17.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

«Τι άλλο περιμένουμε;»: Αρκετές εκατοντάδες στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση της Πλατείας Αγοράς | Φωτός

Ημερομηνία:

«Μας κλείνουν τα νοσοκομεία, μας κλείνουν τα σχολεία, μας αφήνουν άνεργους. Τι άλλο θέλουμε να κάνουν δηλαδή; Τι άλλο περιμένουμε;», είπε ένας από τους πολλούς ομιλητές στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση της Πλατείας Αγοράς.

Η προσέλευση δεν ήταν μικρή στη σημερινή συγκέντρωση. Η πλατεία αγοράς είχε γεμίσει, οι φορείς, μαθητικοί, φοιτητικοί, εργατικοί ετοίμασαν πανό με συνθήματα, οι ομιλητές ήταν πολλοί.

Όμως, μετά από όσα έχουν συμβεί, μετά από ένα τόσο μεγάλο διάστημα δίχως κάποια πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση, και με αυτά που έρχονται να είναι προς το χειρότερο, θα μπορούσαν να είναι περισσότεροι. Ο συγκεντρωμένος κόσμος, ναι, χειροκρότησε και είχε παλμό, όμως το ερώτημα που απηύθυνε ο ομιλητής έμεινε αναπάντητο: «τι άλλο περιμένουμε;». Τι άλλο πρέπει να συμβεί για να βγει ο κόσμος στους δρόμους;

“Θα πρέπει να κατεβουμε στη βάση”

LO272502

Μιλήσαμε γι’ αυτό με έναν εκπρόσωπο του συνδικαλιστικού κινήματος στα Χανιά. Ο Νεκτάριος Λιβανός, έφορος στο Εργατικό Κέντρο Χανίων, έχει παρόμοιους προβληματισμούς και θεωρεί ότι η ευθύνη των συνδικαλιστών είναι μεγάλη. Δεν κατηγορεί τους εργαζόμενους και τους πολίτες που δε συμμετέχουν αφού θεωρεί ότι ο ρόλος του συνδικαλιστή έχει απαξιωθεί με δικιά τους ευθύνη. Διεφθάρθηκαν, συμβιβάστηκαν, ξεπούλησαν τους αγώνες. Όμως, υπάρχουν και υγιείς δυνάμεις μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Υπάρχει κριτική. Υπάρχουν φωνές που θέλουν αλλαγή. Έτσι μας είπε ο Νεκτάριος Λιβανός.

Αυτή η εικόνα αντικατοπτρίζεται ακόμα και μέσα στο σώμα της πορείας. Σύλλογοι που συμμετέχουν και θέλουν κάπως να διαχωρίσουν τη θέση τους από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, αν και συμμετέχουν στο απεργιακό τους κάλεσμα, αφήνουν μεγάλα διαστήματα από τους «συστημικούς». Πλέον, η κεφαλή της πορείας είναι περισσότερο συμβολική παρά ουσιαστική. Πίσω από το πανό του Εργατικού Κέντρου Χανίων δεν ήταν παρά μερικά μόνο άτομα:

«Θα πρέπει ο συνδικαλιστικός κόσμος να αφουγκρασθεί τους παλμούς που στέλνουν γενικότερα οι συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα. Έχει απαξιωθεί ο θεσμός της απεργίας και σε αυτό έχει ευθύνη το συνδικαλιστικό κίνημα. Ξέρετε, όταν τελειώνει μια απεργία, όλοι επιστρέφουμε στα σπίτια μας σα να μη τρέχει τίποτα, γιατί «κάναμε το χρέος μας». Αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα. Θα πρέπει να κατέβουμε στη βάση, να μιλήσουμε, να προπαγανδίσουμε, να ξεσηκώσουμε τον κόσμο. Ο κόσμος θεωρεί ότι η απεργία είναι απλά ένα συμβάν, γίνεται για μία ώρα και μετά τελειώνει. Όμως δεν είναι έτσι. Θα πρέπει να προβληματιστούμε οι συνδικαλιστές και να το βάλουμε σε άλλη βάση. Παλιά γινόντουσαν απεργίες, διεκδικούσαμε και κερδίζαμε. Μας φοβόταν. Τώρα τίποτα».

Και συνέχισε: «Οποιαδήποτε ενέργεια κάνει κάποια συλλογικότητα θα πρέπει να αναλύει τα γεγονότα. Μετά την πορεία θα έπρεπε να βρεθούμε και να δούμε τι πήγε καλά και τι δε λειτούργησε. Εφόσον αυτό δε γίνεται, σε κάθε απεργιακή κινητοποίηση θα είμαστε και λιγότερα. Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει άμεσα. Η απεργία της μίας ημέρας δεν αρκεί».

Ιωάννης Δασκαλακης, πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων: “Προστατεύονται τα δικαιώματα των τραπεζών και τίποτα άλλο”

LO272480

Πέρα των εκπροσώπων των φορέων και των εργατικών συλλόγων, των φοιτητών και των μαθητών, στην απεργιακή συγκέντρωση συμμετείχαν και δήμαρχοι αλλά και δικηγόροι. Οι δικηγόροι βρίσκονται εδώ και ημέρες σε απεργία η οποία θα διαρκέσει έως τις 5 Δεκεμβρίου, προασπιζόμενοι μεταξύ άλλων και τα δικαιώματα των πολιτών, αφού οι αλλαγές που προωθούνται στα ζητήματα πλειστηριασμών είναι πολλές και είναι μονόπλευρα εις όφελος των τραπεζών.
Μάλιστα, γι’ αυτό το ζήτημα έδωσε σύντομη ομιλία στην απεργιακή κινητοποίηση και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, ο κ. Ιωάννης Δασκαλάκης.

Τον ρωτήσαμε για τις κινητοποιήσεις των δικηγορικών συλλόγων όλης της χώρας και των Χανίων:

«Θέλουμε να τονίσουμε αυτό που γίνεται με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις τις οποίες φέρει το σχέδιο νόμου το οποίο έχει καταθέσει ήδη στη Βουλή το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Με το νομοσχέδιο αυτό θίγονται κατά τρόπο πρωτόγνωρο και ανήκουστο και απαράδεκτο δικαιώματα των πολιτών όσον αφορά τη διεξαγωγή της δίκης, και επίσης δικαιώματα των πολιτών που αφορούν την εκτέλεση, δηλαδή τη διαδικασία των πλειστηριασμών. Αυτό είναι μία φωτογραφία ότι με το νομοσχέδιο στο επίπεδο της εκτέλεσης προστατεύονται τα συμφέροντα των τραπεζών και τίποτα άλλο. Εμείς βρισκόμαστε σε απεργιακή κινητοποίηση προστατεύοντας την κοινωνία και τα δικαιώματα των πολιτών.

Ρωτήσαμε ποιες άλλες κινήσεις ετοιμάζει ο Δικηγορικός Σύλλογος εφόσον περάσει ο νόμος με όλες τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει για τους πολίτες:

«Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων λειτουργεί στα πλαίσια της Ολομέλειας των Συλλόγων όλης της χώρας. Η Ολομέλεια παίρνει αποφάσεις και ορίζει τα όρια του αγώνα. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε απεργιακή κινητοποίηση μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου. Στις 5 Δεκεμβρίου έχουμε Ολομέλεια στην Αθήνα όλοι οι Σύλλογοι και θα αποφασίσουμε για την περαιτέρω πορεία. Ενδιάμεσα έχουμε προκηρύξει «δημοψήφισμα» – ένα νέο θεσμό τον οποίο εισάγει ο νέος Κώδικας των Δικηγόρων. Θα γίνει σε όλους τους Δικηγορικούς Συλλόγους της Ελλάδας στις 2 και 3 Δεκεμβρίου για να αποφασίσουν οι δικηγόροι με την ψήφο τους τη συνέχιση αυτού του αγώνα και τον τρόπο που θα διεξαχθεί ο αγώνας».

[Για όσους δε γνωρίζουν, διαβάστε σχετικά τα άρθρα: “Γιατί απέχουν οι δικηγόροι” και “Οι δικηγορικοί σύλλογοι όλης της χώρας και οι δικαστές καταγγέλουν την κυβέρνηση για δραματική φαλκίδευση των δικαιωμάτων των οφειλετών“]

Ομιλίες απηύθυναν και εκπρόσωποι εργαζόμενων και ανέργων, των συνταξιούχων των φοιτητών, των εργαζομένων στους ΟΤΑ, εκπρόσωποι κομμάτων της Αριστεράς.

Η πορεία

LO272501

Η πορεία όμως ξεκίνησε, και ενώ δε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μεγαλειώδης, είχε συμμετοχή και παλμό. Αρκετές εκατοντάδες βρέθηκαν στους δρόμους και με παλμό φώναζαν συνθήματα. Πιο δυναμικό τμήμα, ως συνήθως, οι φοιτητές.

Όμως, υπήρχαν και πανό συλλόγων άνεργων και επισφαλών, των καθηγητών και των δασκάλων, των αναπληρωτών, μεμονωμένοι πολίτες που δεν ήταν ενταγμένοι σε κάποιο μπλοκ όμως συμμετείχαν στην πορεία.

Η πορεία, ακολούθησε μία καθιερωμένη πορεία από την Πλατεία Αγοράς προς την Πλατεία Νέων Καταστημάτων στρίβοντας προς τα πάνω για να περάσει έξω από το Δημαρχείο και να ανηφορίσει μετά για να καταλήξει στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας ο κόσμος στα πεζοδρόμια σταματούσε και παρακολουθούσε. Κάποιοι έβγαζαν φωτογραφίες ενώ άλλοι έβγαιναν από τα καταστήματά τους, έβλεπαν και σχολίαζαν.

Σε κανένα σημείο δεν δημιουργήθηκε ένταση ενώ η παρουσία της αστυνομίας ήταν διακριτική. Δύο μοτοσικλέτες της αστυνομίας ρύθμιζαν την κίνηση ενώ στην ουρά της πορείας ήταν κάποιοι αξιωματικοί της αστυνομίας

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γιάννης Αγγελάκης
Ο Γιάννης Αγγελάκης σπούδασε Μέσα Ενημέρωσης και Πολιτισμικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Wolverhampton και ακολούθως συνέχισε τις σπουδές του σε επίπεδο MPhil στο Κέντρο για τις Σύγχρονες Πολιτισμικές Σπουδές (CCCS) του Πανεπιστήμιου του Birmingham. Περισσότερα άρθρα και δημoσιεύσεις μου εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ