12.8 C
Chania
Monday, December 4, 2023

Αποφάσεις για επιταγή ακρίβειας πριν τα Χριστούγεννα 2023 – Οι δικαιούχοι

Ημερομηνία:

Δεν έχει βγει τελικά από το τραπέζι του οικονομικού επιτελείου, μια έκτακτη επιταγή ακρίβειας που θα δοθεί πριν τα Χριστούγεννα του 2023, ωστόσο, οι αρμόδιοι υπουργοί παραμένουν επιφυλακτικοί για ανακοινώσεις. Η αρχή έγινε την προηγούμενη εβδομάδα με τον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος άφησε ορθάνοιχτο «παράθυρο», και τη σκυτάλη πήρε, μέσα στο Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης.

«Θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού και στο μέτρο που μπορούμε θα στηρίξουμε τον κόσμο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κωστής Χατζηδάκης στον ΣΚΑΪ και πρόσθεσε:

«Εσείς τη λέτε επιταγή ακρίβειας. Εγώ δεν έχω δώσει όνομα διότι ακόμη δεν έχει αποφασιστεί».

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «δεν έχουμε καταλήξει. Μετράμε κάθε ημέρα. βλέπετε την κρίση στην Μέση Ανατολή, τις φυσικές καταστροφές κλπ. Πρέπει να είμαστε και λίγο προσεκτικοί».

Από την πλευρά του, ο Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στο MEGA, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν σκέψεις για έκτακτο οικονομικό βοήθημα στους πολίτες, προς το τέλος του χρόνου, υπό μία προϋπόθεση: Να το επιτρέψει ο προϋπολογισμός. Είπε χαρακτηριστικά:

«Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι βλέπει τα πράγματα με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και είναι πάντοτε δίπλα στους πολίτες, ιδιαίτερα σε αυτούς οι οποίοι είναι στις πιο ευάλωτες οικονομικές καταστάσεις. Ανάλογα με το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που θα φέρει ο προϋπολογισμός στους τελευταίους μήνες που απομένουν, θα αξιοποιηθεί και το τελευταίο ευρώ που υπάρχει ώστε να στηριχτεί ο κόσμος. Τι μορφή θα έχει αυτό το μέτρο, αυτά είναι θέματα που θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός».

Νέα επιταγή ακρίβειας τα Χριστούγεννα 2023

Στον νέο γύρο θα περιλαμβάνονται περίπου 800.000 οικογένειες με παιδιά -δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού-, 205.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, 182.000 άτομα με αναπηρία και 100.000 μακροχρόνια άνεργοι.

Το πιθανότερο είναι ότι το ύψος της ενίσχυσης που εξετάζει να δώσει η κυβέρνηση σε ευάλωτους θα ανέρχεται σε 250 ευρώ.

Επιταγή ακρίβειας 2023: Ποια μεγάλη κατηγορία μένει εκτός – Και γιατί

Υπενθυμίζεται ότι στους δικαιούχους περιλαμβάνονταν και οι χαμηλοσυνταξιούχοι, ωστόσο φαίνεται πως μένουν εκτός, καθώς για τους συνταξιούχους έχει ήδη αποφασιστεί και ανακοινωθεί το έκτακτο επίδομα προσωπικής διαφοράς, για όσους δεν θα δουν αύξηση στις συντάξεις τους.

Βέβαια, οι πληροφορίες αναφέρουν πως μόνο οι 750.000 θα λάβουν το επίδομα, από τους περίπου 950.000 που δεν θα έχουν αύξηση, ενώ θα είναι και μειωμένο σε σχέση με τα χρήματα που πήραν τον περασμένο Μάρτιο.

Θα ξεκινά από 100 έως 200 ευρώ, σε αντίθεση με τον πρώτο γύρο που ήταν μεταξύ 200 και 300 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το τελικό ποσό θα διαμορφωθεί ανάλογα με το ύψος των συντάξιμων αποδοχών.

Οι 3 κλίμακες δικαιούχων είναι οι εξής:

"google ad"

  • 200 ευρώ σε συνταξιούχους που λαμβάνουν από κάθε πηγή (συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023) άθροισμα αποδοχών έως 700 ευρώ
  • 150 ευρώ για συνταξιούχους συνολικού καθαρού (προ φόρου) μηνιαίο ποσού από 700,01 ευρώ έως και 1.100 ευρώ
  • 100 ευρώ σε συνταξιούχους που λαμβάνουν ποσά από 1.100,01 ευρώ έως και 1.600 ευρώ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ