Ανυπόταχτη Κρήτη: Να σταματήσουν άμεσα οι έρευνες για υδρογονάνθρακες ανατολικά της Κρήτης

1 Σχόλιο

Με ανακοίνωσή της η περιφερειακή παράταξη της Ανυπόταχτης Κρήτης ζητά να σταματήσουν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες ανατολικά της Κρήτης.

Πιο αναλυτικά αναφέρονται τα εξής:

Την περασμένη Δευτέρα, ο πρωθυπουργόςμέσα από τηλεοπτική συνέντευξη επιβεβαίωσε αυτό που ήδη είχε γίνει γνωστό αρκετές μέρες πριν: ότι ξεκίνησαν οι σεισμικές έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων δυτικά της Κρήτης. Η εταιρεία που έχει αναλάβει να εκτελέσει τις έρευνες είναι η αμερικάνική ExxonMobil. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί προμήνυμα πολέμου και περιβαλλοντικής καταστροφής στηνΑνατολική Μεσόγειο. Η κυβέρνηση φαίνεται έτοιμη να θυσιάσει τα πάντα για χάρη των συμφερόντων των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών, αλλά και για την αλλαγή «ατζέντας» σε μία δύσκολη πολιτικά συγκυρία για την ίδια.

"Sponsored links"

Η παραπάνω απόφαση επαναφέρει την όξυνση του πολεμικού κλίματος στην Ανατολική Μεσόγειο με επίκεντρο την Κρήτη.Το ελληνικό κεφάλαιο, θεωρώντας ότι καλύπτεται πίσω από τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της ΕΕ σέρνει τον ελληνικό λαό σε έναν επικίνδυνο πολεμικό ανταγωνισμό με την αντιδραστική Τουρκία. Από την έναρξη της δημόσιας συζήτησης για τις εξορύξεις στην περιοχή έχουμε ήδη τη δημιουργία του πολεμικού άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου, διαρκή ένταση στην περιοχή με στρατιωτικές ασκήσεις και δηλώσεις εκατέρωθεν, ανταγωνιστικές συμφωνίες για ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης και Ελλάδας-Αιγύπτου και κούρσα εξοπλισμών. Μέσα σε λίγα χρόνια η ελληνική κυβέρνηση έχει ξοδέψει δισεκατομμύρια για αγορές πολεμικού εξοπλισμού (αεροσκάφη Rafal και F16, φρεγάτες Belhara, κλπ) εν μέσω κρίσης και φτωχοποίησης για τον ελληνικό λαό, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αγορές όπλων από την Γαλλία που έγιναν για να εξασφαλίσουν τη στήριξή της στις εξορύξεις οδήγησαν τελικά στην … αποχώρηση της Total από τα οικόπεδα.

Όσον αφορά τα πολυδιαφημισμένα οικονομικά οφέλη, μετά και τη ψήφιση των συμβάσεων από τη Βουλή, ο θησαυρός αποδεικνύεται για ακόμα μία φορά άνθρακας. Τα κεντρικά έσοδα ανέρχονται στο 4 με 7% της παραγωγής -στην καλύτερη περίπτωση- συν ένα 25% φορολόγηση επί των όποιον κερδών εμφανίσουν (αν εμφανίσουν) οι εταιρείες. Φυσικά, από αυτά πρέπει να αφαιρέσουμε τα έξοδα για «υποστηρικτικές εργασίες» που πρέπει να κάνει το ελληνικό δημόσιο για χάρη των πετρελαϊκών εταιριών, δηλαδή δρόμους, λιμάνια, εξέδρες ή ότι άλλο ενδεχομένως ζητηθεί, αλλά και τα έξοδα για πολεμικούς εξοπλισμούς. Επίσης, να μην ξεχνάμε ότι πάντα υπάρχει και το ενδεχόμενο της προς τα κάτω αναθεώρησης της συμφωνίας αν τα κοιτάσματα δεν είναι αρκετά «κερδοφόρα» όπως συνέβη και στην Κύπρο.

Παράλληλα, ο κίνδυνος περιβαλλοντικής καταστροφής είναι τεράστιος. Ήδη μόνο λόγω των σεισμικών ερευνών θα οδηγηθεί στην εκδίωξη ή τον θάνατο ο πλούσιος πληθυσμός των θαλάσσιων θηλαστικών όπως δελφίνια, ζιφίοι και φυσητήρες που έχουν καταφύγιο την θαλάσσια περιοχή. Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι το ενδεχόμενο ατυχήματος, όπως για παράδειγμα στον κόλπο του Μεξικού, είναι υπαρκτό και μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες. Το οικονομικό κόστος από περιστατικό ρύπανσης μπορεί να φτάσει δισεκατομμύρια Ευρώ μόνο στην Κρήτη.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι συνένοχη στο έγκλημα είναι και η Περιφέρεια Κρήτης η οποία μέσα από μία συνεδρίαση-παρωδία του Περιφερειακού Συμβουλίου ενέκρινε κατά πλειοψηφία τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για την εξόρυξη υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης παρά την παρουσία πλήθους κόσμου καικαι τις έντονες διαμαρτυρίες που εκφράστηκαν.

Τα σχέδια για εξόρυξη υδρογονανθράκων έχουν έναν και μόνο στόχο: τα κέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο μέσα από μία κούρσα ανταγωνισμού που δεν διστάζει να αιματοκυλεί λαούς και να καταστρέφει το περιβάλλον. Την ίδια στιγμή που σε παγκόσμιο επίπεδο βιώνουμε ήδη τις συνέπειες από την κλιματική αλλαγή η Ελλάδα ετοιμάζεται να μπει σε μία παράλογη κούρσα ρυπογόνων εξορύξεων. Καλούμε τον λαό της Κρήτης να μπει σφήνα στα σχέδια των πολυεθνικών και της κυβέρνησης για εξορύξεις. Είναι καθήκον όλων μας να συμβάλλουμε στηναποτροπή των καταστροφικών σχεδίων που θα φέρουν μόνο πόλεμο και περιβαλλοντική καταστροφή

Όχι στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο!

Όχι στον πόλεμο και την περιβαλλοντική καταστροφή!

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 Σχόλιο

  1. ANTHONY FOSCOLOS

    Ο ΑΝΘΕΛΛΝΙΣΜΟΣ ΣΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΙΑ
    ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΚΙΝΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΞΕΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live