30.8 C
Chania
Thursday, July 18, 2024

Ανδρέας Σιάμισιης: Σε 12-18 μήνες η απόφαση για γεώτρηση

Ημερομηνία:

Σε 12 έως 18 μήνες θα ξέρουμε αν θα γίνει γεώτρηση για υδρογονάνθρακες, επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Helleniq Energy Ανδρέας Σιάμισιης μιλώντας σήμερα στο οικονομικό 9ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών, όπου συνέστησε πιο χαμηλούς τόνους στο θέμα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

“Ακούγονται πάρα πολλά για γεωπολιτικούς, πολιτικούς ή οικονομικούς λόγους. Αυτή τη στιγμή έχουμε ολοκληρώσει τις σεισμικές έρευνες και προσπαθούμε να τις κατανοήσουμε. Στις περιοχές που εμπλεκόμαστε, είμαστε 12 έως 18 μήνες μακριά από την επόμενη φάση που είναι η λήψη απόφασης για γεώτρηση και αυτή απέχει κάποιους μήνες ακόμα από την απόφαση για εκμετάλλευση. Ό,τι ακούγεται πρέπει να το βάλουμε σε πιο συντηρητικό πλαίσιο”, πρόσθεσε αναφορικά με τις περιοχές όπου δραστηριοποιείται ο Όμιλος, του Ιονίου και στη θαλάσσια περιοχή της δυτικής Πελοποννήσου.

Αναφερόμενος στην ενεργειακή μετάβαση τόνισε ότι “αποτελεί μονόδρομο και θα υλοποιηθεί σε 10, 20 ή 30 χρόνια”, όμως αυτό που έχει τεθεί σε αμφισβήτηση είναι το πόσο ρεαλιστικό είναι το πλάνο. “Δεν μπορούμε να πάμε με ένα διακόπτη στις ανανεώσιμες πηγές. Οι πρόσφατες εξελίξεις έβαλαν μια δόση ρεαλισμού στην μετάβαση καθώς το σύστημα δεν είναι έτοιμο να ανταποκριθεί. Οι ανανεώσιμες πηγές έχουν ορισμένα σοβαρά προβλήματα, όπως είναι η αδειοδότηση και η εξασφάλιση ηλεκτρικού χώρου, ο τρόπος κατανομής του οποίου δεν μας αφήνει ιδιαίτερα εντυπωσιασμένους”, ανέφερε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq επανέλαβε εξάλλου ότι ο όμιλος σχεδιάζει δύο μεγάλες επενδύσεις αρχικού προϋπολογισμού 3-4 δισ. ευρώ  για την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος που περιλαμβάνουν:

  • Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 600 MW που θα συνδέεται απευθείας με το διυλιστήριο Θεσσαλονίκης όπου η ενέργεια θα αποθηκεύεται σε μπαταρίες, θα παράγεται πράσινο υδρογόνο και ενδεχομένως αμμωνία.
  • Και στο νότο γίνεται προσπάθεια για δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα σε συνδυασμό με παραγωγή μπλε και πράσινου υδρογόνου για παραγωγή συνθετικών καυσίμων τα οποία έχουν το πλεονέκτημα ότι έχουν χαμηλότερο αποτύπωμα ακόμα και από τις ανανεώσιμες πηγές. Ώστε να συνεχιστούν οι κινητήρες εσωτερικής καύσης στους τομείς όπου δεν μπορούν να αντικατασταθούν.

Ο κ. Σιάμισιης σημείωσε εξάλλου ότι ο όμιλος θα ολοκληρώσει τα έργα που έχει προγραμματίσει προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για ισχύ 2 GW στις ανανεώσιμες “και μετά – όπως είπε – θα περιμένουμε λίγο γιατί καλές είναι οι ανακοινώσεις και οι μεταβάσεις αλλά οι εταιρείες πρέπει να έχουν και αποδοτικότητα για τους μετόχους”.

Κ.Βουτσαδάκης

ΑΠΕ – ΜΠΕ

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σπιτικές προτάσεις

Μαρμελάδα καρπούζι Ένα κιλό ψίχα καρπουζιού κομμένη κυβάκια, μισό κιλό...

Προβλήματα και καθυστερήσεις, πάλι, στις πληρωμές του ΕΛΓΑ

Του Μανώλη Ντουντουνάκη Για άλλη μια φορά, επι κυβέρνησης Μητσοτάκη,...

Υπεγράφη η συμφωνία συγχώνευσης Attica Bank – Παγκρητιας Τράπεζας

Ανακοινώθηκε και επίσημα σήμερα (18.7.2024) από την Attica Bank, η...