15.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Κι όμως, η Fraport ζητά ελαφρύνσεις από το Ελληνικό Υπουργείο Οικονομίας λόγω κορωνοϊού

Ημερομηνία:

Αιτήματα προς τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Υποδομών και Ανάπτυξης, αλλά και προς το ΤΑΙΠΕΔ για ελαφρύνσεις και αδυναμία πληρωμών των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο έχουν στείλει η Fraport και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, επικαλούμενοι την μηδαμινή κίνηση και την περιορισμένη ρευστότητα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την «Καθημερινή», με επιστολή της  η Fraport ζητεί να ανασταλεί η καταβολή της εισφοράς και η αμοιβή παραχώρησης στο Δημόσιο για το 2019, με το σχετικό ποσό να διαμορφώνεται σε περίπου 44 εκατ. ευρώ. Βάσει της σύμβασης παραχώρησης των 14 αεροδρομίων, προβλέπεται ετήσιο εγγυημένο καταβλητέο μίσθωμα 22,9 εκατ. ευρώ και ετήσια κυμαινόμενη μεταβλητή αμοιβή που αντιστοιχεί στο 28,6% των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων των αεροδρομίων.

Η εταιρεία επικαλείται όσα προβλέπουν οι διατάξεις του άρθρου 45 της σύμβασης παραχώρησης περί δυσμενών συμβάντων, ώστε να εξασφαλιστεί η ρευστότητά της, δεδομένου ότι «το Δημόσιο δεν θα απολέσει έσοδα, επειδή η υποχρέωση καταβολής θα συνεχίσει να υφίσταται σε μεταγενέστερο χρόνο».

Σήμερα, στα 14 αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece, η συρρίκνωση της επιβατικής κίνησης αγγίζει το 99%. Ωστόσο, τα στοιχεία για τον μήνα Μάρτιο που δημοσιοποίησε ο γερμανικός όμιλος, δείχνουν υποχώρηση του αριθμού των επιβατών που δεν ξεπερνάει το 78%, επειδή η ραγδαία μείωση της κίνησης ξεκίνησε στα μέσα του περασμένου μήνα. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να απαντήσει στα αιτήματα των εταιρειών τις προσεχείς ημέρες.

Ανεξαρτήτως της κρίσης που δοκιμάζει την Fraport, άξια αναφοράς είναι μία αλλαγή σε διοικητικό επίπεδο στον όμιλο με έδρα την Φρανκφούρτη. Ύστερα από 17 συναπτά έτη θητείας στη θέση του προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου της Fraport, ο Karlheinz Weimar, που έχει διατελέσει υπουργός Περιβάλλοντος και υπουργός Οικονομικών στο κρατίδιο της Έσσης, αποσύρεται. Ο αντικαταστάτης του  Michael Boddenberg, είναι μέλος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Γερμανίας (CDU) και υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου της Έσσης από τον περασμένο Μάρτιο.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...