20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ανοίγει ο δρόμος για ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου-Ισραήλ

Ημερομηνία:

Σήμερα το πρωί στην Ιερουσαλήμ ξεκινούν οι εργασίες της τριμερούς συνόδου των υπουργών Ενέργειας του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας, με την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών με την Κρήτη να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Τη χώρα μας εκπροσωπεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ο οποίος συνοδεύεται από του επικεφαλής τριών ελληνικών εταιρειών: Τον Κώστα Ξιφαρά της ΔΕΠΑ Εμπορίας, τον Μαθιό Ρήγα της Energean και τον Μάνο Μανουσάκη του ΑΔΜΗΕ.

Όπως σχολιάζουν αρμόδιες πηγές «είναι η πρώτη φορά σε υπουργική συνάντηση των υπουργών Ενέργειας των τριών χωρών κατά την οποία θα συμμετέχουν και εταιρείες». Αντίστοιχες κρατικές επιχειρήσεις και της Κύπρου και του Ισραήλ θα λάβουν μέρος στις συναντήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση τους ο Κώστας Σκρέκας και οι υπουργοί της Κύπρου η Νατάσα Πηλείδου και του Ισραήλ Καρίν Ελχαράρ θα επιδιώξουν να επαναβεβαιώσουν τη στενή συνεργασία τους στον τομέα της ενέργειας. Η σύνοδος, στη συγκεκριμένη περίοδο κατά την οποία η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει πυροδοτήσει γεωπολιτικές αναταραχές αλλά και προκλήσεις στην ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης, αποκτά μεγάλη σημασία. Οι τρεις υπουργοί, λένε οι πληροφορίες, θέλουν να εκφράσουν την απόφαση των χωρών τους να δημιουργήσουν εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού ενέργειας της Ε.Ε., η οποία στοχεύει στην απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Στο πλαίσιο αυτό θα τεθούν προς συζήτηση η προοπτική του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed, η ανάπτυξη της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας κι επιπλέον θα παρουσιαστεί και μία ακόμη επενδυτική πρόταση.

EuroAsia

Σημαντική πρόοδο για την προώθηση της κατασκευής της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτη – Κύπρος – Ισραήλ «βλέπουν», καλά πληροφορημένες πηγές, να σηματοδοτούνται κατά τη σημερινή τριμερή. Συγκεκριμένα οι Ισραηλινοί φέρονται να έχουν άρει τις επιφυλάξεις που είχαν διατυπώσει στο παρελθόν, αιτία των οποίων ήταν να έχει προχωρήσει η «ωρίμανση» του Κρήτη – Κύπρος, όχι όμως και του Κύπρος – Ισραήλ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σήμερα θα οριστεί από τις τρείς χώρες για το θέμα του EuroAsia Ομάδα Εργασίας υψηλού επιπέδου.

Η πρόταση της Energean

Πληροφορίες θέλουν την Energean να παρουσιάζει σχέδιο για την κατασκευή αγωγού Ισραήλ – Κύπρου, ο οποίος θα μεταφέρει ποσότητες φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της ελληνικής εταιρείας στην ισραηλινή ΑΟΖ. Η εταιρεία, σημειωτέον θα ξεκινήσει την παραγωγή του Καρίς στο τρίτο τρίμηνο του έτους, ενώ έχει ήδη σε εξέλιξη την πρώτη από μία σειρά γεωτρήσεων σε άλλα πέντε θαλάσσια μπλοκς. Το Καρίς και το Βόρειο Καρίς αποτιμώνται σε κοιτάσματα φυσικού αερίου 100 δις. κυβικών μέτρων, ενώ οι άλλες πέντε παραχωρήσεις σε 110 δις. κυβικά μέτρα.

EastMed

Στο τραπέζι της συνόδου είναι φυσικά και ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed ο οποίος μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας και την απόφαση της Ε.Ε. για ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία, επανήλθε στο προσκήνιο.

Παρότι η Αμερικανική πλευρά δεν χάνει ευκαιρία να σημειώσει ότι δεν βλέπει βιώσιμη τη συγκεκριμένη λύση, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα με την Επίτροπο Ενέργειας της Ε.Ε. Κάντρι Σίμσον αναφέρθηκε στον αγωγό ως εναλλακτική πηγή ενέργειας της Ευρώπης. Αντίστοιχα ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι πρόσφατα μίλησε για την ανάγκη της εκ νέου μελέτης του EastMed.

Η παρουσία του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ Εμπορίας Κώστα Ξιφαρά συμβολίζει άλλωστε και την προσπάθεια τόσο της ελληνικής εταιρείας όσο και της Edison να επιβεβαιώσουν για μία ακόμη φορά τη βιωσιμότητα του έργου.

"google ad"

news247.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...