Ο “Άλλος Άνθρωπος” στα Χανιά

Κανένα σχόλιο

Στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στις 7.30 μμ κάνει στάση αύριο Δευτέρα, η Κοινωνική Κουζίνα “Ο Άλλος Άνθρωπος» προκειμένου να μαγειρέψει και να μοιράσει ένα συλλογικό δείπνο, στα πλαίσια του καλοκαιρινού ταξιδιού που έχει ξεκινήσει με σκοπό τη διάδοση της ιδέας της αλληλεγγύης και της προσφοράς σε όλη την Ελλάδα.

Το πέρασμα από την πόλη μας, της αξιόλογης αυτής πρωτοβουλίας που τα τελευταία χρόνια οργώνει τις γειτονιές της Αθήνας στηρίζοντας ανθρώπους που η κρίση πέταξε στο περιθώριο της ζωής, καλωσορίζει η «Κοινωνική Κουζίνα» Χανίων που αύριο θα διανείμει το καθημερινό δείπνο μαζί με τον «Άλλο Άνθρωπο» στην πλατεία της Αγοράς, αντί για τον γνωστό χώρο στην οδό Τσουδερών και προσκαλεί φίλους και αλληλέγγυους να μοιραστούν μαζί αυτή τη βραδιά αλληλεγγύης.

Ποιος είναι ο «Άλλος Άνθρωπος»

"Sponsored links"

Η Κοινωνική Κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος» που μαζί με το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού και 47 ακόμα πολίτες και οργανώσεις από κράτη μέλη της ΕΕ τιμήθηκε στις αρχές του μήνα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη, ξεκίνησε τη δράση της το 2011 με εμπνευστή τον Κώστα Πολυχρονόπουλο.

Ο Κώστας εργάζονταν για 25 χρόνια στο χώρο της διαφήμισης σε μια πολυεθνική εταιρία. Το Σεπτέμβριο του 2009 σε ηλικία 47 ετών έχασε τη δουλειά του, μετακόμισε στο πατρικό του σπίτι και πέρασε μια μεγάλη περίοδο κατάθλιψης κλεισμένος στον εαυτό του και στο προσωπικό του πρόβλημα.

Όπως έχει αναφέρει σε συνεντεύξεις του ο ίδιος «Τότε συνέβη κάτι που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Περπατώντας στον δρόμο αντίκρισα δυο παιδιά, όχι μεγαλύτερα από 14 ετών, να παλεύουν πάνω από έναν κάδο απορριμμάτων για ένα σάπιο μήλο. Χτυπούσαν με μανία το ένα το άλλο, προσπαθώντας να το πάρουν. Η εικόνα αυτή με συγκλόνισε. Γυρίζοντας σπίτι, πήρα τηλέφωνο μια φίλη και τη ρώτησα αν θα την ενδιέφερε να βγούμε παρέα και να μοιράσουμε φαγητό σε κόσμο που έχει ανάγκη».

Η ιδέα στην πορεία μετεξελίχθηκε με τη συμμετοχή κι άλλων εθελοντών και από το Δεκέμβρη του 2011 μοιράζει σύμφωνα με μέτριους υπολογισμούς 5.000 μερίδες φαγητό το μήνα σε διάφορες γειτονιές της Αθήνας.

«Το φαγητό είναι για όλους, χωρίς διακρίσεις: άστεγοι, άνεργοι, μαύροι, κίτρινοι, Ρομά, Έλληνες, ξένοι», όπως αναφέρεται και στο blog της πρωτοβούλιας στο διαδίκτυο, ενώ ουσιαστικό στοιχείο της δράσης που την διαχωρίζει από την απλή φιλανθρωπία είναι η έννοια της συμμετοχής, καθώς το φαγητό μαγειρεύεται ζωντανά στον δρόμο και αλληλέγγυοι και σιτιζόμενοι τρώνε όλοι μαζί και συζητούν, για να έρθουν πιο κοντά, να οικοδομηθούν σχέσεις εμπιστοσύνης και επικοινωνίας και να σπάσει η ντροπή που πιθανότατα νοιώθει κάποιος όταν του μοιράζουν απλά μαγειρεμένο φαγητό.

Όσο αφορά το πώς βλέπουν οι εθελοντές την γενικότερη κατάσταση στη χώρα, ο Κώστας Πολυχρονόπουλος αναφέρει για τη δράση της ομάδας «Μπορεί να μην είναι κομματικοποιημένη, αλλά είναι πολιτική πράξη και θέλουμε να δείξουμε κι εμείς την αντίδρασή μας σ’ αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα. Όχι τώρα, ανέκαθεν συνέβαιναν. Πάντα υπήρχαν οι λίγοι που πλούτιζαν εις βάρος των πολλών. Πάντα ήταν οι λίγοι που παίρνανε αυτά που άξιζαν οι πολλοί, οπότε είναι το ίδιο πράγμα».

Φωτος από το blog της πρωτοβουλίας oallosanthropos.blogspot.com,

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

admin
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική του αρχή, η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή. Ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.
Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις
τι παίζει τώρα στον kritifm1015

No upcoming events for today