10.8 C
Chania
Thursday, December 11, 2025

Τζανάκης: Είμαι βέβαιος για την εμφάνιση νέου στελέχους του κορονοϊού

Ημερομηνία:

Τη βεβαιότητά του ότι θα εμφανιστεί νέο στέλεχος του κορονοϊού, εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης.

Μάλιστα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, έκανε λόγο για “κύμα πάνω στο κύμα”, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η μάχη κατά της covid παραμένει απρόβλεπτη.

“Ενδεχομένως να δούμε και επιδείνωση των δεικτών αν εμφανιστεί νέα υποπαραλλαγή. Ένα κύμα πάνω στο κύμα, ίσως μια μεγαλύτερη έξαρση αναμένεται, ο ιός δεν έχει εξαντλήσει τις εκπλήξεις του”, τόνισε ο καθηγητής..

Ωστόσο, εμφανίστηκε αισιόδοξος σχετικά με το νέο στέλεχος, χαρακτηρίζοντάς το “λιγότερο νοσογόνο”, που δεν θα επιβαρύνει το ΕΣΥ.

Για το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, εμφανίστηκε αρνητικός, λέγοντας πως “δεν πρέπει να κλείσουμε, αλλά να πάρουμε στοχευμένα μέτρα με την κοινωνία έξω”.

Τα δύο σενάρια

Ο κ. Τζανάκης έκανε λόγο για δύο σενάρια, το ένα να μην μειωθούν τα κρούσματα το Φεβρουάριο, ή το μεγαλύτερο μέρος του μήνα, με 15.000 έως 20.000 κρούσματα κινητούς μέσους όρους, ενώ τo δυσμενέστερο σενάριο είναι να υπάρχει πιθανότητα υποτροπιασμού κατά το επιδημιολογικό μοτίβο άλλων χωρών.

Σε ό,τι αφορά τη μετάλλαξη Όμικρον στην Κρήτη, ο καθηγητής ανέφερε ότι επικρατεί στις νοσηλείες, στα κρούσματα, αλλά και στις ΜΕΘ. “Προφανώς η Όμικρον, δεν έχει την ίδια νοσηρότητα με τη Δέλτα, αλλά και με μειωμένο ρυθμό θα δώσει νοσηλείες”.

“Περιμέναμε να αρχίσει να μειώνεται από αυτή την εβδομάδα ο αριθμός των νεκρών, δε φαίνεται αυτό, είμαστε σε 2 εβδομάδες κορύφωσης ελπίζουμε τις επόμενες μέρες να βλέπουμε κάτω από 90 νεκρούς την ημέρα και σταδιακά να πέσουμε περαιτέρω”, κατέληξε.

news247.gr

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ