25.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

“Διαστρεβλώσεις, ψέμματα και ανιστόρητες ανακοινώσεις..”: Η Ενωτική Πρωτοβουλία απαντά στην ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

Ημερομηνία:

Με ανακοίνωσή της η φοιτητική παράταξη του Πολυτεχνείου Κρήτης απαντά στην ανακοίνωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για τη συγκέντρωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου:

Για ακόμη μια φορά η παράταξη της κυβέρνησης μέσα στα πανεπιστήμια έρχεται να εξαπολύσει ένα συρφερτό από ψέματα και ανακρίβειες σπιλώνοντας τόσο ιστορικούς αγώνες και νίκες όπως αυτή της 17 Νοέμβρη όσο και τους αγώνες και τις νίκες του συλλόγου φοιτητών πολυτεχνείου Κρήτης. Συγκεκριμένα, η ανιστόρητη ΔΑΠ ΝΔΦΚ ξεχνάει να αναφέρει στην ανακοίνωση της ότι η εξέγερση -και όχι γιορτή ή επέτειος- του Πολυτεχνείου το ’73 είχε ξεκάθαρο αντιπολεμικό και αντιϊμπερεαλιστικό χαρακτήρα.

Αγνοεί ότι στις πόρτες του πολυτεχνείου ήταν γραμμένα συνθήματα όπως Έξω οι ΗΠΑ και Έξω το ΝΑΤΟ και χαρακτηρίζει ως εμφύλιες διαμάχες τις απώλειες ανθρώπινων ζωών, τους νεκρούς αγωνιστές από την αστυνομία και το στρατό όλα αυτά τα χρόνια. Προφανώς “ξεχνάει” η ΔΑΠ ΝΔΦΚ τις δολοφονίες των Κουμή, Κανελλοπούλου, Καλτεζά στις πορείες της 17 Νοέμβρη το ‘80 και το ‘85 από τις δυνάμεις καταστολής. Επίσης, “αγνοεί” τη δολοφονία του αγωνιστή Νίκου Τεμπονέρα από τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Πάτρας το 1991, όταν ο πρώτος είχε πάει να υπερασπιστεί μαθητική κατάληψη έπειτα από ενημέρωση ότι ομάδα κρούσης της ΟΝΝΕΔ θα επιχειρήσει να την σπάσει.

Μιλά για καπήλευση της εξέγερσης από την αριστερά όταν μετά από αγώνες της καθιερώθηκε η 17η Νοεμβρίου ως γιορτή στα σχολεία τη στιγμή που η τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως και σήμερα, ήθελε να αναδείξει μόνο το δημοκρατικό (από τη δική της στρεβλή σκοπιά) χαρακτήρα της εξέγερσης και όχι τη συνολική του πολιτική υπόσταση. Εσκεμμένα λοιπόν, παραλείπει να αναδείξει ότι το σύστημα που εξυπηρετεί τόσο αυτή όσο και η Νεα Δημοκρατία είναι αυτό που γεννά τέτοια καθεστώτα όπως έχουμε δει να συμβαίνει όχι μόνο παλαιότερα αλλά και πιο πρόσφατα στη Βενεζουέλα και τη Βολιβία.

Όσον αφορά τη στάση της κυβερνητικής νεολαίας στις συνελεύσεις, αξίζει να αναφερθεί ότι όταν 200 συμφοιτητές μας εγκλωβίστηκαν στην ΑΣΟΕΕ από τις δυνάμεις καταστολής επειδή ήθελαν ο σύλλογος τους να συζητήσει τόσο για τις εκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις όσο και για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, η πανελλαδική ανακοίνωση της ΔΑΠ ΝΔΦΚ έδινε συγχαρητήρια στην αστυνομία τονίζοντας μάλιστα πως “το Πάρτυ ανομίας τελείωσε.”.

Μάλιστα στο διοικητικό συμβούλιο για να παρθεί απόφαση συμμετοχής του δικού μας συλλόγου στην πορεία ενάντια στην καταστολή την περασμένη Τρίτη, τα μέλη της ΔΑΠ αγνοούσαν πως ο υπουργός προστασίας του πολίτη είναι αυτός που δίνει εντολές στην αστυνομία για τα ακραία φαινόμενα καταστολής που είδαμε τόσο στην ΑΣΟΕΕ όσο και στην αναίτια σύλληψη αγωνιστή κάτω από το σπίτι του. Ακόμη, υποστήριζαν πως τα φαινόμενα αυτά δεν ήταν καν τόσο ακραία αφού η αστυνομία είχε λόγο να βρίσκεται εκεί, αγνοώντας προφανώς ότι η σχολή βρισκόταν σε lock-out από τη σύγκλητο!

Συγκεκριμένα για τα Χανιά, είναι τραγελαφικό να βλέπει κανείς την νεολαία της Νέας Δημοκρατίας να υποκρίνεται πως ενδιαφέρεται για τις συλλογικές διαδικασίες του συλλόγου. Αυτή είναι που τόσα χρόνια σαμπόταρε και σαμποτάρει τις γενικές συνελεύσεις. Ακόμη και φέτος η πρώτη φορά που αποφάσισε να μας κάνει την χάρη να συμμετάσχει σε γενική συνέλευση ήταν για να αποπροσανατολίσει τον σύλλογο από το ερώτημα “σπουδές με δικαιώματα ή όχι” στο “κατάληψη ή όχι”.

Αυτή είναι άλλωστε και η στάση της πανελλαδικά αφού δε τη συμφέρει οι φοιτητές να εναντιώνονται στα νομοσχέδια που καταθέτει η κυβέρνησή της, πάντα πιστή στις επιταγές της ΕΕ. Οι φοιτητές όμως τόσο πανελλαδικά όσο και συγκεκριμένα του Πολυτεχνείου Κρήτης κόντρα στους καιρούς -κυριολεκτικά και μεταφορικά- αψήφισαν καιρό και απάθεια και έτσι την προηγούμενη Τετάρτη πήραν ξανά αγωνιστική απόφαση όπως έκαναν και πριν κάποιες εβδομάδες, κάτι που προφανώς την ενόχλησε.

Μέσα στην απόφαση αυτή, υπήρχε και η τριήμερη κατάληψη του κτιρίου Παπαδοπέτρου. Στο πλαίσιο έμπαινε ξεκάθαρα το πως σε συνδυασμό με την εξέγερση του ’73 και την κατάργηση του ασύλου, αυτό γίνεται για να ξεκινήσει ξανά η συζήτηση για το ότι πρέπει τα κτίρια του Πολυτεχνείου στο κέντρο της πόλης να αξιοποιηθούν για τις ανάγκες των φοιτητών.

Από το 2006 έως το 2009 λοιπόν, έπειτα από απόφαση συνέλευσης του ενιαίου συλλόγου, αυτή ακριβώς ήταν και η χρήση του κτιρίου Παπαδοπέτρου μέχρι που ο τότε πρύτανης Γρυσπολάκης, που ευαγγελίζεται η κυβερνητική νεολαία, έστειλε τα ΜΑΤ να δίωξουν τους φοιτητές και να ξυλώσουν τα πατώματα. Μάλιστα ο τότε πρύτανης είχε αναλωθεί στην στοχοποίηση μελών της Ενωτικής Πρωτοβουλίας σε σημείο μάλιστα να καταθέτει αναίτιες μηνύσεις και ανυπόστατες κατηγορίες εις βάρος τους, με απώτερο στόχο την τρομοκράτηση για να σταματήσουν να διεκδικούν τα αναγκαία για τους φοιτητές.

Η τωρινή απόφαση του συλλόγου, κόντρα στις πάγιες επιδιώξεις της κυβέρνησης και του πρώην πρύτανη και νυν υφυπουργού παιδείας Β. Διγαλάκη, τονίζει πως είναι αναγκαίο να υπάρχουν στο κέντρο της πόλης λέσχη σίτισης, εστίες, μηχανογραφικό κέντρο, βιβλιοθήκη καθώς και χώρος στέγασης των πολιτικών συλλογικοτήτων και των πολιτιστικών ομάδων του Πολυτεχνείου. Ανάγκη των φοιτητών σίγουρα δεν είναι “χώρος για επιμορφωτικές ημερίδες” όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της ΔΑΠ.

Κι αυτό γιατί για μας δε πρέπει να υπάρχει καμία επιπλέον επιμόρφωση για την εύρεση εργασίας πέρα από ένα ενιαίο και αδιάσπαστο πτυχίο. Ακόμη δε πρέπει να υπάρχει κανένα επιμορφωτικό επι πληρωμή σεμινάριο καθώς πάγιο αίτημα των φοιτητών τόσο του Πολυτεχνείου Κρήτης όσο και Πανελλαδικά όλα τα χρόνια αποτελει η δημόσια και δωρεάν παιδεία. Για αυτό άλλωστε δε μας καλύπτει το να γίνει το κτίριο Παπαδοπέτρου “κτίριο ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος” όπως λέει ο πρύτανης Διαμαντόπουλος σε συνέντευξη του καθώς δεν εσκεμένα δεν διευκρινίζει τι ακριβώς θα είναι αυτό το κέντρο.

Έχοντας στο μυαλό μας πως το κτίριο αυτό παραμένει ερημωμένο για 10 χρόνια άδοξα, είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε για την αξιοποίηση του για τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών μέχρι τέλους. Για αυτό και σε καμία περίπτωση δεν θα εμπιστευτούμε για αυτό το εγχείρημα την ΔΑΠ ΝΔΦΚ της οποίας πάγια θέση αποτελεί τόσο η ανέγερση εστιών με ενοίκιο όσο και η κατάργηση του άρθρου 16 που αφορά τη δημόσια και δωρεάν παιδεία.

Σε αντίθεση με την κυβερνητική νεολαία, δε θεωρούμε πως είμαστε πεφωτισμένοι έτσι ώστε να παλέψουμε χωρίς το σύλλογο για τις ανάγκες του. Για αυτό και καλούμε όλους τους φοιτητες στις συνελεύσεις να παλέψουμε όλοι μαζί για να μη κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο για την εκπαίδευση καθώς και όλη τη χανιώτικη κοινωνία, φοιτητές και μη, να υπερασπιστεί το ότι τα κτίρια του Πολυτεχνείου πρέπει να αξιοποιηθούν για τις ανάγκες των φοιτητών.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ