19.8 C
Chania
Sunday, May 5, 2024

Ένα φουτουριστικό Κουμ – Καπί [φωτός]

Ημερομηνία:

Φωτογραφίες από το έργο των νικητών του διαγωνισμού ανάπλασης  | Μια εικόνα από το μέλλον της ανθρωπότητας, ίσως ουτοπική, μίας αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπινου περιβάλλοντος και φύσης προκύπτει μέσα από τη μελέτη ανάπλασης που κέρδισε το 1ο βραβείο στον διαγωνισμό που είχε προκηρύξει ο Δήμος Χανίων. Στις φωτογραφίες που παραθέτουμε το Κουμ Καπί είναι ένας διαφορετικός τόπος με ειδικά διαμορφωμένους χώρους για περίπατο και για ποδηλασία, σημεία σκίασης καθώς και σκάλες προς την παραλία, χώρους πρασίνου.

Μέσω του διαγωνισμού κατατέθηκαν προτάσεις για την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της περιοχής η οποία από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 δεν έχει γίνει κανένα έργο ανάπλασης.

Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμό:

Η περιοχή μελέτης είναι η λιμενική ζώνη του Κουμ Καπι, ανατολικά των μεσαιωνικών τειχών, από τη συμβολή της οδού Δωδεκανήσων με την ακτή Μιαούλη ως το θέατρο Βλησίδη.

Αντικείμενο του Διαγωνισμού είναι η ανάπλαση και η ποιοτική και περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής με την απομάκρυνση του αυτοκινήτου και την απόδοση της σε πεζούς και ποδηλάτες. Ο καθορισμός των κοινοχρήστων και επαγγελματικών θέσεων στάσης και αναψυχής. Η οργάνωση και ομογενοποίηση των συστημάτων σκίασης και η αρμονία και συνοχή μεταξύ φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος.

Μετά το πέρας του διαγωνισμού το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο πρέπει να αναθέσει στην ομάδα μελέτης που κέρδισε το 1ο βραβείο την εκπόνηση της μελέτης, αν κι εφόσον αποφασιστεί η εκτέλεση μέρους ή το σύνολο του έργου.

 Το έργο θα χρηματοδοτηθεί είτε με πόρους του ΕΣΠΑ είτε με πόρους του Δημοτικού Λιμενικού Ταμεία.

Οι φωτογραφίες προδιαθέτουν για μία εντυπωσιακή στροφή σε ένα μέλλον που σήμερα και λόγω της κρίσης φαντάζει πολύ μακρινό.

"google ad"

 

Η συμμετοχή που κέρδισε το 1ο βραβείο αποτελείται από τα εξής άτομα:

1ο ΒΡΑΒΕΙΟ

ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ:
Δημήτρης Τσακαλάκης , αρχιτέκτων
ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ :
Γ.Δασκαλάκης ,αρχιτέκτων
Α.Τερεζάκη, αρχιτέκτων
Α.Καψάλης , φοιτητής αρχιτεκτονικής
Β.Καραγιάννη ,φοιτήτρια αρχιτεκτονικής
Ε.Σταθοπούλου,φοιτήτρια αρχιτεκτονικής
ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ :
Θεοφάνης Καραμπάς , Αν. Καθηγητής Παράκτιας Μηχανικής κ ́ Προστασίας Ακτών,Τμήμα Πολ.Μηχ. ΑΠΘ

2ο  ΒΡΑΒΕΙΟ

ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ:
Τρυφωνίδου Κατερίνα , αρχιτέκτων μηχανικός
Γουρδούκης Δημήτριος , αρχιτέκτων μηχανικός
ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ :
Γουρδούκης Χρήστος ,τελειόφοιτος αρχιτεκτονικής
Παναγούλια Ελεάννα , τελειόφοιτη αρχιτεκτονικής
Παπαδόπουλος Γαρύφαλλος ,φοιτητής αρχιτεκτονικής
Χαρχαρή Νεφέλη,τελειόφοιτη αρχιτεκτονικής

3ο ΒΡΑΒΕΙΟ
ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ:
Μαυρομάτη Σοφία, αρχιτέκτων πολεοδόμος ΕΜΠ, Εντ. Λέκτορας Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, Ερευνητής Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος ΕΜΠ, Υπ. Διδ. ΕΜΠ
Σταυρίδη Ελευθερία, αρχιτέκτων μηχανικός ΕΜΠ. Master in Architecture [M.Arch],College of Environmental Design, University of California , Berkley
Παπαθανασίου Γεωργία, αρχιτέκτων μηχανικός ΕΜΠ, Master of Advansed Studies [MAS] in Urban Design, ETH, Swiss Federal Institute of Technology Zurich
Γκουμοπούλου Γεωργία, αρχιτέκτων πολεοδόμος, Διατμηματικό Πρόγραμμα  Μεταπτυχιακών Σπουδών [ΔΠΜΣ] Πολεοδομία   Χωροταξία , Επικουρικό Έργο Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ , Υπ.Διδ. ΕΜΠ

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ:
Μωραϊτου Άννα, αρχιτέκτων μηχανικός ΕΜΠ, Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών [ΔΠΜΣ] Αρχιτεκτονική – Σχεδιασμός του χώρου
Αδαμόπουλος Γιώργος , σπουδαστής αρχιτεκτονικής ΕΜΠ

Νασημειώσουμετέλος ότι στη συμμετοχή που κέρδισε το 1ο βραβείο δίνονται 5.509 €, η συμμετοχή που κέρδισε το 2ο βραβείο αντιστοίχως 4.040 € και η συμμετοχή που κέρδισε το 3ο βραβείο 2.693 €.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με κατάνυξη ο Επιτάφιος Θρήνος στη Μονή Γουβερνέτου | Φωτός

Παρουσία πλήθους πιστών και με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε ο Επιτάφιος...

Μονή Αγκαράθου: Τα πρόβατα περνούν κάτω από τον Επιτάφιο για ευλογία! | Βίντεο

Κατάνυξη και ευλάβεια το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στην περιφορά του...

Δείτε τι λένε οι ειδικοί για την πρόωρη ανθοφορία των ελαιόδεντρων στην Κρήτη

Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται η πρόωρη φετινή ανθοφορία των ελαιοδέντρων σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές...