15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

ΑΕΙ: Σε ΦΕΚ ο νόμος Κεραμέως – Αστυνομία, κάμερες και ποινές για τους φοιτητές

Ημερομηνία:

Σε ΦΕΚ δημοσιεύθηκε ο νόμος «Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις».

Πρόκειται για τον νόμο που φέρνει σαρωτικές αλλαγές στη λειτουργία των πανεπιστημίων και έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στους κόλπους της εκπαιδευτικής κοινότητας και στην αντιπολίτευση.

Ο νόμος ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής με τις 166 ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και της Ελληνικής Λύσης.

Κατά ψήφισαν όλα τα υπόλοιπα κόμματα του Κοινοβουλίου, με 132 ψήφους.

Πανεπιστημιακή αστυνομία: Πρόσληψη ειδικών φρουρών

Στον νόμο προβλέπεται η πρόσληψη 1.030 Ειδικών Φρουρών στην Ελληνική Αστυνομία, αλλά και την τοποθέτηση ηλεκτρονικών και λοιπών συστημάτων ασφαλείας στα πανεπιστήμια, όπως κάμερες, μηχανήματα ανίχνευσης απαγορευμένων αντικειμένων και ουσιών κλπ.

Όπως αναφέρει το άρθρο 18, συνιστώνται Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Ο.Π.Π.Ι.), οι οποίες συγκροτούνται από αστυνομικό προσωπικό και ειδικούς φρουρούς που προσλαμβάνονται για τον σκοπό αυτό. Το προσωπικό διατίθεται σε Α.Ε.Ι. με κριτήριο την ύπαρξη και την έκταση των αναγκών που διαπιστώνονται και ανακατανέμεται ανάλογα με τις περιστάσεις, χωρίς χρονικό περιορισμό. Το προσωπικό των Ο.Π.Π.Ι. συνεργάζεται με τον πρύτανη ή τον αρμόδιο αντιπρύτανη, καθώς και με τις αρμόδιες υπηρεσίες και όργανα του ιδρύματος. Οι διοικήσεις των Α.Ε.Ι. διευκολύνουν το προσωπικό των Ο.Π.Π.Ι. κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του.

Αποστολή τους είναι η προστασία και ασφάλεια τόσο των προσώπων που βρίσκονται στους χώρους των Α.Ε.Ι., όσο και των υποδομών αυτών. Οι Ο.Π.Π.Ι. είναι αρμόδιες για την άσκηση αστυνομικών καθηκόντων εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. και ιδίως για:

α) Την πρόληψη της τέλεσης και την αντιμετώπιση κάθε αξιόποινης πράξης εντός των χώρων των Α.Ε.Ι.,

β) τη στελέχωση και λειτουργία των Κέντρων Ελέγχου και Λήψης Σημάτων και Εικόνων μαζί με το προσωπικό των Α.Ε.Ι.,

γ) την πραγματοποίηση περιπολιών στο πλαίσιο των καθηκόντων τους.

Ωστόσο, υπογραμμίζεται ότι κατά την άσκηση των καθηκόντων του, το προσωπικό των Ο.Π.Π.Ι. δεν φέρει πυροβόλο όπλο, συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες και ασκεί όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητες.

Για τη συγκρότηση των Ο.Π.Π.Ι. συνιστώνται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη 1.030 οργανικές επί θητεία θέσεις ειδικών φρουρών. Το προσωπικό των Ο.Π.Π.Ι. υπάγεται στην Ελληνική Αστυνομία, η εν γένει υπηρεσιακή του κατάσταση ρυθμίζεται από τις πάγιες διατάξεις που διέπουν το αστυνομικό προσωπικό και τους ειδικούς φρουρούς και η μισθοδοσία του βαρύνει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Σε ό,τι αφορά στους ειδικούς φρουρούς εκτελούν:

"google ad"

α) καθήκοντα φύλαξης ευπαθών στόχων αστυνομικού ενδιαφέροντος, ιδίως κτιρίων και εγκαταστάσεων δημοσίων υπηρεσιών, δικαστικών αρχών, οργανισμών κοινής ωφέλειας, διπλωματικών αντιπροσωπειών, κατοικιών κυβερνητικών αξιωματούχων και

β) υπηρεσίες περιπολιών.

Επίσης, δύναται να διατίθενται για τη στελέχωση Ειδικών Αστυνομικών Υπηρεσιών ή τη συγκρότηση ειδικών μονάδων και μεταβατικών αποσπασμάτων προς αντιμετώπιση ιδιαίτερων μορφών εγκληματικότητας και αναζήτηση διωκομένων ή εξαφανισθέντων προσώπων.

Ακόμη δύναται να διατίθενται για εκτέλεση υπηρεσίας φρούρησης και μεταγωγής κρατουμένων και φρούρησης αστυνομικών υπηρεσιών και κρατητηρίων αυτών, καθώς και για τη συγκρότηση των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Ο.Π.Π.Ι.).

Κατά την άσκηση των ανωτέρω αρμοδιοτήτων έχουν τις ίδιες εξουσίες, καθήκοντα και υποχρεώσεις με το αστυνομικό προσωπικό, πλην αυτών που αναφέρονται στην άσκηση των προανακριτικών καθηκόντων. Στους ειδικούς φρουρούς που στελεχώνουν τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Ο.Π.Π.Ι.), επιτρέπεται η άσκηση προανακριτικών καθηκόντων για το διάστημα που υπηρετούν σε αυτές και για υποθέσεις των οποίων επιλαμβάνονται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Κάμερες και ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας στα πανεπιστήμια

Σχετικά με τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας που θα τοποθετηθούν στα πανεπιστήμια, σύμφωνα με το άρθρο 12 «, τα ΑΕΙ μπορούν να εφαρμόζουν τεχνικά ή άλλα αναγκαία μέτρα για την τήρηση της τάξης και της ασφάλειας εντός των χώρων τους, καθώς και για την προστασία της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας του διδακτικού, διοικητικού και λοιπού προσωπικού, των φοιτητών και τρίτων φυσικών προσώπων – επισκεπτών και της ακίνητης και κινητής περιουσίας των Α.Ε.Ι..

Μάλιστα, κάθε ΑΕΙ, με κριτήριο το μέγεθός του, τις ιδιαίτερες ανάγκες, τη συχνότητα εμφάνισης παραβατικών συμπεριφορών και τη διαβάθμιση του επιπέδου ασφάλειας και προστασίας του, τοποθετεί ηλεκτρονικά και λοιπά συστήματα ασφάλειας που καλύπτουν μέρος ή το σύνολο των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων του.

Ως τέτοια συστήματα λογίζονται ιδίως:

α) μέσα επιτήρησης με τη λήψη ή καταγραφή εικόνας και ήχου σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του Α.Ε.Ι.,

β) ηλεκτρονικά μηχανήματα ανίχνευσης απαγορευμένων αντικειμένων και ουσιών στις εισόδους εξωτερικών ή εσωτερικών χώρων των Α.Ε.Ι.,

γ) μέσα ειδοποίησης άμεσου κινδύνου με φωτεινή ένδειξη και ηχητικά, όπως συναγερμός και δ) αισθητήρες ανίχνευσης κίνησης και αποσυναρμολόγησης.

Πέραν των τεχνικών ή τεχνολογικών μέτρων ασφάλειας της παρούσας, κάθε Α.Ε.Ι. δύναται να λαμβάνει μέτρα που συμβάλλουν στην ενίσχυση του επιπέδου ασφάλειας και προστασίας, όπως η εφαρμογή φωτισμού ασφάλειας σε εξωτερικούς χώρους του Α.Ε.Ι., καθώς και η πρόσληψη προσωπικού ασφαλείας.

Πειθαρχικές ποινές για τους φοιτητές

Στο νομοσχέδιο προβλέπονται ποινές στους φοιτητές για αντιγραφές, καταστροφές, καταλήψεις και ρύπανση των πανεπιστημιακών χώρων, τέλεση οποιουδήποτε πλημμελήματος ή κακουργήματος εντός του ιδρύματος, εφόσον συνδέεται με τη φοιτητική ιδιότητα.

Οι ποινές που θα επιβάλλονται περιλαμβάνουν την απαγόρευση συμμετοχής σε εξετάσεις, την προσωρινή αναστολή της φοιτητικής ιδιότητας και φτάνουν έως και την οριστική διαγραφή και την απώλεια της φοιτητικής ιδιότητας.

Το Πειθαρχικό Συμβούλιο για φοιτητές που θα συγκροτηθεί σε κάθε ίδρυμα θα είναι εκείνο που θα κρίνει συγκεκριμένες ενέργειες ή πράξεις και το οποίο θα αποτελείται από τον α) τον αρμόδιο για τα ακαδημαϊκά θέματα αντιπρύτανη, ως πρόεδρο, β) τον κοσμήτορα της κατά περίπτωση σχολής, γ) τον πρόεδρο του κατά περίπτωση τμήματος ή το αρχαιότερο μέλος της κοσμητείας της κατά περίπτωση σχολής σε μονοτμηματικές σχολές, δ) έναν εκπρόσωπο των φοιτητών.

Τα πειθαρχικά παραπτώματα

1. Το πειθαρχικό παράπτωμα συντελείται με υπαίτια πράξη του φοιτητή που μπορεί να του καταλογιστεί. Το παράπτωμα μπορεί να τελεστεί και με παροχή συνδρομής σε τρίτο πρόσωπο ή διευκόλυνσή του για την τέλεση πειθαρχικού παραπτώματος.

2. Πειθαρχικά παραπτώματα για τους φοιτητές συνιστούν:

α) Η παραβίαση του αδιάβλητου των εξετάσεων,

β) η λογοκλοπή και η συνειδητή αποσιώπηση της άμεσης ή έμμεσης συνεισφοράς άλλων προσώπων στο εκάστοτε αντικείμενο επιστημονικής ενασχόλησης, έρευνας ή διδασκαλίας,

γ) η εκ προθέσεως καταστροφή περιουσίας του ιδρύματος, κινητής ή ακίνητης, που χρησιμοποιείται από το ίδρυμα ή ένα ή περισσότερα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας,

δ) η εκούσια παρεμπόδιση της εύρυθμης λειτουργίας του ιδρύματος, συμπεριλαμβανομένης τόσο της εκπαιδευτικής, ερευνητικής ή διοικητικής λειτουργίας του όσο και της λειτουργίας των μονομελών και συλλογικών οργάνων και των υπηρεσιών του, καθώς και της απρόσκοπτης χρήσης των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του,

ε) η χρήση των στεγασμένων ή ανοικτών χώρων, των εγκαταστάσεων, των υποδομών και του εξοπλισμού του ιδρύματος χωρίς την άδεια των αρμόδιων οργάνων του,

στ) η χρήση των στεγασμένων ή ανοικτών χώρων, των εγκαταστάσεων, των υποδομών και του εξοπλισμού του ιδρύματος για την εξυπηρέτηση σκοπών που δεν συνάδουν με την αποστολή του, καθώς και η διευκόλυνση τρίτων για την τέλεση της πράξης αυτής,

ζ) η με οποιονδήποτε τρόπο ρύπανση των στεγασμένων ή ανοικτών χώρων του ιδρύματος, συμπεριλαμβανόμενης και της ηχορύπανσης,

η) η χρήση απαγορευμένων ουσιών, που εμπίπτουν στον ν. 4139/2013 (Α΄74), εντός του ιδρύματος και η οποιαδήποτε συμβολή στη διακίνηση αυτών,

θ) η τέλεση οποιουδήποτε πλημμελήματος ή κακουργήματος εντός του ιδρύματος, εφόσον συνδέεται με τη φοιτητική ιδιότητα.

Οι πειθαρχικές ποινές

1. Οι πειθαρχικές ποινές που επιβάλλονται σε φοιτητή, αν διαπράξει πειθαρχικό παράπτωμα είναι οι εξής:

α) έγγραφη επίπληξη,

β) απαγόρευση συμμετοχής σε εξετάσεις ενός ή περισσοτέρων μαθημάτων, για μία ή περισσότερες εξεταστικές περιόδους,

γ) προσωρινή ή μόνιμη απαγόρευση χρήσης εξοπλισμού ή εγκαταστάσεων του ιδρύματος,

δ) προσωρινή αναστολή της φοιτητικής ιδιότητας από έναν (1) ως είκοσι τέσσερις (24) μήνες και,

ε) οριστική διαγραφή.

2. Η προσωρινή αναστολή της φοιτητικής ιδιότητας επιφέρει την αντίστοιχου χρόνου αποστέρηση των δικαιωμάτων, που η ιδιότητα αυτή συνεπάγεται, όπως της συμμετοχής στις εξετάσεις, της λήψης διδακτικών συγγραμμάτων και της λήψης υποστηρικτικού χαρακτήρα χρηματικών ή άλλων παροχών από το ίδρυμα. Επίσης επιφέρει την αναστολή της ισχύος του δελτίου ειδικού εισιτηρίου. Ποινή αναστολής της φοιτητικής ιδιότητας άνω των έξι (6) μηνών συνεπάγεται και τη στέρηση του δικαιώματος χρήσης των χώρων και υποδομών του ιδρύματος, καθώς και του δικαιώματος διαμονής στις φοιτητικές εστίες του Α.Ε.Ι. κατά το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

3. Κατά την επιλογή και επιμέτρηση της ποινής συνεκτιμώνται ιδίως:

α) η βαρύτητα της πράξης, β) ο βαθμός της υπαιτιότητας, γ) οι συνθήκες τέλεσης, δ) η δράση βάσει οργανωμένου σχεδίου, ε) αν ο πειθαρχικά διωκόμενος διαδραμάτισε τον ιθύνοντα ή έναν υποδεέστερο ρόλο σε πράξη που τελέστηκε από πολλούς.

4. Στην απόφαση αναφέρονται ρητά οι λόγοι, με αναφορά σε συγκεκριμένα περιστατικά, που δικαιολογούν την κρίση του οργάνου για την επιμέτρηση της ποινής που επέβαλε.

5. Η πειθαρχική ευθύνη λήγει με την απώλεια της φοιτητικής ιδιότητας. Η πειθαρχική διαδικασία παύει, εφόσον ο πειθαρχικά διωκόμενος απωλέσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τη φοιτητική ιδιότητα.

Ανώτατη διάρκεια φοίτησης

Ανώτατη διάρκεια φοίτησης, το λεγόμενο «ν+2», φέρνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

Πλέον, σύμφωνα με το άρθρο 34, στις σχολές με τετραετές πρόγραμμα σπουδών το όριο φοίτησης θα είναι επιπλέον 2 έτη, δηλαδή 6 χρόνια συνολικά (ν+2).

-Για τις υπόλοιπες σχολές πενταετούς και εξετούς φοίτησης (Πολυτεχνεία, Ιατρικές κλπ) το όριο φοίτησης πέραν του κανονικού χρόνου σπουδών θα είναι τα τρία έτη, δηλαδή συνολικά 8 και 9 αντίστοιχα (ν+3).

Οι αλλαγές θα ισχύσουν για τους νεοεισαχθέντες φοιτητές, ενώ μεταβατικές διατάξεις θα υπάρξουν για όσους ήδη φοιτούν σε ΑΕΙ.

Μερική Φοίτηση και διακοπή σπουδών

Επιπλέον προβλέπονται εξαιρέσεις για μερική φοίτηση, για όσους εργάζονται αποδεδειγμένα τουλάχιστον 20 ώρες την εβδομάδα, και για σοβαρούς λόγους υγείας (αναπηρία).

Όπως διευκρινίστηκε, η μερική φοίτηση, η διακοπή της φοίτησης με δικαίωμα επανέναρξης κλπ, θα καθορίζονται με αποφάσεις των ίδιων των ιδρυμάτων.

Επιπλέον, σύμφωνα με την παράγραφο 4, οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα με αίτησή τους στην Κοσμητεία της σχολής να διακόψουν τη φοίτησή τους για χρονική περίοδο που δεν υπερβαίνει τα δύο έτη.

Πανελλαδικές: Η θέσπιση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ)

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) υπολογίζεται με βάση τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο και θα ισχύσει ήδη από φέτος.

Για τον υπολογισμό της ΕΒΕ λαμβάνονται υπόψιν τα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα ανά επιστημονικό πεδίο.

Σημειώνεται πως για τα τμήματα που εμπίπτουν σε περισσότερα του ενός επιστημονικά πεδία, λαμβάνεται υπόψιν η μικρότερη ΕΒΕ.

Για παράδειγμα, αν η ΕΒΕ στο πεδίο των θετικών επιστημών είναι 12 και στο πεδίο των επιστημών οικονομίας είναι 11, μια σχολή που δέχεται υποψηφίους και από τα δύο τμήματα θα έχει ΕΒΕ 12.

Τι είναι ο συντελεστής ΕΒΕ

Επιπλέον «φίλτρο» για την ΕΒΕ θέτουν τα πανεπιστήμια. Συγκεκριμένα, από το υπουργείο Παιδείας δίνεται η δυνατότητα ορισμού ελάχιστου και μέγιστου συντελεστή ΕΒΕ. Πιθανολογείται ότι το εύρος των τιμών θα είναι από 80% έως 120%.

Στη συνέχεια, το κάθε τμήμα καθορίζει με απόφαση συγκλήτου τον ειδικό συντελεστή της ΕΒΕ, με τον «ακαδημαϊκό χάρτη» να διαμορφώνεται από τις επί μέρους επιλογές των τμημάτων.

Για παράδειγμα, αν η ΕΒΕ για ένα πεδίο διαμορφώνεται στο 12 (μέσος όρος των βαθμών όλων των εξετασθέντων του πεδίου) και το Τμήμα επιλέξει να βάλει συντελεστή 90% τότε η βάση για το συγκεκριμένο Τμήμα διαμορφώνεται σε 10,8. Αν η ΕΒΕ είναι 11/20 τότε με το 90% κατεβαίνει στο 9,9 για το ίδιο Τμήμα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ