Αντιπολεμική συγκέντρωση το Σάββατο στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς

Κανένα σχόλιο

Ο Ενιαίος Σύλλογος Φοιτητών καλεί στην αντιπολεμική πορεία το Σάββατο στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς στις 12 το μεσημέρι:

Τους τελευταίους μήνες, ο ελληνοτουρκικός ανταγωνισμός οξύνεται επικινδύνα, φτάνοντας στα πρόθυρα θερμού επεισοδίου, με αφορμή τις ΑΟΖ, καθώς τόσο η ελληνική όσο και η τουρκική κυβέρνηση, επιδιώκει να πάρει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας των ενεργειακών κοιτασμάτων, για τα συμφέροντα των εκάστοτε πετρελαϊκών κολοσσών.  Και οι δύο χώρες ανακοινώνουν αγορές νέων εξοπλισμών και αύξηση των δαπανών για το στρατό, ενώ κερδίζει έδαφος ο εθνικισμός την ώρα που η πανδημία θερίζει και τις δύο χώρες χωρίς καμία κυβέρνηση να κάνει τίποτα για την υγεία των δύο λαών.

Σε αυτά τα πλαίσια, η κυβέρνηση της Ν.Δ. εξαγγέλλει αγορά εξοπλισμών αξίας 15 δις, ενώ κάνει λόγο για υποχρεωτική στράτευση στα 18 αλλά και για παράταση της στρατιωτικής θητείας στους 12 μήνες, στα πλαίσια του στόχου περί τόνωσης της «εθνικής αυτοπεποίθησης» όπως ειπώθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στην ΔΕΘ. Όλα αυτά ενώ η κοινωνική και οικονομική κρίση οξύνεται, με την ανεργία να αναμένεται να εκτιναχθεί σε τεράστια ποσοστά, εντείνοντας την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα στη νεολαία που καλείται για μια ακόμα φορά όχι μόνο να θυσιαστεί τόσο στον βωμό της νέας κρίσης, άλλα και στους βρώμικους ανταγωνισμούς για τις ΑΟΖ.

"Sponsored links"

Η υποχρεωτική στράτευση στα 18 και η αύξηση της θητείας στους 12 μήνες, εντάσσεται στα σχεδια κυβέρνησης – ΝΑΤΟ – ΕΕ για ενίσχυση των στρατών με νέο αναλώσιμο κρέας για τα κανόνια των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και των ανταγωνισμών για τις ΑΟΖ. Παράλληλα, οι νέοι στρατευμένοι θα καλούνται να ανταποκριθούν “εθελοντικά” σε πλυμμήρες και πυρκαγιές, μπαλώνοντας ελλείψεις προσωπικού. Τα μέτρα αυτά συμπληρώνουν και την ιδεολογική εκστρατεία της κυβέρνησης για πειθαρχία στη νέα γένια, και κουμπώνουν με την ποινικοποίηση των αγώνων, την αυταρχικοποίηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, σχολείων και πανεπιστημίων. Με τη στράτευση στα 18, ο νέος που μόλις έχει ξεμπερδέψει με το σχολείο – κάτεργο των εξεταστικών φραγμών, θα έρχεται αντιμέτωπος με τις διαταγές και τα καψόνια του λοχία, με τις εθνικιστικές ιαχές των ανωτέρων του, με την καριέρα στο στρατό ως απάντηση στην αυξανόμενη ανεργία. Από την άλλη, η παράταση της θητείας αποτελεί και οικονομικό βάρος για τις λαϊκές οικογένειες, καθώς ο μισθός του φαντάρου ανέρχεται στα 8 (!) ευρώ το μήνα.

Με την αύξηση της θητείας και τη στράτευση στα 18, και την αγορά εξοπλιστικών πολλών δις, έρχονται και 15.000 προσλήψεις μόνιμων στρατιωτικών και ο διπλασιασμός του ετήσιου κρατικού προϋπολογισμού για στρατιωτικές δαπάνες, την ώρα μάλιστα που η Ελλάδα είναι ήδη η 2η χώρα στις στρατιωτικές δαπάνες επί τοις εκατό του ΑΕΠ στο ΝΑΤΟ. Όλα αυτά, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση μας λέει ότι λεφτά δεν υπάρχουν για υγεία και παιδεία, για προσλήψεις γιατρών και άνοιγμα ΜΕΘ, για τάξεις των 15 μαθητών, μάσκες και τεστ για όλους και ασφαλές άνοιγμα σχολείων και σχολών. Λεφτά, λοιπόν δεν υπάρχουν για τις κοινωνικές ανάγκες και την υγεία, παρά μόνο για τους πολεμικούς εξοπλισμούς που μας καλεί να θυσιάσουμε τις ζωές μας για τα συμφέροντά τους!

Είμαστε ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ, που βάζει σε δεύτερη μοίρα τις ζωές μας, στο βωμό του κέρδους. Γνωρίζουμε καλά πως με την  προπαγάνδα κυβέρνησης και ΜΜΕ, με την συναίνεση της αντιπολιτεύσης, πέρι μονομερούς “τουρκικής επιθετικότητας”, επιχειρείται η ενίσχυση των εθνικιστικών και φιλοπόλεμων αντιλήψεων, που θα δικαιολογούν την αγορά νέων εξοπλισμών και την πολεμική προετοιμασία, όσο λαός και νεολαία πασχίζει να τα βγάλει πέρα.

Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με τους γείτονες λαούς! Δεν θα πεθάνουμε για τα κέρδη τους! Αγωνιζόμαστε ενάντια  σε αγορά πολεμικών εξοπλισμών την ώρα που ο λαός πεινάει, ενάντια στον εθνικισμό και τον φασισμό, για ειρήνη και συμφιλίωση των λαών, με μαζικό κίνημα μέσα και έξω απ’ τον στρατό.

//Εδώ και τώρα μείωση της θητείας! Ίσες συνθήκες στράτευσης για όλους. Καμία σκέψη για στράτευση στα 18!

//Όχι στο νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα μαμούθ! Ριζική μείωση των στρατιωτικών δαπανών! Λεφτά για υγεία παιδεία κοινωνικές ανάγκες!

//Να διαλυθεί ΝΑΤΟ και ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΣ. Κανένας νέος μισθοφόρος!

//Ο φαντάρος είναι πολίτης με στολή! Ελεύθερος συνδικαλισμός των φαντάρων!

Κείμενο – Κάλεσμα στο Αντιπολεμικό Συλλαλητήριο – 17/4 – 12:00 – Πλατεία Αγοράς από Rosa Nera:

"Sponsored links"

Στο βλέμμα κάθε πρόσφυγα διακρίνουμε τόσο τα αποτελέσματα των αναβαθμίσεων των εξοπλιστικών προγραμμάτων και την σύγκρουση ευρύτερων πολεμικών συμμαχιών, όσο και την νοσταλγία για μια ζωή χωρίς πόλεμο.

Η Ελλάδα έχει μπει σε έναν πόλεμο δύο ταχυτήτων. Τα δολοφονικά push back (παράνομες επαναπροωθήσεις) σε χερσαία και θαλάσσια σύνορα και ο μαζικός εγκλεισμός των μεταναστών και μεταναστριών σε στρατόπεδα κράτησης επ’ αόριστο, δείχνουν ότι ο πόλεμος έχει πολλά πλοκάμια. Το ελληνικό πολιτικό-στρατιωτικό-αστυνομικό σύμπλεγμα εγκληματεί και φυλακίζει ανθρώπους, οι οποίοι φεύγουν από τις χώρες τους είτε λόγω πολέμων και αυταρχικών καθεστώτων, είτε λόγω φτώχειας. Παράλληλα καλλιεργείται από τα ΜΜΕ ένα πολεμικό κλίμα, έτσι ώστε ξαναζεσταίνοντας την σούπα της εθνικής ενότητας να ξεγελάσει την πείνα για ανατίμηση των μισθών και την ελευθερία πρόσβασης σε αγαθά όπως η υγεία, η παιδεία και η τέχνη.

Η επίσκεψη του Ακατανόμαστου του Β΄ στο αεροπλανοφόρο Eisenhower, δεν αποτελεί απλά έναν χαιρετισμό σε έναν εκλεκτό σύμμαχο. Είναι η ξεδιάντροπη θέση πως, η Ελλάδα μπορεί να παρουσιάζει ως εισβολείς τους ξεσπιτωμένους, ενώ την ίδια στιγμή συνδράμει στο έργο αυτών που τους ξεσπιτώνουν.

Αντιπολεμικό Συλλαλητήριο – Σάββατο 17 Απρίλη – 12 το μεσημέρι – Πλατεία Αγοράς

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις