14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Αποκάλυψη NYT: Οι Αμερικανοί γνωρίζουν ότι φιλοουκρανική ομάδα έκανε το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream

Ημερομηνία:

Νέα τροπή στο σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream δίνει δημοσίευμα των NYT. Όπως αποκαλύπτει, νέες πληροφορίες που εξετάστηκαν από Αμερικανούς αξιωματούχους υποδηλώνουν ότι μια φιλοουκρανική ομάδα πραγματοποίησε την επίθεση στους αγωγούς Nord Stream πέρυσι. Πρόκειται για τις έρευνες που γίνονται για τη δολιοφθορά που απασχολεί εδώ και μήνες ερευνητές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Σύμφωνα με τους New York Times, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν έχουν αποδείξεις ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ή οι ανώτατοι αξιωματούχοι του εμπλέκονται στην επιχείρηση ή ότι οι δράστες ενεργούσαν υπό τις οδηγίες οποιουδήποτε ουκρανικού κυβερνητικού αξιωματούχου.

Η επίθεση στους αγωγούς φυσικού αερίου, που συνδέουν τη Ρωσία με τη Δυτική Ευρώπη, τροφοδότησε δημόσιες εικασίες για τους δράστες, από τη Μόσχα στο Κίεβο και από το Λονδίνο μέχρι την Ουάσιγκτον. Παρέμεινε ένα από τα άλυτα μυστήρια του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της έχουν θεωρηθεί από ορισμένους αξιωματούχους ότι έχουν το πιο λογικό πιθανό κίνητρο να επιτεθούν στους αγωγούς. Αντιτίθενται στο έργο εδώ και χρόνια, αποκαλώντας το απειλή για την εθνική ασφάλεια, επειδή θα επέτρεπε στη Ρωσία να πουλάει φυσικό αέριο πιο εύκολα στην Ευρώπη. Αξιωματούχοι της ουκρανικής κυβέρνησης και των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών λένε ότι δεν είχαν κανένα ρόλο στην επίθεση και δεν γνωρίζουν ποιος την πραγματοποίησε.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι υπήρχαν πολλά που δεν γνώριζαν για τους δράστες και τις σχέσεις τους. Η ανασκόπηση των πληροφοριών που συγκεντρώθηκαν πρόσφατα υποδηλώνει ότι ήταν αντίπαλοι του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν της Ρωσίας, αλλά δεν διευκρινίζουν πληροφορίες για τα μέλη της ομάδας ή ποιος διεύθυνε ή πλήρωσε για την επιχείρηση. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που επικαλούνται οι NYT, αρνήθηκαν να αποκαλύψουν τη φύση των πληροφοριών, τον τρόπο απόκτησής τους ή οποιεσδήποτε λεπτομέρειες σχετικά με την ισχύ των αποδεικτικών στοιχείων. Είπαν ότι δεν υπάρχουν σταθερά συμπεράσματα σχετικά με αυτό, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η επιχείρηση να διεξήχθη από μια δύναμη «πληρεξουσίου» με διασυνδέσεις με την ουκρανική κυβέρνηση ή τις υπηρεσίες ασφαλείας της.

Αρχικά ΗΠΑ και Ευρώπης επικεντρώθηκαν σε πιθανή ρωσική υπαιτιότητα, αν και δεν είναι σαφές τι κίνητρο θα είχε το Κρεμλίνο για να υπονομεύσει τους αγωγούς, δεδομένου ότι αποτελούσαν σημαντική πηγή εσόδων και μέσο για τη Μόσχα και έτσι ασκούσε επιρροή στην Ευρώπη. Μια εκτίμηση αναφέρει ότι το κόστος επισκευής των αγωγών ξεκινά από περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια. Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι δεν βρήκαν κανένα στοιχείο για ανάμειξη της ρωσικής κυβέρνησης στην επίθεση.

Επίσης, αξιωματούχοι που εξέτασαν τις πληροφορίες δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι οι σαμποτέρ ήταν πιθανότατα Ουκρανοί ή Ρώσοι υπήκοοι, ή κάποιος συνδυασμός των δύο. Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι δεν εμπλέκονται Αμερικανοί ή Βρετανοί υπήκοοι.

Οι αγωγοί διαλύθηκαν από εκρήξεις τον Σεπτέμβριο του 2021. Οι ΗΠΑ μίλησαν τότε για πράξη δολιοφθοράς. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν δημοσίως ότι πιστεύουν ότι η επιχείρηση που στόχευε το Nord Stream ήταν πιθανώς με κρατική εντολή, πιθανώς λόγω της πολυπλοκότητας με την οποία οι δράστες τοποθέτησαν και πυροδότησαν τα εκρηκτικά στον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας χωρίς να εντοπιστούν. Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν δηλώσει δημόσια ότι πιστεύουν ότι η επιχείρηση χρηματοδοτήθηκε κάποιο κράτος.

Τα εκρηκτικά πιθανότατα τοποθετήθηκαν με τη βοήθεια έμπειρων δυτών που δεν φαίνεται να εργάζονται για στρατιωτικές υπηρεσίες ή υπηρεσίες πληροφοριών, δήλωσαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ που εξέτασαν τις νέες πληροφορίες. Είναι πιθανό όμως οι δράστες να έλαβαν εξειδικευμένη κυβερνητική εκπαίδευση στο παρελθόν.

Οι ίδιοι δήλωσαν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν τεράστια κενά σε ό,τι γνώριζαν οι υπηρεσίες κατασκοπείας των ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι εταίροι τους για το τι συνέβη. Ωστόσο, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μπορεί να αποτελεί το πρώτο σημαντικό προβάδισμα που θα προκύψει από πολλές αυστηρά απόρρητες έρευνες, τα συμπεράσματα των οποίων θα μπορούσαν να έχουν βαθιές επιπτώσεις για τον συνασπισμό που υποστηρίζει την Ουκρανία.

Οποιαδήποτε πρόταση για εμπλοκή της Ουκρανίας, είτε άμεση είτε έμμεση, θα μπορούσε να ανατρέψει τη λεπτή σχέση μεταξύ Ουκρανίας και Γερμανίας, προκαλώντας την υποστήριξη ενός γερμανικού κοινού που δοκιμάζεται με την υψηλές τιμές ενέργειας στο όνομα της αλληλεγγύης.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...