Ακριβότερο κατά 35% θα ήταν το ρεύμα στη χώρα μας αν δεν υπήρχαν οι ΑΠΕ

Κανένα σχόλιο

Μελέτη του ΑΠΘ αποδεικνύει ότι εάν η χώρα μας δεν είχε τους σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η χονδρεμπορική του ρεύματος θα ήταν 83 ευρώ ανά Μεγαβατώρα υψηλότερη.

Μία πολύ πιο ζοφερή εικόνα για τις τιμές στην αγορά ηλεκτρισμού τον Δεκέμβριο, αν δεν συμμετείχαν οι ΑΠΕ στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής, αποτυπώνει μελέτη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι ενδεικτικό ότι, έναντι των 235,38 ευρώ ανά Μεγαβατώρα που έκλεισε η αγορά τον Δεκέμβριο, χωρίς τη συνδρομή των ΑΠΕ καμία ημέρα του Δεκεμβρίου η τιμή δεν θα έπεφτε κάτω από τα 243,37 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Με βάση τη μελέτη του ΑΠΘ, χωρίς την παραγωγή ΑΠΕ η μέση τιμή στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας τον Δεκέμβριο θα έφτανε στη χώρα μας στα επίπεδα των 315 ευρώ/MWh, έναντι των 235 ευρώ/MWh που διαμορφώθηκε στην πραγματικότητα.

"Sponsored links"

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, απουσία της «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής, ο Δεκέμβριος θα έκλεινε στα 319,18 ευρώ/MWh. Επομένως, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας «ψαλίδισαν» κατά 83,8 ευρώ/MWh την τιμή της αγοράς Επόμενης Ημέρας, δηλαδή κατά 35%.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο άνεμος και ο ήλιος είναι δωρεάν και κατά συνέπεια η λειτουργία των σταθμών Α.Π.Ε οδηγεί στο σταμάτημα των ακριβότερων θερμικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής. Αν δεν υπήρχαν οι Α.Π.Ε. αυτοί οι σταθμοί θα έπρεπε να λειτουργήσουν για να καλύψουν τη ζήτηση ρεύματος, και το τελικό κόστος θα ήταν πολύ υψηλότερο για τους καταναλωτές.

Το οικονομικό όφελος που προσφέρουν οι Α.Π.Ε. δεν περιορίζεται μόνο στη σημαντική αυτή μείωση της τιμής στην αγορά ενέργειας κατά 83,8 ευρώ/MWh: Το συνολικό κόστος παραγωγής από τα αιολικά πάρκα που πληρώνει ο καταναλωτής είναι πολύ χαμηλότερο από το κόστος που πληρώνει λόγω της εκτόξευσης της τιμής των ορυκτών καυσίμων. Έτσι δημιουργείται ένα σημαντικό οικονομικό πλεόνασμα χάρη στη διαφορά της χαμηλής και σταθερής αμοιβής των αιολικών πάρκων στην Ελλάδα και της υψηλής – λόγω εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα – τιμής της αγοράς (παρόλο που αυτή είναι ήδη μειωμένη λόγω και πάλι των αιολικών πάρκων).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΕΤΑΕΝ, ειδικά τα νέα αιολικά πάρκα παράγουν ρεύμα 3-4 φορές πιο φθηνά από το φυσικό αέριο και 2-3 φορές πιο φθηνά από το λιγνίτη.

Έτσι, τα αιολικά πάρκα ωφελούν διπλά τον καταναλωτή:

και μειώνουν τη συνολική τιμή της ενέργειας στην αγορά (κατά 35% το Δεκέμβριο) με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να πληρώνει συνολικά λιγότερα χρήματα για το ρεύμα του,

και επιδοτούν τους λογαριασμούς ρεύματος: Η διαφορά που δημιουργείται χάρη στη φθηνή παραγωγή ενέργειας από τα αιολικά πάρκα, αποτελεί οικονομικό πλεόνασμα το οποίο επιτρέπει στην Κυβέρνηση να μεταφέρει πόρους στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και έπειτα στους λογαριασμούς των καταναλωτών.

Γιατί οι Α.Π.Ε. μειώνουν τη τιμή στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας:

Αυτό συμβαίνει διότι το μεταβλητό κόστος των Α.Π.Ε. (δηλ. το επιπλέον κόστος που απαιτείται για να παραχθεί μια ακόμα μονάδα ενέργειας π.χ. μια μεγαβατώρα) είναι μηδέν, αφού άνεμος και ο ήλιος είναι δωρεάν και οι σταθμοί Α.Π.Ε. δεν χρειάζεται να κάψουν κάποιο ακριβό καύσιμο, όπως ο λιγνίτης ή το φυσικό αέριο.

"Sponsored links"

Με αυτό τον τρόπο, το συνολικό κόστος που πρέπει να πληρώσει ο καταναλωτής για το πράσινο ρεύμα είναι σταθερό και γνωστό εξαρχής για όλες τις δεκαετίες που λειτουργούν οι σταθμοί Α.Π.Ε., διότι εξαρτάται μόνο από το κόστος κατασκευής της κάθε επένδυσης που έχει ήδη καταβληθεί στην αρχή.

Αντίθετα, το συνολικό κόστος παραγωγής από τους θερμικούς σταθμούς εξαρτάται και από το αρχικό ύψος της επένδυσης αλλά και από τις διεθνείς διακυμάνσεις των τιμών των ορυκτών καυσίμων που χρησιμοποιούν. Έτσι, κάθε ώρα στην ηλεκτρική αγορά την οποία διαχειρίζεται το Χρηματιστήριο Ενέργειας, οι σταθμοί Α.Π.Ε. προτιμώνται και εκτοπίζουν τους πιο ακριβούς από τους συμβατικούς σταθμούς, με αποτέλεσμα η τιμή της αγοράς, που αντανακλά τη πιο ακριβή προσφορά για παραγωγή ενέργειας, να μειώνεται.

news247.gr

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live