Κουκιά ξερά γιαχνί:
Ένα κιλό ξερά κουκιά, ένα μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο, ένα φλιτζάνι λάδι, 4 ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες, μισό φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο, ένα φυλλαράκι δάφνη, λίγο ξερό πορτοκαλόφυλλο.
Βάζομε τα κουκιά σε αρκετό νερό αποβραδίς. Σε κατσαρόλα σοτάρομε το κρεμμύδι στο λάδι έως να μυρίσει. Προσθέτομε τις ντομάτες τον μαϊντανό, τον άνηθο την δάφνη, αλάτι, πιπέρι, και αφήνομε να πάρουν μερικές βράσεις. Στραγγίζομε στη συνέχεια τα κουκιά, τα βάζουμε μαζί με ένα ποτήρι νερό στην κατσαρόλα και αφήνομε να σιγοβράσουν.
Αν χρειαστεί προσθέτομε και άλλο νερό.
Φασόλια σαλάτα:
Μισό κιλό φασόλια ξερά μικρά άσπρα, δύο κρεμμύδια ξερά κομμένα σε φέτες, τέσσερα φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, μισό φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό, μισό φλιτζάνι λάδι, 3 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού, λίγες μαύρες ελιές, ένα κουταλάκι μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι.
Βάζετε τα φασόλια έως ότου μαλακώσουν. Τα στραγγίζετε, ρίχνετε σε μπολ και ανακατεύετε με κρεμμύδια φρέσκα και ξερά και με τον μαϊντανό. Χτυπάτε το λάδι με τον χυμό του λεμονιού την μουστάρδα και το αλατοπίπερο. Περιχύνετε με την σάλτσα. Προσθέτετε της ελιές.