Εκτός από τις «βολές κατά πολλαπλών στόχων» , πολλαπλά είναι και τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην λειτουργία του Πεδίου Βολής Κρήτης στο Ακρωτήρι Χανίων, κυρίως λόγω των οικονομικών περικοπών , όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από τις άλλες τρείς χώρες – χρήστες του ΠΒΚ (Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο).
Στο πλαίσιο αυτών των περικοπών, φαίνεται πως εντάσσεται και η απόφαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να ορίσει ως νέο διοικητή αυτής της μονάδας του ΝΑΤΟ, έναν εν ενεργεία αξιωματικό αντί ενός απόστρατου, όπως γινόταν μέχρι τώρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr, από την αντικατάσταση του απόστρατου διοικητή του ΠΒΚ με εν ενεργεία αξιωματικό, το υπ.Εθνικής Άμυνας υπολογίζει πως θα προκύψει σημαντικό οικονομικό όφελος λόγω του μισθού που ελάμβανε ο απόστρατος.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες ο έως τώρα διοικητής (που ανέλαβε καθήκοντα στις 2/9/2009) – και με δεδομένο το ότι έχει σύμβαση δύο ετών – αντέδρασε στην αντικατάστασή του λίγους μήνες πριν την ολοκλήρωση της σύμβασης και διεκδικεί την παραμονή του στην θέση μέχρι την λήξη της σύμβασης ή την αποζημίωσή του.
Έτσι αυτή την περίοδο φαίνεται πως υπάρχει πρόβλημα στην κορυφή της διοίκησης της μονάδας.
Οικονομικές περικοπές
Να σημειωθεί πως ο ετήσιος προυπολογισμός του ΠΒΚ ανέρχεται περίπου σε 10 εκατομ ευρώ, εκ των οποίων το 28% είναι η συμμετοχή της Ελλάδας και από το υπόλοιπο 72% την μερίδα του λέοντος καταβάλλει η Γερμανία και πολύ μικρά ποσοστά Βέλγιο και Ολλανδία.
Στο μεταξύ, κατά την σύνοδο των κρατών-χρηστών του ΠΒΚ (Ελλάδα-Γερμανία-Βέλγιο-Ολλανδία) στις 18/3/2011 στην Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Flashnews.gr, Γερμανία και Ολλανδία ζήτησαν την περικοπή του κόστους πληρωμής του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού κατά 30%.
Όμως ήδη από τις 66 προβλεπόμενες θέσεις πολιτικού προσωπικού, είναι καλυμμένες περίπου οι 45, αριθμός που θα μειωθεί εντός του έτους λόγω των συνταξιοδοτήσεων.
Ανώτατοι αξιωματούχοι επεσήμαναν στο Flashnews ότι ήδη οι χώρες-χρήστες του ΠΒΚ μειώνουν τις βολές που εκτελούν (π.χ. η Γερμανία εκτελεί βολές μόνο δύο εβδομάδες ετησίως) με αποτέλεσμα να θέλουν και να μειώσουν ή να καταργήσουν το μόνιμο πολιτικό προσωπικό και η μονάδα να λειτουργεί με έκτακτους που θα προσλαμβάνονται μέσω ειδικών εταιρειών και με το στρατιωτικό προσωπικό.
Όμως η κατάσταση που διαμορφώνεται δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά στην τοπική κοινωνία των Χανίων καθώς οι συγκεκριμένες περικοπές μηδενίζουν και τα όποια «οφέλη» μπορεί να υπάρχουν από την λειτουργία του ΠΒΚ στα Χανιά.
«Εάν δεν μπορούν να βρούν δουλειά εκεί και 20-30 Κρητικοί, αλλά το μόνο που θα μένει στον τόπο θα είναι οι εκρήξεις των βολών, τότε ας πάει στα κομμάτια» ανέφερε κάτοικος της περιοχής.
Οι τελικές αποφάσεις για τις οικονομικές περικοπές αναμένεται να ληφθούν στην επόμενη σύνοδο των κρατών-χρηστών του ΠΒΚ που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο Σεπτέμβριο.
Πάντως από την διοίκηση του ΠΒΚ καταβάλλονται προσπάθειες για προσέλκυση χρηστών και από άλλες χώρες και σε αυτό το πλαίσιο η μονάδα συμμετείχε στην Διεθνή Αμυντική Έκθεση IDEX 2011, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Abu Dhabi , από 20 έως 24 Φεβρουαρίου.
Σκοπός της παρουσίας του ΠΒΚ στην έκθεση, ήταν η προβολή των δυνατοτήτων εκτελέσεως βολών Α/Α συστημάτων, της αξιολόγησης των τμημάτων που εκτελούν βολές και των οπλικών συστημάτων, καθώς και των πολλαπλών δυνατοτήτων παροχής υπηρεσιών υποστήριξης στα ασκούμενα τμήματα.
Η ιστορία του ΠΒΚ
Το ΠΒΚ κατασκευάστηκε με κονδύλια του ΝΑΤΟ στη περιοχή Ακρωτηρίου Χανίων κατά την περίοδο 1964-1968, με βάση την ”Πολυμερή Συμφωνία” που υπογράφηκε τον Ιούνιο του 1964 από Βέλγιο, Γαλλία, Δ. Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Νορβηγία, Ολλανδία και ΗΠΑ. Αυτή η συμφωνία καθορίζει το νομικό καθεστώς, τη χρησιμοποίηση, τη λειτουργία και άλλα βασικά θέματα του ΠΒΚ.
Σήμερα χρησιμοποιείται σε μόνιμη βάση από τέσσερις Χώρες (Βέλγιο, Γερμανία, Ελλάδα και Ολλανδία), οι οποίες καλούνται Χώρες-Χρήστες.
Σύμφωνα με την Πολυμερή Συμφωνία, αποστολή του ΠΒΚ είναι να παρέχει στις μονάδες αεράμυνας τη δυνατότητα εκτέλεσης βολών διαφόρων τύπων οπλικών συστημάτων με επιτυχία και ασφάλεια.
Όλες οι βολές διεξάγονται πάνω από μια θαλάσσια περιοχή η οποία έχει μήκος 166 Km και πλάτος 90 Km και η οποία δύναται να επεκταθεί ανατολικά κατά 60 Km περίπου υπό προϋποθέσεις.
Ο εναέριος χώρος εκτέλεσης βολών είναι «Ελεγχόμενος», διασχίζεται από τέσσερις κύριους πολιτικούς αεροδιάδρομους (J56, B26, A10, UL613) και επηρεάζει δυο τερματικές περιοχές αεροδρομίων (Χανίων και Ηρακλείου).
Το ΠΒΚ υπάγεται διοικητικά στο ΓΕΕΘΑ, είναι επιπέδου Μεραρχίας, ενώ για θέματα αξιολόγησης βολών και εκπαίδευσης ενεργεί σύμφωνα με τις οδηγίες και κατευθύνσεις του ΝΑΤΟ
Flashnews.gr