Αθώοι κρίθηκαν οι 17 κατηγορούμενοι των γεγονότων του Απρίλη του 2010 στο Αποπηγάδι.
Το δικαστήριο αφορούσε παρεμπόδιση της κυκλοφορίας και πιο συγκεκριμένα της διέλευσης φορτηγού της Αιολικής Μουσούρων Α.Ε. από 17 πολίτες στης 19 Απριλίου του 2010. Τότε, κι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη εκδήλωση όσων τάσσονταν ενάντια στην επένδυση με δεντροφύτευση αλλά και μουσικά συγκροτήματα εμφανίστηκε φορτηγό της εταιρείας και προσπάθεια να περάσει μέσα από τη διαδήλωση με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση. Τελικώς, 17 άτομα δέχθηκαν μηνύσεις για παρεμπόδιση κυκλοφορίας.
Σήμερα, 5 χρόνια μετά, σε μία από τις πολλές δίκες ενάντια σε ανθρώπους του κινήματος ενάντια στις ΒΑΠΕ, το δικαστήριο αποφάσισε ότι οι κατηγορούμενοι είναι αθώοι.
Ο δικηγόρος υπεράσπισης, Νίκος Τζάρας έδωσε βάρος στις κοινωνικές προεκτάσεις της εγκατάστασης στα βουνά της Κρήτης των ανεμογεννητριών.
Είπε χαρακτηριστικά ότι “τα βουνά της Κρήτης είναι η ψυχή της. Από τα Αστερούσια μέχρι το Αποπηγάδι, κάθε πάτημα είναι και ένας τόπος αγώνων και αντίστασης”. “Με την εγκατάσταση των ΒΑΠΕ κινδυνεύει ο τρόπος ζωής των κατοίκων” είπε σε άλλο σημείο ο κ. Τζάρας ενώ στο δικαστήριο διαβάστηκε και παλαιότερο κείμενο του μητροπολίτη Αμφιλοχίου όπου παρομοίασε την επέλαση των εταιρειών στα βουνά της Κρήτης με την συμπεριφορά που έτυχαν οι ινδιάνοι της Αμερικής από τους άποικους. Σύμφωνα με τον κ. Τζάρα, το θέμα δεν είναι μόνο περιβαλλοντικό αλλά και ιστορικό και θέμα ταυτότητας του τόπου.
Κάποιοι θεωρούν ότι η φάμπρικα διώξεων που έχει στηθεί ενάντια στους κατοίκους που τάσσονται απέναντι στις ανεμογεννήτριες έχει σκοπό να τους οδηγήσει στην απελπισία έως ότου σταματήσουν να προβάλλουν αντίσταση στα σχέδια των εταιρειών.
Αξίζει να αναφέρουμε πάντως ότι αυτή είναι η δεύτερη στη σειρά αθωωτική απόφαση αφού στις 15 Οκτωβρίου μετά από αρκετά χρόνια ταλαιπωρίας στα δικαστήρια αθωώθηκαν 10 Χανιώτες που κατηγορούνται για άσκηση “παράνομης βίας” σε μια άλλη υπόθεση της 11ης Αυγούστου 2009 πάλι στο Αποπηγάδι.
Τον Φεβρουάριο ακολουθούν τρεις ακόμα δίκες πολιτών του Αποπηγαδίου.