16.8 C
Chania
Tuesday, November 5, 2024

Τυροκομικά, γαλακτοκομικά, σουφλέ

Ημερομηνία:

Σουφλέ γιαουρτιού με σπανάκι:

250 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 500 γραμμ. καθαρισμένο ψιλοκομμένο σπανάκι, 300 γραμμ. γιαούρτι, 100 γραμμ. κρέμα γάλακτος, 125 βούτυρο λίγο βούτυρο για το πυρέξ, 2 αυγά, 60 γραμμ. τριμμένο Gouda, λίγη φρυγανιά τριμμένη, 1 πρέζα μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.

Σοτάρετε το σπανάκι με λίγο βούτυρο, μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά του και αφήστε το να κρυώσει. Ανακατέψτε σε ένα μπολ το αλεύρι, το γιαούρτι , την κρέμα γάλακτος, τα αυγά , το Gouda και το υπόλοιπο βούτυρο λιωμένο. Όταν έχουν αναμιχθεί καλά προσθέστε το σπανάκι, αλάτι, πιπέρι, και μοσχοκάρυδο. Βουτυρώστε ένα πυρέξ και ρίξτε λίγη φρυγανιά στα τοιχώματά του. Ρίξτε το μίγμα του σουφλέ στο πυρέξ στρώστε το και ρίξτε λίγη φρυγανιά από πάνω. Ψήστε στους 180 βαθμούς για 40-45 λεπτά.

Μπουρέκι ορφανό:

Παίρνομε μεγάλα κολοκύθια και τα κόβομε ροδέλες. Τ’ αλατίζομε και τ’ αφήνομε 1-2 ώρες να στραγγίξουν σε σουρωτό. Τ’ αλευρώνουμε. Κόβουμε πατάτες ροδέλες. Βάζομε λίγο λάδι στο ταψί φρυγανιά τριμμένη, πατάτες μία – μία καλύπτομε τον πάτο. Από πάνω δυόσμο κομμένο, μυζήθρα από πάνω στρώση κολοκύθια δυόσμο ντομάτα ξυσμένη 2-3 κουταλιές στάκα, μυζήθρα και συνεχίζομε εναλλάξ έως να τελειώσουν τα υλικά. Δεν το σκεπάζομε με ζύμη ή χυλό. Γι’ αυτό το λέμε ορφανό. Ρίχνομε μια φλιτζάνα λάδι και γάλα. Ψήνομε στην αρχή δυνατή φωτιά να βράσει το κολοκύθι χωρίς να μαραζώσει και μετά χαμηλώνομε και σιγοψήνομε για μιάμιση με δύο ώρες περίπου. Αν χρειαστεί σκεπάζομε με αλουμινόχαρτο.

Γίνεται και με φύλλο σπιτικό ένα κάτω και ένα πάνω.

Το σπιτικό γίνεται: 1) απλό, με λίγο λάδι, νερό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, αλάτι. Ανοίγομε χονδρούτσικο. 2) ένα κρασοπότηρο λάδι, γιαούρτι, αλάτι, νερό, αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

Μελιτζάνες με γιαούρτι:

Ένα τέταρτο κιλού μελιτζάνες ξεφλουδισμένες και κομμένες, ελαιόλαδο για τηγάνισμα, μισό φλιτζάνι γιαούρτι, μισό φλιτζάνι ψιλοκομμένο άνηθο, τέσσερα σκόρδα ψιλοκομμένα, δύο καυτερές κόκκινες πιπεριές ψιλοκομμένες, ξύδι. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε βαθειά χύτρα και τηγανίζετε τις μελιτζάνες. Στραγγίζετε σε χαρτί απορροφητικό.

Σ’ ένα μπολ ανακατέψτε γιαούρτι με υπόλοιπα υλικά και περιχύστε τις μελιτζάνες.

Μελιτζάνες με γιαούρτι (2):

Ένα κιλό μελιτζάνες ένα κουτί σάλτσα ντομάτας, 4 σκελίδες σκόρδο, δύο κουταλάκια γλυκού ζάχαρη, δύο κεσέδες στραγγιστό γιαούρτι , λάδι, αλάτι.

Κόβω τις μελιτζάνες σε κύβους αλατίζω και τηγανίζω. Σε άλλο τηγάνι βάζω ντομάτα σκόρδο πάπρικα και την ζάχαρη. Βάζω τις μελιτζάνες σε μπολ τις ανακατεύω καλά με την σάλτσα και τις σκεπάζω καλά με το γιαούρτι. Πασπαλίζω με πάπρικα & μαϊντανό.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κι όμως είναι άφθονο το νερό στην Κρήτη!

Μόνο ελάχιστες σταγόνες νερού έχουμε δει να πέφτουν στην Κρήτη, σε σχέση...

Κρήτη – τουρισμός: Σημαντική αύξηση κρατήσεων για το 2025

Η δυναμική της Κρήτης όχι μόνο την φετινή τουριστική σεζόν αλλά...