13.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Βαρθολομαίος από Χανιά: Έρχομαι στην Κρήτη με χαρά και συγκίνηση, αλλά και με αίσθημα ευθύνης δια την εκπλήρωση αυτής της ιεράς αποστολής μας | Βίντεο

Ημερομηνία:

Στην Κρήτη βρίσκεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο οποίος έφθασε στο αεροδρόμιο των Χανίων λίγο μετά τις 13:30 συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου με αφορμή την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, από τις 17 έως τις 26 Ιουνίου στην Ορθόδοξη Ακαδημία των Χανίων.

Δεκάδες επίσημοι βρέθηκαν στο αεροδρόμιο των Χανίων, όπου είναι δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας από τις αστυνομικές Αρχές και πληθώρα των εκπροσώπων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Τα στρατιωτικά αγήματα μέσα από μια λιτή τελετή απέδωσαν τις προβλεπόμενες τιμές στον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Αμέσως μετά ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, χαιρέτισε εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και της Εκκλησίας της Κρήτης, όπου είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς στο αεροδρόμιο Ι. Δασκαλογιάννης για να τον υποδεχτούν.

Εκ μέρους της κυβέρνησης τον Οικουμενικού Πατριάρχη υποδέχτηκε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος δήλωσε:

«Υποδέχτηκα σήμερα εκ μέρους της ελληνικής Κυβέρνησης τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος ως ο πρώτος της Ορθοδοξίας θα προεδρεύσει της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, του σημαντικότερου γεγονότος της Εκκλησίας τους τελευταίους αιώνες, που πραγματοποιείται εδώ στη φιλόξενη Κρήτη.

Από πλευράς της ελληνικής Πολιτείας, έχουμε προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να διασφαλίσουμε τον άρτιο συντονισμό και λειτουργία των κρατικών υπηρεσιών, οι οποίες συνεισφέρουν στη διεξαγωγή της Συνόδου».

Ο  Βαρθολομαίος από την πλευρά του σε σύντομη ομιλία του από την πίστα του αεροδρομίου Ι.Δασκαλογιάννης έστειλε σαφές μήνυμα προς όλους όσοι δεν θα παραβρεθούν στη Σύνοδο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η απόφαση για όσους δεν έρθουν θα βαρύνει τους ίδιους αναχώρησε από το αεροδρόμιο Χανίων.

Και όλα αυτά ενώ δευτερόλεπτα αργότερα γινόταν  γνωστό ότι το Πατριαρχείο Σερβίας  θα μετέχει κανονικά στη Σύνοδο με επικεφαλής τον Πατριάρχη Ειρηναίο και ήδη ο εκπρόσωπος  της Σέρβικης εκκλησίας μητροπολίτης Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος έχει ενημερώσει τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης  Ειρηναίο για την άφιξη αύριο τη Σέρβικης αντιπροσωπείας .

Η ομιλία Βαρθολομαίου

«Μόλις πάτησα το πόδι μου στην ηρωοτόκο Κρήτη μεταφέρω σε όλους σας με πολύ χαρά και συγκίνηση την ευλογία και τον ασπασμό της μητρός εκκλησίας, του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου.

Ασπάζομαι έναν έκαστον προσωπικά από τους ευλογημένους Κρήτας, οι οποίοι δια μέσου των αιώνων, ανέκαθεν αποτελούν καύχημα δια το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο.

Εάν κάθε φορά έρχομαι στην Κρήτη με χαρά και συγκίνηση, και ήρθα πολλές φορές, αυτή την φορά είναι αυτονόητον ότι διακατέχομαι,από αισθήματα μεγαλυτέρας χαρτάς και συγκινήσεως και ενθουσιασμού. Δια την ιερότητα του εγχειρήματος το οποίο ευρίσκεται ενώπιόν μας και εννοώ την Αγίαν και Μεγάλην  Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, αλλά και για το αίσθημα της ευθύνης η οποία βαρύνει τους ώμους ημών των προκαθημένων, αλλά και όλων των Αγίων αδελφών ιεραρχών, δια την εκλπήρωση αυτής της ιεράς αποστολής μας.

Βεβαίως την χαρά του ιστορικού αυτού γεγονότος επισκιάζει η απόφαση ορισμένων αδελφών εκκλησιών, να μην προσέλθουν και να μην συμμετάσχουν εις την Αγίας και Μεγάλην Σύνοδο.

Η ευθύνη για την απόφασή τους βαρύνει τας ιδίας τα εκκλησίας αυτάς και τους προκαθημένους των διότι μόλις προ πενταμήνου εις την Γενεύη κατά την συναξη των Ορθοδόξων προκαθημένων αποφασίσαμε και υπογράψαμε να έρθουμε τον Ιούνιο στην Κρήτη και να πραγματοποιήσουμε αυτό το πολυχρόνιο όραμα που έχουμε όλες οι Εκκλησίες  εις διακήρυξην και διαδήλωση της ενότητος της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας και εις εξέτασιν και απόφαση από κοινού δια τα προβλήματα τα οποία απασχολούν σήμερα τον Ορθόδοξον κόσμον.

"google ad"

Εύχομαι οι Εκκλησίες αυτές, έστω και εκ των υστέρων, έστω και την ύστατη στιγμή να αναθεωρήσουν την απόφασήν των, να σεβαστούν τας υπογραφάς των και να βρεθούν εδώ εις την Κρήτη, όπου μαζί με την χαρά της εκπληρώσεως της ιστορικής αποστολής μας, να έχουμε και την χαρά να γευθούμε την φιλοξενία και την αρχοντιά όλων των Κρητών, από τους μεγαλυτέρου, μέχρι και του μικροτέρου παιδιού.

Και το λέγω αυτό διότι έχω προσωπικήν πείραν από τα πολλάς εδώ επισκέψεις μου….

Εύχομαι εις όλους σας όλα τα καλά του Θεού.

Εύχομαι ο Θεός να ευλογήσει τας εργασίας μας.

Εύχομαι το Πανάγιον Πνεύμα του οποίου την κάθοδο εις τον κόσμον εορτάζομε τα ημέρας αυτάς της Πεντηκοστής να μας φωτίσει όλους να πράξουμε εις το ακέραιον το χρέος μας και το καθήκον μας και να αναχωρήσουμε από την Κρήτην εις το τέλος των εργασιών μας, έχοντας δώσει το μήνυμα το οποίο περιμένει από ημάς όλος ο κόσμος….

Ευχαριστώ όλους αυτούς οι οποίοι εκοπίασαν όλας αυτάς τας ημέρας, τας εβδομάδας και τους μήνας από τον Ιανουάριον και εντεύθεν , αφόρου απεφασίσθει εις την Γενεύη να πραγματοποιηθεί η Σύνοδός μας εις την Κρήτη…..Ιδιαιτέρως ευχαριστώ την έντιμον ελληνικής πολιτείαν η οποία παρέστη κατά το προπαρασκευαστικό αυτό στάδιο όλας τα διεκολύνσεις για την οργάνωση της Συνόδου μας. Ευχαριστώ την υπο την προεδρίας του αγαπητού αδελφού Αρχιεπισκόπου Κρήτης τοπικήν οργανωτική επιτροπή και όλους ανεξαιρέτως τα τοπικάς αρχάς….

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=_DrC995xc8s”]

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=DicFfRFfQKg”]

Να υπενθυμίσου ότι την Τετάρτη κα την Πέμπτη στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων, στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης θα παρατεθεί επίσημο δείπνο προς τιμή των ορθόδοξων προκαθημένων υπό την παρουσία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Στη γύρω περιοχή θα υπάρχουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας ενώ ο χώρος στάθμευσης στην οδό Δευκαλίωνος στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων θα παραμείνει κλειστός.

Να υπενθυμίσουμε ότι από σήμερα και για τέσσερις ημέρες στα Χανιά θα βρίσκονται για αναψυχή και πολλές εκατοντάδες ναύτες από το αεροπλανοφόρο Τρούμαν.

Διαβάστε αναλυτικά το πρόγραμμα της Συνόδου ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...