μαρμελάδα πορτοκάλι
Ένα κιλό πορτοκάλια. Θα τα ξύσομε στον τρίφτη, θα τα κόψομε σε κύβους χοντρούς. Θα βάλομε ένα κιλό πορτοκάλια κομμένα, μισό κιλό ζάχαρη. Θα τα ψήσω περίπου ένα τέταρτο. Ρίχνω μερικές σταγόνες λεμόνι. Αποσύρω από την φωτιά. Όταν μισοκρυώσει, την αλέθω στο μπλέντερ και είναι έτοιμη.

Μαρμελάδα πορτοκάλι (2)
Διαλέγετε πορτοκάλια χοντρόφλουδα. Τα τρίβετε σε ψιλό τρίφτη να φύγει η εξωτερική τους φλούδα, τα χαράζετε κατά μήκος σε 5-6 λωρίδες και βγάζετε τις φλούδες. Παίρνετε τα πορτοκάλια ολόκληρα όπως μένουν (χωρίς φλούδα) και τα βάζετε σε κατσαρόλα να βράσουν με ελάχιστο νερό και να μαλακώσουν ώστε όταν τα τρυπάτε με το πιρούνι να λιώσουν. Τα περνάτε από σίτα, μετράτε τον πολτό με το φλυτζάνι του τσαγιού και υπολογίζετε ίση ζάχαρη, δηλαδή ένα φλυτζάνι πολτός, ένα φλυτζάνι ζάχαρη. Βάζετε πολτό και ζάχαρη σε φαρδιά κατσαρόλα να βράσει και να δέσει η μαρμελάδα. Στο μεταξύ έχετε βράσει το ένα τρίτο από τις φλούδες και τις έχετε κόψει σε πολύ λεπτά φετάκια. Τα στραγγίζετε και τα ρίχνετε στην μαρμελάδα. Αφήνετε να πάρουν μερικές βράσεις, κατεβάζετε και αφού κρυώσει σερβίρετε στα βάζα.

Μαρμελάδα καρπούζι
Ένα κιλό ψίχα καρπουζιού σε κυβάκια, μισό κιλό απ’ το άσπρο της φλούδας σε κυβάκια, 400 γρ. ζάχαρη, 3 βανίλιες, φλούδα λεμόνι, χυμός λεμόνι. Αφήνομε μισή ώρα καρπούζι με ζάχαρη. Βράζομε 20 λεπτά, περνάμε από μίξερ. Ρίχνομε μέσα τις δύο βανίλιες και το μισό λεμόνι και τις φλούδες. Βράζομε σε δυνατή φωτιά να δέσει, επί 35’. Προς το τέλος ρίχνομε και το υπόλοιπο λεμόνι και την 1 βανίλια.

Σύκο μαρμελάδα
Πλένομε τα σύκα, να είναι πολύ ώριμα. Τα στεγνώνομε, κόβομε τα κοτσανάκια, τα πετάμε. Κόβομε τα σύκα σε μικρά κομμάτια με τα φλούδια όπως είναι. Ένα κιλό σύκα, μισό κιλό ζάχαρη. Λιώνομε πολύ καλά με την κουτάλα του πουρέ ή με τα χέρια μας. Βάζομε χυμό από μισό λεμόνι. Ξαναανακατεύομε. Αφήνομε μισή ώρα. Σε χαμηλή φωτιά βράζομε επί πέντε λεπτά. Κατεβάζομε. Θερμαίνομε φούρνο στους 230 βαθμούς. Παίρνομε ένα πυρέξ. Ρίχνομε 4 κουταλιές νερό. Ρίχνομε μέσα την μαρμελάδα και φουρνίζομε επί 35 περίπου λεπτά. Ανακατεύομε 1-2 φορές ξεκολλώντας τις άκριες του πυρέξ. Προς το τέλος ρίχνομε μια βανίλια και το μισό λεμόνι. Ανακατεύομε, την λιώνομε με κουτάλα του πουρέ.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εμπορικά κέντρα και σε Ηράκλειο και Χανιά σχεδιάζει η Trade Estates

Σε πόλεις με κρίσιμη μάζα καταναλωτών, κάτι που μεταφράζεται...

Βιβλίο για τη δολοφονία της Καρολάιν έγραψε η ψυχολόγος της

Ένα βιβλίο εμπνευσμένο από τη δολοφονία της Καρολάιν έγραψε...

Ανατροπή «έκπληξη» στη Ρουμανία: Πρώτος ο φιλορώσος ακροδεξιός Γκεοργκέσκου

Απροσδόκητη άνοδο κατέγραψε ο ακροδεξιός Καλίν Γκεοργκέσκου στον πρώτο γύρο των...

Πότε θα γίνουν οι εκλογές του Συλλόγου Επαγγελματιών Εστίασης ν. Χανίων

Την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές του Συλλόγου...