H πρόνοια που η δημοτική αρχή επιφυλάσσει στους ηλικιωμένους δημότες της, είναι από τους πιο σαφείς δείκτες του χαρακτήρα και της βούλησης που διαθέτει. Το Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων πλήττεται και μαζί με αυτό και οι γέροντες και οι γερόντισσες που φροντίζει, αυτή είναι η κατάσταση που διαπίστωσαν ο υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Σαρρής και μέλη της Πρωτοβουλίας Πολιτών που επισκέφτηκαν το εν λόγω ίδρυμα της πόλης μας.
Οι ανάγκες προσωπικού είναι πολύ μεγάλες, αφού στο Δημοτικό Γηροκομείο φιλοξενούνται περίπου 115 άνθρωποι, από τους οποίους οι 40 χρειάζονται αποκλειστική φροντίδα.
Προς το παρόν καλύπτονται από συμβασιούχους με 5μηνες συμβάσεις, οι οποίοι όμως μέχρι το τέλος Μαΐου απολύονται. Παράλληλα, υπάρχει μείωση 40% του προσωπικού με μόνιμη εργασιακή σχέση. Επίσης, εργάζεται μόνο ένας μάγειρας και περιοδικά καλύπτονται οι κενές θέσεις από τις σχολές του ΟΑΕΔ με μαθητευόμενους, αλλά για τη μη τουριστική περίοδο. Ειδικότητες που είναι από τις πλέον απαραίτητες, όπως κοινωνική λειτουργός, υπάρχει μία με σύμβαση, γιατρός, υπάρχει μόνο ένας συμβασιούχος που επισκέπτεται το ίδρυμα 2-3 φορές την εβδομάδα, και φυσικοθεραπευτής, επισκέπτεται το Γηροκομείο μία φορά την εβδομάδα από ΚΑΠΗ της πόλης. Τα στοιχεία, λοιπόν, μιλούν μόνα τους.
Η δημοτική επιχορήγηση που παρέχει ο δήμος σε αυτήν την οριακή κατάσταση είναι πολύ μικρή, περίπου 200.000, δηλαδή το 20% του αρχικού προϋπολογισμού. Τούτο έχει ως συνέπεια η κάλυψη των τροφίμων του Δημοτικού Γηροκομείου να πληρούται από ανίατους του ΕΟΠΥΥ, ώστε να μπορεί το ίδρυμα να επιβιώσει, και όσοι προέρχονται από την πρόνοια να έρχονται σε δεύτερη μοίρα και ουσιαστικά να αποκλείονται. Επίσης, παρόλο που υπάρχει έτοιμη μελέτη για επίλυση του κτιριακού, που θα διευρύνει τη δυνατότητα του Δημοτικού Γηροκομείου, το ζήτημα επανέρχεται μόνο προεκλογικά.
Όπως παραδέχθηκε και η διοίκηση του ιδρύματος, αλλά και όπως αποτελεί προτεραιότητα της Πρωτοβουλίας Πολιτών, είναι απαραίτητη η αναβάθμιση των λειτουργιών του Δημοτικού Γηροκομείου, ώστε εκτός από τη νοσηλεία βαριών περιπτώσεων να προσφέρει πολλά περισσότερα στην τοπική κοινωνία. Η δραματική κατάσταση, όμως, που έχει περιέλθει δεν αφήνει πολλά περιθώρια.