«Να σταματήσουν οι υπουργοί να μιλάνε, να συναισθανθούν την πραγματικότητα, να μην ωραιοποιούν μια δραματική κατάσταση και κυρίως να μην μας λένε ότι πανηγυρίζουν, να μην μας λένε ότι ευτυχώς που δεν έχουμε ΜΕΘ γιατί θα είχαμε περισσότερους νεκρούς, και να μην μας λένε ότι είναι καλά τα πράγματα στα νοσοκομεία», ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψη του στο νοσοκομείο της Δράμας, για το οποίο είπε ότι η κατάσταση βρίσκεται «εκτός ελέγχου».
Κάλεσε, επίσης, τους υπουργούς στοιχειωδώς να αντιληφθούν ότι έχει μεγαλύτερη αξία η ανθρώπινη ζωή από τα κέρδη των ιδιωτών και είπε χαρακτηριστικά:
«Τούτη την ώρα η Βόρεια Ελλάδα “αιμορραγεί”, μεταφορικά το λέω, διότι είναι γεμάτες όλες οι ΜΕΘ και γίνονται επιχειρήσεις για διακομιδές είτε οδικώς σε νοσοκομεία της Πάτρας και των Ιωαννίνων, είτε αεροπορικώς στην Αθήνα- και το Διαβαλκανικό και ο Άγιος Λουκάς, στη Θεσσαλονίκη, δυο μεγάλα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, παραμένουν κλειστά και εκατοντάδες κλίνες σε ιδιωτικές μονάδες αποκατάστασης, που θα μπορούσαν κι αυτές να συνδράμουν, παραμένουν κλειστές. Και όποιες ιδιωτικές κλινικές “επιτάσσονται”, δεν επιτάσσονται. Νοικιάζονται στη διπλάσια τιμή για να πάρουν περισσότερα χρήματα οι ιδιώτες. Αυτό είναι εγκληματικό, είναι αδιανόητο τούτη την ώρα και οφείλουν να γίνουν χθες όλα αυτά, διότι η κατάσταση που βιώνει σήμερα η Βόρεια Ελλάδα μπορεί να έρθει και στον Νότο. Δεν είμαστε απολύτως βέβαιοι για την πορεία των πραγμάτων. Μακάρι να έχουμε μείωση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, όμως η επιβάρυνση που συνεχίζουν να δέχονται τα δημόσια νοσοκομεία, σε ότι αφορά στα βαριά περιστατικά, είναι συνεχής”.
«Εκτός ελέγχου» η κατάσταση στο νοσοκομείο Δράμας
Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως είχε την ελπίδα ότι στη χώρα μας δεν θα δούμε σκηνές παρόμοιες με αυτές που βλέπαμε στη Βόρεια Ιταλία, στο πρώτο κύμα της πανδημίας, αλλά παρατήρησε πως δυστυχώς διαψεύστηκε.
«Δυστυχώς διαψεύστηκα, δυστυχώς δεν το αποφύγαμε. Η κατάσταση σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα είναι δραματική, ιδιαίτερα στο νοσοκομείο της Δράμας η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου», είπε και αφού σημείωσε ότι υπάρχουν τεράστιες ευθύνες γι αυτό, υπογράμμισε πως τούτη την τώρα αυτό που προέχει είναι να βρεθούν λύσεις για να προστατευθεί η ανθρώπινη ζωή.
«Το νοσοκομείο της Δράμας έχει μετατραπεί ουσιαστικά σε covid νοσοκομείο και οι περιγραφές που μου έκαναν οι γιατροί και νοσηλευτές είναι σοκαριστικές. Δεν θέλω να αναφερθώ σε αυτές, διότι τούτη την ώρα δεν έχει νόημα να τρομοκρατήσουμε τους πολίτες. Τούτη την ώρα έχει νόημα να δούμε αν μπορούν να υπάρξουν λύσεις και κινήσεις για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία», επισήμανε.
Το “ευχαριστώ” να γίνει έμπρακτα
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ευχαρίστησε τους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη κατά της πανδημίας στη δημόσια υγεία.
Εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για μια 52χρονη νοσηλεύτρια του νοσοκομείου Δράμας που έχασε τη ζωή της από τον κορονοϊό. «Έχασε τη ζωή της προσπαθώντας να σώσει τις ζωές άλλων, και εκτός από συγκλονιστικό το γεγονός αυτό είναι και ένα μήνυμα αλληλεγγύης», τόνισε.
Ταυτόχρονα σημείωσε πως το ευχαριστώ απέναντι στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής δεν αρκεί και προσέθεσε: «Έχουμε χρέος να τους ανταμείψουμε έμπρακτα κάνοντας το αυτονόητο. Αυτά τα οποία δεν έγιναν από τις δημοσιονομικές πιέσεις της τρόικας, σήμερα υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν. Δεν μπορεί σήμερα να δίνεται απλά ένα φιλοδώρημα και να μην υπάρχουν αυξήσεις των μισθών, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά των νοσηλευτών και μονιμοποιήσεις επικουρικών γιατρών. Το ευχαριστώ δεν αρκεί, πρέπει να γίνει έμπρακτα».
Στα όρια της αντοχής τους γιατροί και νοσηλευτές στο νοσοκομείο Δράμας
Στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του σωματείου των εργαζομένων στο νοσοκομείο, Γιάννη Παπαδόπουλο, και άλλους συνδικαλιστές, ο κ. Τσίπρας ενημερώθηκε ότι το ιατρικό, το νοσηλευτικό και το άλλο προσωπικό έχουν φτάσει στα όρια της αντοχής τους.
Έχουν νοσήσει 25 γιατροί και 80 νοσηλευτές που έχουν τεθεί εκτός. Δύο είναι διασωληνωμένοι στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, και εκτός από την 52χρονη νοσηλεύτρια που έχασε τη μάχη με τον κορονοϊό, θρηνούν και την απώλεια ενός 58χρονου που ήταν σύζυγος αυταδέλφισσάς τους. Αντί για 11 παθολόγοι υπάρχουν 4, και οι δύο από αυτούς έχουν νοσήσει. Στη ΜΕΘ, που έχει 12 κλίνες, μόλις αδειάζει μια κλίνη αμέσως καλύπτεται.
Ο πρόεδρος του σωματείου έθεσε τα ζητήματα της στελέχωσης, της χρηματοδότησης, διότι αυτή είχε μειωθεί περίπου 50% τα χρόνια των Μνημονίων, της ενίσχυσης του εξοπλισμού, την ένταξης στα βαρέα και ανθυγιεινά και της μονιμοποίησης των συμβασιούχων, μεταξύ αυτών και των καθαριστριών.
Πριν από τη συνάντηση με τους εργαζόμενους ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είχε σύσκεψη με τη διοικήτρια του νοσοκομείου, Θεσσαλονικιά Καρατζόγλου, και διευθυντές κλινικών.
Τον κ. Τσίπρα συνόδευαν ο τομεάρχης Υγείας Ανδρέας Ξανθός, η αναπληρώτρια τομεάρχης Δώρα Αυγέρη και ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης Θεόφιλος Ξανθόπουλος.