Έχει και η ξεφτίλα όρια… O Δήμος Καισαριανής άρπαξε χρήματα από το Ελληνογερμανικό Ταμείο για να βάλει κάμερες ασφαλείας και σκουπιδιάρες στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής!

Κανένα σχόλιο

Για μια χούφτα… κάμερες και ένα ηλεκτροκίνητο όχημα καθαριότητας ο Δήμος Καισαριανής συντάχθηκε με το “Ελληνο (μόνο στα λόγια) – Γερμανικό Ταμείο για το Μέλλον” και το Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών και ενάντια στις οργανώσεις που αγωνίζονται για δικαίωση και λογοδοσία για τα εγκλήματα των ναζί στη χώρα.

Μες στην καλή χαρά φαίνεται ο δήμαρχος που ποζάρει με το “ηλεκτροκίνητο αυτοκινητάκι” που έπρεπε να το αγοράσει με λεφτά του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Με περηφάνεια δηλώνεται σε σχετικό δελτίο τύπου ότι ”

"Sponsored links"

“Η αγορά του ηλεκτροκίνητου βοηθητικού οχήματος εντάσσεται στο συνολικό πρόγραμμα αναβάθμισης και προστασίας του πάρκου και του Μνημείου των Εκτελεσθέντων το οποίο περιλαμβάνει:

  • Τον καθαρισμό του Μνημείου και του περιβάλλοντα χώρου από Graffiti και tagging και την επικάλυψη με Graffiti Guard υλικού
  • Την προμήθεια του Ηλεκτρικού οχήματος
  • Την προμήθεια συστήματος ασφαλείας και επίβλεψης του Μνημείου (κάμερες ασφαλείας κλπ)
  • Την προμήθεια ηχητικού εξοπλισμού (για τις εκδηλώσεις του Δήμου που αφορούν το Μνημείο, όπως αυτές τις Πρωτομαγιάς)”

Ευχαριστούμε Γερμανία! Ευχαριστούμε Δήμαρχε Καισαριανής! Οι αδικαίωτοι νεκροί θα σας ευγνωμονούν που επιτέλους θα μπορέσετε να κρατήσετε καθαρό το μνημείο, με χορηγία του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών που αρνείται να καταβάλλει αποζημιώσεις!

 

O Δικηγόρος παρ’ Άρειω Πάγω Παναγιώτης Κουμαριώτης σε ανάρτησή του ενημερώνει ότι:

Το Σκοπευτήριο της Καισαριανής απέκτησε:

– Καθαριστικά για το Μνημείο!

– Ηλεκτρικό Όχημα (Οικολογικό!!!! ECO CAR!!!) για το Μνημείο!

– Κάμερες ασφαλείας για το Μνημείο!

– Ηχητικό Εξοπλισμό για τις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς στο Μνημείο!!!

"Sponsored links"

Και όλα αυτά με χρήματα του Ελληνογερμανικου Ταμείου.

Οι ηθικές και νομικές επιπτώσεις αυτής της συναλλαγής που θίγει τον Ανυποχώρητο Αγώνα της Ελλάδας για τις Γερμανικές Επανορθώσεις και για Δικαιoσύνη: A N Y Π Ο Λ Ο Γ Ι Σ Τ Ε Σ!!!!!!

Μήπως η πράξη αυτή ευτελίζει την ιστορικότητα του Μνημείου των Εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς Αγωνιστών, ζητώντας χρήματα από το Ελληνογερμανικό Ταμείο για …. Καθαριστικά … Κάμερες, Ηχεία και ένα όχημα … οικολογικό??

Στις φωτό η απόφαση της Οικ. Επιτροπής και ο Αντιδήμαρχός μας να παραλαμβάνει το οικολογικό περιπολίο!

Σκοπευτήριο Καισαριανής: Αντιδράσεις για τις παρεμβάσεις με γερμανικά χρήματα

Σε σχόλιό του στο facebook σε σχετική θεματολογία ο Δρ. Αριστομένης Συγγελάκης, Συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, τονίζει:

«Ποιος να το πίστευε ότι ο μαρτυρικός και ηρωικός Δήμος Καισαριανής θα γινόταν το “πλυντήριο” για να ξεπλύνει την ενοχή του το κράτος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας για τα αποτρόπαια εγκλήματα της ναζιστικής Γερμανίας (λέτε να εξηγείται έτσι η προσφορά καθαριστικών;). Εγκλήματα για τα οποία η δημοκρατική Γερμανία δεν έχει αναλάβει εμπράκτως την ευθύνη και δεν έχει ειλικρινώς και εμπράκτως μεταμεληθεί!. Ντροπή για αυτούς που, είτε το κάνουν συνειδητά είτε όχι, διευκολύνουν τη σκανδαλώδη προσπάθεια της Γερμανίας να αποφύγει την εκπλήρωση των απαράγραπτων υποχρεώσεών της έναντι της Ελλάδας και να παραχαράξει την Ιστορία της Κατοχής και της Αντίστασης. Και ταυτόχρονα δεν σέβονται τον πιο εμβληματικό τόπο Αντίστασης, μαρτυρίου και θυσίας, το Σκοπευτήριο»!

Σκοπευτήριο Καισαριανής: Αντιδράσεις για τις παρεμβάσεις με γερμανικά χρήματα
Σκοπευτήριο Καισαριανής: Αντιδράσεις για τις παρεμβάσεις με γερμανικά χρήματα

Σημειώνουμε ότι την αντίδρασή του είχε εκφράσει παλιότερα και το Παράρτημα Ηλιούπολης της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ που είχε καταγγέλει ως «απαράδεκτη την απόφαση του δημάρχου Καισαριανής να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση για το Σκοπευτήριο Καισαριανής από το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον το οποίο ιδρύθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας με σκοπό την παραχάραξη της ιστορίας και το ξέπλυμα των εγκλημάτων των ναζί στη χώρα μας».

Όπως τονίζει, «το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον, όπως και το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας ιδρύθηκαν από την κυβέρνηση της ΟΔ Γερμανίας με τη σύμφωνη γνώμη των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ, με έναν ακόμα στόχο …να υπονομεύσουν τη διεκδίκηση των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων, αλλά και να ξεχαστούν οι ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων που δεν τις διεκδικούν, ως όφειλαν».

Στο θέμα έχουν ήδη αναφερθεί δημοτικές κινήσεις και οργανώσεις αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.

Παλιότερα, για το θέμα του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον είχε αναφερθεί και η Ομάδα Εργασίας Γερμανών ακτιβιστών (ΑΚ) Δίστομο από το Αμβούργο:

Το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον δημιουργήθηκε, όπως αναφέρει η γερμανική κυβέρνηση, για να εγκαθιδρύσει μια ελληνογερμανική ιστορική μνήμη (!) και να συμβάλει στην ιστορική έρευνα των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν κατά την περίοδο της κατοχής 1941-1944… Την απόφαση για το πού και πώς θα δωθούν τα επιμέρους ποσά δεν την παίρνει όμως μια κοινή ελληνογερμανική επιτροπή αλλά μόνο το γερμανικό υπουργείο εξωτερικών και συγκεκριμένα η διεύθυνση του DAAD (γερμανική υπηρεσία ακαδημαϊκών ανταλλαγών). Ήδη λοιπόν το όνομα είναι παραπλανητικό.

Η κυβέρνηση τόνισε σε απάντηση που έδωσε σε επερώτηση του κόμματος „Die Linke“ πως αυτό το Ταμείο δεν έχει καμία σχέση με το ζήτημα των επανορθώσεων και των αποζημιώσεων γιατί – και αυτή η εξήγηση είναι τόσο απλοϊκή όσο και υπεροπτική –το ζήτημα αυτό «έχει νομικά και πολιτικά κλείσει για τη γερμανική πλευρά». Στόχος του Ταμείου είναι όπως είπε: «Μέσα από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και χειρονομίες συμφιλίωσης μπορούμε, όμως, και θέλουμε να υπογραμμίσουμε την άνευ όρων αναγνώριση της πολιτικής και ηθικής μας ευθύνης.»

Για μας η ίδρυση αυτού του Ταμείου είναι κατά πρώτο λόγο μια πολιτική αντίδραση άμυνας απέναντι στις νόμιμες διεκδίκησεις των αποζημιώσεων και των πολεμικών επανορθώσεων για τα γερμανικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν την περίοδο της κατοχής. Γιατί το θέμα αυτό παραμένει ακανθώδες για τη γερμανική πλευρά:

– Από τη μια είναι οι δικονομικές εξελίξεις στην Ιταλία: Το Συνταγματικό Δικαστηρίο στη Ρώμη έκρινε το 2015 πως είναι δυνατή η εκτέλεση της απόφασης του Πρωτοδικείου Λειβαδιάς το 1997 για το Δίστομο με την κατάσχεση γερμανικής περιουσίας που βρίσκεται στην Ιταλία.

– Και από την άλλη η δημοσίευση της έκθεσης της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών που καθόρισε το ύψος των οφειλών στα 269 δις. ευρώ.

Η ίδρυση του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον σηματοδοτεί μια κάποια αλλαγή στη στρατηγική που ακολουθεί η γερμανική πλευρά, αρχής γεννομένης από την επίσκεψη του Προέδρου της Γερμανίας Γ. Γκάουκ στην Ελλάδα το 2014, χωρίς όμως να έχει αλλάξει και τους στόχους της. Και ο στόχος είναι η Γερμανία να μην πληρώσει ούτε σεντ στα θύματα και τους επιζώντες των θηριωδιών των ναζί και να μην πληρώσει τα χρέη της στην Ελλάδα (επανορθώσεις, κατοχικό αναγκαστικό δάνειο). Η Γερμανία αρνείται πως έχει οποιαδήποτε νομική ευθύνη για τα εγκλήματα της κατοχής.

Το Ταμείο λειτουργεί σε αυτήν την περίπτωση ως «δούρειος ίππος». Μέσω αυτών των χρηματοδοτήσεων η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να ελέγχει την εικόνα της τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό δίνοντας την εντύπωση μια κυβέρνησης που προωθεί την ιστορική έρευνα και αποτελεί παράδειγμα στον τομέα της επεξεργασίας της ιστορικής μνήμης.

Είναι λοιπόν με άλλα λόγια μια διαφημιστική καμπάνια.

Επιπλέον με την προβολή του Ταμείου το κέντρο βάρους της συζήτησης για τις ελληνικές διεκδικήσεις των αποζημιώσεων και επανορθώσεων μετατοπίζεται πια στις γερμανικές σκηνοθετημένες «χειρονομίες» συμφιλίωσης και μνήμης. Άλλωστε θα είναι πολύ δύσκολο για τους εκπροσώπους των μαρτυρικών τόπων από τη μία να συνεργάζονται με τους γερμανούς για να πραγματοποιήσουν επιτέλους σημαντικά έργα και προγράμματα και από την άλλη να απαιτούν με δυναμικό τρόπο τις οφειλές και αποζημιώσεις. Και με αυτόν τον τρόπο λοιπόν προσπαθούν να μειώσουν την πίεση που δέχεται η Γερμανία.

Μέσα από τις γερμανικές προσπάθειες να κερδίσουν τη συμμετοχή των εκπροσώπων των κοινοτήτων προωθείται η διάσπαση της αλληλεγγύης ανάμεσά τους. Η Γερμανία δημιουργεί έτσι με μικρό χρηματικό αντάλλαγμα ένα μικρό στρατό πολιτικών πρεσβευτών για τα δικά της συμφέροντα. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο το Εθνικό Συμβούλιο για την Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών προς την Ελλάδα, όπως και άλλοι σύλλογοι θυμάτων, απορρίπτουν το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον.

Το ΑΚ Δίστομο πίστευε και πιστεύει πως το ζήτημα των αποζημιώσεων μπορεί να προχωρήσει και να πετύχει, όταν με νομικά, πολιτικά και οικονομικά μέσα θα ασκηθεί η απαιτούμενη πίεση που θα αναγκάσει τη Γερμανία να αναθεωρήσει τη στάση της. Η Γερμανία δεν πλήρωσε μέχρι τώρα καμία αποζημίωση από μόνη της χωρίς εξωτερική πίεση ή από πεποίθηση, ούτε σε γερμανούς θύματα των ναζιστικών εγκλημάτων πόσο μάλλον σε θύματα από άλλες χώρες. Ακόμη και οι εργάτριες και εργάτες σκλάβοι του γερμανικού Ράιχ κατάφεραν επιτέλους να πάρουν έστω και αυτές τις ανεπαρκείς αποζημιώσεις αφότου ανάγκασαν τη Γερμανία μετά από ομαδικές δικαστικές αγωγές και απειλές μποϋκοτάζ να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Πολύ φοβούμαστε πως η αποδοχή των τόσο συμφιλιωτικών κινήσεων της Γερμανίας θα αποδυναμώσει την αποφασιστική διεκδίκηση των αποζημιώσεων και των επανορθώσεων. Γιατί όπως είπαμε όποιος συνεργάζεται με τη γερμανική κυβέρνηση δεν μπορεί συγχρόνως και να αγωνίζεται εναντίον της. Και θεωρούμε πως το δεύτερο είναι στη συγκυρία αυτή απαραίτητο.

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live