12.8 C
Chania
Sunday, February 25, 2024

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Τα κυβερνητικά μέτρα δεν φρέναραν τα τρακτέρ – Μπλόκα σε εθνικές οδούς και ραντεβού στην Agrotica

Ημερομηνία:

Δεν κάμπτονται οι αγρότες από τις κυβερνητικές προσπάθειες να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις, οι οποίες απειλούν να “παραλύσουν” τη χώρα.

Σε αυτή τη φάση ούτε η τροπολογία Σκυλακάκη για το ρεύμα, ούτε η ανακοίνωση του πρωθυπουργού για έκτακτη ενίσχυση 10.000 ευρώ στους πληγέντες αγρότες είναι ικανές κινήσεις για να αποτρέψουν αυτή την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Η σύσκεψη που έγινε το βράδυ της Τρίτης στη Θεσσαλία κατέληξε στην απόφαση να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις και να κορυφωθούν με μεγάλο συλλαλητήριο στην έκθεση Agrotica το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα οι κινητοποιήσεις εξελίσσονται σχεδόν σε όλη τη χώρα, από τους Κήπους του Έβρου μέχρι τη Χαλκιδική, τη Δυτική Μακεδονία ακόμα και ως την Αιτωλοακαρνανία.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι από τη Βόρεια Ελλάδα θα κατευθυνθούν μάλιστα από την Πέμπτη προς την Agrotica, την ημέρα δηλαδή που ανοίγει η τετραήμερη έκθεση. Θα επιδιώξουν δε να έχουν συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με το πλαίσιο των διεκδικήσεων, που περιγράφεται από την ηγεσία του αγροτικού κινήματος «οι αποζημιώσεις που δόθηκαν δεν επαρκούν για να καλυφθούν ούτε καν τα καλλιεργητικά έξοδα, παραμένει άγνωστο το τελικό ποσό που θα τους καταβληθεί ως αποζημίωση, καθυστερούν τα έργα αποκατάστασης των ζημιών, αλλά και η αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, ενώ και η νέα ΚΑΠ έχει φέρει μεγάλες περικοπές στη βασική ενίσχυση».

Ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ Κωνσταντίνος Τζέλλας τόνισε την αναγκαιότητα συντονισμού των μπλόκων, κάνοντας λόγο για προβλήματα που αφορούν όλους τους αγρότες. Όπως τόνισε μάλιστα «το μέγεθος των προβλημάτων συμβαδίζει με τον αριθμό των τρακτέρ».

Στη σύσκεψη της Θεσσαλίας οι αγρότες αποφάσισαν να προχωρήσουν στις εξής πρωτοβουλίες:

  • Τα μπλόκα της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας θα αποκλείσουν στις 4 το απόγευμα της Τετάρτης εθνικό και επαρχιακό δίκτυο.
  • Να κατεβαίνουν στην Agrotica το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου, οργανώνοντας συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι στη βόρεια είσοδο της έκθεσης.
  • Να ζητήσουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, αποστέλλοντας τον κατάλογο με τα (κοινά όλων των αγροτών) αιτήματα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τα αιτήματα των κινητοποιήσεων είναι τα εξής:

Ελάχιστο ποσό που πρέπει να καταβληθεί (άμεσα τώρα και όχι τον Ιούνιο), π.χ. για το βαμβάκι ή το καλαμπόκι να είναι στα 300 ευρώ το στρέμμα.

Για τους κτηνοτρόφους 350 ευρώ ανά ζώο.

Αντίστοιχα και στις υπόλοιπες καλλιέργειες και μελισσοσμήνη, οι αποζημιώσεις να υπολογιστούν με βάση το κόστος παραγωγής, την αναμενόμενη παραγωγή και ζημιά ανά παραγωγό, που είναι πολύ πάνω από την ασφαλιζόμενη αξία του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έπαθαν ζημιά και δεν αποζημιώνονται, όπως ο περονόσπορος στα αμπέλια.

ΕΛΓΑ, κρατικός φορέας, που να αποζημιώνει στο 100% των ζημιών και να μην χαρατσώνει.

"google ad"

Να μην ισχύσουν οι περιορισμοί στις καλλιέργειες από την νέα ΚΑΠ. Αναπλήρωση εισοδήματος σε κτηνοτρόφους ως ότου αποκατασταθούν τα ζώα που έχασαν και αποκτήσουν εισόδημα επιβίωσης, και αντίστοιχα στους αγρότες ως ότου γίνουν παραγωγικά τα χωράφια τους.

Καμία αλλαγή χρήσης γης και να μην επιτρέψουμε να γεμίσουν τα χωράφια με φωτοβολταϊκά.

Να αποζημιωθούν στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, σε αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο), καταστήματα, μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή το σύνολο των πληγέντων αγροτών (κατά κύριο επάγγελμα και μη).

Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των πληγέντων στο 100% με την άμεση χορήγηση του έκτακτου βοηθήματος (τα 6600 ευρώ) σε κάθε οικογένεια και αγροτική επιχείρηση (τα 2000 και 4000 ευρώ).

Άμεσα να δοθεί το επίδομα ενοικίου σε όσους δεν μένουν στα σπίτια τους. Να μην πληρώνουν συμμετοχή και να παίρνουν δωρεάν όλοι τα φάρμακα τους, χωρίς την προϋπόθεση αν πήραν το έκτακτο βοήθημα. Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, μέχρις ότου /αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες.

Να δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς καμιά προϋπόθεση, όριο ή πλαφόν στην παράδοση της παραγωγής, αντίστοιχα και στους κτηνοτρόφους, με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ.

Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, να γίνουν δεκτές όλες οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη.

Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια.

Να επιτρέπεται σταθερό αρμεκτήριο σε πρόχειρα καταλύματα με τσιμέντο και να τους δίνεται άδεια. · Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ενοίκια, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος – τράπεζες –εκκαθαριστές χωρίς προσαυξήσεις.

Αναστολή λογαριασμών οικιακής και επαγγελματικής χρήσης σε ενέργεια, νερό, τηλεπικοινωνίες για ένα εξάμηνο. Να επιδοτηθεί η κάλυψη της θέρμανσης σε όλους τους πληγέντες.

Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών.

Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν.

Να γίνει διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια.

Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε όλες τις γεωργικές εκτάσεις και να επιδιορθωθούν άμεσα τα αναχώματα και το αρδευτικό δίκτυο όπου έχει καταστραφεί.

Να επεκταθεί το υπόγειο σύστημα άρδευσης άμεσα και χωρίς ΣΔΙΤ και να μην έχουμε υψηλά τιμολόγια.

Να γίνει με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ), μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα σε όλες τις επίμαχες περιοχές που εκδηλώνονται πλημμύρες και τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.

Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.

Κατώτατες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα για να καλύψουμε τις βιοποριστικές ανάγκες και τα έξοδα καλλιέργειας.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ