Αμφισβητούν το δασικό χαρακτήρα του φοινικόδασους στο Βάι!

Κανένα σχόλιο

Φρένο στην υπερεκμετάλλευση του φοινικόδασους στο Βάι  αναμένεται να μπει με την οριστική κύρωση των δασικών χαρτών όπου θα ξεκαθαρίσει το τοπίο σε οτι αφορά τη διαχείριση του μοναδικού δάσους του φοίνικα Θεοφράστου στην Ευρώπη.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, μέχρι και σήμερα ελάχιστα πράγματα από αυτά που κατά καιρούς έχουν αποφασιστεί έχουν υλοποιηθεί όπως η μεταφορά του πάρκινγκ, η αναδάσωση του εν λόγω σημείου αλλά και ο περιορισμός του κοινού έξω από την περίμετρο του δάσους. Ωστόσο παρά τις αποφάσεις και την προσπάθεια της δασικής υπηρεσίας να μπει μια σειρά, το Βάι θεωρείται ένα «φιλέτο ανεκμετάλλευτης γης» που έλκει κάθε χρόνο λόγω της μοναδικότητας του εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες.

Αυτό το τελευταίο ζωντανό μνημείο της άγριας Κρητικής φύσης με την Παγκόσμια ακτινοβολία που διαθέτει, αμφισβητείται ευθέως «άγνωστο» από ποιους φορείς οι οποίοι έχουν καταθέσει αντίρρηση στον δασικό χάρτη όπως φαίνεται από την προσωρινή ανάρτηση, διεκδικώντας την εκμετάλλευση του ως γεωργική γη με ότι αυτό συνεπάγεται.

"Sponsored links"

Να σημειωθεί ότι από το 1999 με την απόφαση του Εφετείου Χανίων 330/99 τελεσίδικα αναγνωρίστηκαν ως ιδιοκτησία της μονής Τοπλού 30χιλ στρέμματα γεωργικής και χορτολιβαδικής έκτασης εξαιρουμένης της έκτασης που περιβάλει το Φοινικόδασος και άλλες περιοχές οι οποίες και χαρακτηρίστηκαν Δάσος, αποδόθηκαν στο Ελληνικό κράτος και έκτοτε προστατεύονται από τη δασική νομοθεσία.

Αυτό που θα κρίνει η Επιτροπή Δασικών χαρτών που έχει συσταθεί όσον αφορά την αντίρρηση που έχει κατατεθεί, έχει να κάνει με το χαρακτήρα της έκτασης του φοινικοδάσους, δηλαδή αν είναι δασική όπως έχει κριθεί στο παρελθόν ή όχι.

ertnews.gr

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live