18.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Σπιτικές προτάσεις

Ημερομηνία:

Σταφιδόψωμο

Ένα πακέτο φαρινάπ, δύο ποτήρια γάλα, δύο ποτήρια ζάχαρη, ένα κι ένα τέταρτο σπορέλαιο, τέσσερα αυγά, δύο κουταλάκια σόδα, μια κουταλιά γαρύφαλλο , μια κουταλιά κανέλλα, δύο νεροπότηρα σταφίδες.

Ψήσιμο στους 175 βαθμούς για 45’.

Μπουγάτσα

Έξι φύλλα μπακλαβά, τετρακόσια γραμμ. μυζήθρα, 1 φλιτζάνα τσαγιού λάδι ραφινέ, 1 φλιτζάνα τσαγιού γάλα, 2-3 κουταλιές σούπας αλεύρι.

Για ψήσιμο λαδώνομε κανονικό ταψί με μπόλικο λάδι. Μετά τοποθετούμε μπρούμυτα τη μπουγάτσα. Τοποθετούμε πρώτα δύο φύλλα καλά βουτυρωμένα και ρίχνομε το μείγμα. Πιάνομε τις άκρες των φύλλων και τις ενώνομε αντικριστά! Έχομε απλώσει και βουτυρώσει το επόμενο φύλλο δίπλα. Πιάνομε το μείγμα με τα δύο πρώτα φύλλα πολύ προσεκτικά και το τοποθετούμε μπρούμυτα στο απλωμένο φύλλο. Διπλώνομε, απλώνομε το επόμενο φύλλο ξαναρίχνομε μπρούμυτα ξαναπλώνουμε ρίχνουμε πάλι τα διπλωμένα φύλλα και συνεχίζομε έτσι μέχρι να τελειώσουν. Πυρώνομε πάνω κάτω τον φούρνο. Τοποθετούμε την μπουγάτσα σκεπασμένη με αλουμινόχαρτο. Χαμηλώνομε τον φούρνο και άμα ψηθεί από κάτω βγάζομε το αλουμινόχαρτο.

Στα 30 λεπτά της ώρας την περιχύνομε με το λάδι της. Επαναλαμβάνομε 2-3 φορές και βγάζω.

Τριγωνάκια με αμύγδαλο

Μισό κιλό φύλλο, μισό κιλό αμύγδαλα ασπρισμένα και κοπανισμένα στο μπλέντερ, μισό κιλό ζάχαρη άχνη, ένα αυγό μόνο το ασπράδι, μισό κρασοπότηρο νερό, δύο βανίλιες, άχνη για πασπάλισμα.

Ασπρίζομε τα αμύγδαλα και τα περνάμε από την μηχανή. Κατόπιν ρίχνουμε σε κατσαρόλα τα αμύγδαλα την ζάχαρη, το ασπράδι, το νερό και τα αφήνουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Κόβουμε το φύλλο λωρίδες και το τυλίγουμε τριγωνάκι αφού λαδώσουμε πρώτα το φύλλο. Τα τοποθετούμε στο φούρνο. Τα αφήνομε να ροδίσουν και μόλις τα βγάλουμε όπως είναι ζεστά τους βάζομε από πάνω άχνη ζάχαρη.

Μανταρινάκι

Τριάντα μανταρίνια το φύλλο (χοντρόφλουδα), μισό κιλό αμύγδαλα χοντροκοπανισμένα (ασπρισμένα), 750 γραμμ. ζάχαρη (κοινή), τέσσερις κουταλιές φρυγανιά κοπανισμένη.

Ξεβράζουμε δύο φορές τα φύλλα του μανταρινιού (όχι πολύ μη φύγει το χρώμα τους) και μετά τα ρίχνομε σε κρύο νερό και τα αφήνομε τέσσερις ώρες μετά τα στραγγίζομε σε πετσέτα. Τα αφήνομε πάνω στην πετσέτα αρκετές ώρες. Κατόπιν τα περνάμε από την μηχανή του πουρέ και τα βάνουμε στην κατσαρόλα με τη ζάχαρη και γυρίζουμε με το κουτάλι μέχρι να δέσουν (όπως του χαλβά) προς το τέλος ρίχνουμε τα αμύγδαλα και την φρυγανιά. Τα κάνουμε στρογγυλά με λακκάκι, τα κυλάμε στη ζάχαρη και καρφώνουμε φυλλαράκι μυρτιάς.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τ’ άκουσες τα νέα Καλλιάνε; Το ΕΣΥ νοσεί!

Του Δημήτρη Καρυωτάκη Η ιστορία με το βουλευτή - μετεωρολόγο Γιάννη...

Κασσελάκης: Θα είμαστε πρώτο κόμμα – θέλω να κυβερνήσω δύο τετραετίες

Την πεποίθηση του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι πρώτο...

Κομισιόν: Ξανά στο πλάνο ο Μητσοτάκης για τη θέση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με τον Economist

Στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης,...

H φουρνάρισσα της Γαύδου

Δεν υπάρχει περίπτωση να πας στη Γαύδο και να...