29.8 C
Chania
Friday, July 19, 2024

Από τα 8 ευρώ στα 20 ευρώ θα αυξηθεί το εισιτήριο για τη Σπιναλόγκα!

Ημερομηνία:

Ως «ιερές αγελάδες» από το «άρμεγμα» των οποίων το Υπουργείο Πολιτισμού προσδοκά να γεμίσει τον κορβανά που διαχειρίζεται μέσω του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, αντιμετωπίζει δύο αρχαιολογικούς χώρους στο Ν. Λασιθίου.

Η αύξηση που επιβάλει από το 2025 στα εισιτήρια στη Σπιναλόγκα και στο Δικταίο Άντρο ξεπερνά ποσοστιαία σε σύγκριση με την ισχύουσα κάθε άλλη αύξηση που προβλέπει η νέα απόφαση της υπουργού Λίνας Μενδώνη.

Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση, σύμφωνα με όσα αναφέρει ρεπορτάζ του Νίκου Τραντά στο anatolh.com, είναι στο εισιτήριο της Σπιναλόγκας το οποίο από 8 ευρώ εξακοντίζεται στα 20 ευρώ! Η αύξηση αυτή διαδέχεται προηγούμενη, επίσης τεράστια αύξηση, που είχε επιβάλει το υπουργείο, προκαλώντας αντιδράσεις από τοπικούς πολιτικούς και επαγγελματικούς φορείς.

Πρέπει, εντούτοις να σημειώσουμε ότι η αύξηση εκείνη αφομοιώθηκε, με το πέρασμα του χρόνου, χωρίς αρνητικές συνέπειες για την επισκεψιμότητα της Σπιναλόγκας. Κάτι ανάλογο υπολογίζει το υπουργείο ότι θα συμβεί και πάλι…

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, αντίστοιχη λογική εφαρμόζει και για τα εισιτήρια στο Δικταίο Αντρο, από  6  σε 15 ευρώ. Εξ άλλου οι δύο αυτοί χώροι μαζί με το ανάκτορο της Κνωσού φιγουράρουν ως πρώτη τριάδα των πλέον επισκέψιμων χώρων σε όλη την Κρήτη!

Αναζητώντας πιθανούς, επιπλέον λόγους, που ωθούν το ΥΠ.ΠΟ. στην τεράστια αύξηση στο εισιτήριο εισόδου στη Σπιναλόγκα και στο Δικταίο, που υπολείπονται κατά πολύ της αύξησης που μπαίνει στο εισιτήριο της Κνωσού (από 15 ευρώ σε 20), υποθέτουμε ότι το υπουργείο λαμβάνει υπ’ όψιν του τα κοστοβόρα έργα υποδομής που πρέπει να γίνουν τόσο στη Σπιναλόγκα (μελέτη και εφαρμογή της φωταγώγησης του νησιού, μονάδα βιολογικού, εσωτερικά δίκτυα ηλεκτροδότησης και ύδρευσης, Μουσείο Σπιναλόγκας, αναστήλωση και αξιοποίηση κτιρίων εντός του φρουρίου, κατασκευή προβλήτας πρόσδεσης ημεροπλοίων κλπ).

Για το Δικταίο Άντρο είναι γνωστό ότι η κ. Μενδώνη προωθεί την μελέτη – κατασκευή του ανελκυστήρα (τελεφερίκ) που θα μεταφέρει επισκέπτες από την πλατεία Ευρώπης του Ψυχρού ως την είσοδο του σπηλαίου, προϋπολογισμού 15,5 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, με στόχο να λειτουργήσει σε 2 χρόνια…

Η πρόταση για αύξηση τιμών

Το υπουργείο έκανε αποδεκτή τη νέα τιμολογιακή πολιτική για μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, για την οποία είχε γνωμοδοτήσει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ενώ το υπουργείο Πολιτισμού εξήγησε τους λόγους της αναθεώρησης, αλλά και την περίοδο που θα ισχύσουν οι αλλαγές.

Μεταξύ άλλων καταργείται η διαφορετική τιμολόγηση, που ίσχυε κατά την θερινή και χειμερινή περίοδο και θα εφαρμοστεί ίδια τιμή εισόδου ανά κατηγορία σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, είναι επιβεβλημένη με βάση τα δεδομένα της αυξανόμενης επισκεψιμότητας των τελευταίων 2 ετών, της χρήσης του ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε 28 χώρους – έως σήμερα – με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και το γεγονός ότι οι ισχύουσες τιμές, αναθεωρημένες από 5ετίας είναι πολύ χαμηλές σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Η πρόταση της νέας τιμολογιακής πολιτικής βασίζεται σε ειδική μελέτη, την οποία ανέθεσε ο αρμόδιος Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων.

Α’ φάση, έναρξη ισχύος από 1.4.2024: Κατάργηση των ενιαίων εισιτηρίων εισόδου με παραπάνω του ενός αρχαιολογικών χώρων ή μουσείων, όπου εφαρμόζεται εξ ολοκλήρου ή εν μέρει ηλεκτρονικό εισιτήριο και συνδέονται με μουσεία-ΝΠΔΔ.

Β’ φάση, έναρξη ισχύος από 1.4.2025: Εξορθολογισμός του αντιτίμου εισιτηρίων εισόδου, σύμφωνα με κατάταξη των αρχαιολογικών χώρων, των μνημείων και των μουσείων σε 5 κατηγορίες με βάση την επισκεψιμότητα, ενίοτε τη σημασία τους στην εκάστοτε περιοχή και το ισχύον εισιτήριο εισόδου.

Στο Λασίθι

 • Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου, από 4 (μειωμένο 2) που ίσχυε πριν το κλείσιμο για την ανακαίνιση) σε 6 ευρώ φέτος και σε 10 ευρώ από το 2025, Σπιναλόγκα από 8  (4 μειωμένο) σε 20 ευρώ,
 • Αρχαιολογικός χώρος Λατούς από 3 (μειωμένο 2) σε 5 ευρώ,
 • ανάκτορο Ζάκρου από 6 (μειωμένο 3) σε 10 ευρώ,
 • αρχαιολογικός χώρος Γουρνιών από 3 (μειωμένο 2)  σε 5 ευρώ,
 • Αρχαιολογικός Χώρος Ιτάνου από 3 (μειωμένο 2) [δεν αναφέρεται στη νέα απόφαση],
 • αρχαιολογικός χώρος Παλαικάστρου από 3 (μειωμένο 2) σε 5 ευρώ,
 • Δικταίο Αντρο – Ψυχρό από 6 (μειωμένο 3)  σε 15 ευρώ,
 • αρχαιολογικός χώρος Πετρά από 3 (μειωμένο 2)  σε 5 ευρώ,
 • Καζάρμα Σητείας από 3 (μειωμένο 2) σε 5 ευρώ,
 • Μινωικός οικισμός νησίδας Μόχλου από 3 (μειωμένο 2) [δεν αναφέρεται στη νέα απόφαση],
 • Αρχαιολογικό Μουσείο Σητείας από 3 (μειωμένο 2)  σε 5 ευρώ,
 • Αρχαιολογική Συλλογή Ιεράπετρας από 3 (μειωμένο 2)  σε 5 ευρώ,
 • Ναός Παναγίας Κεράς από 3 (μειωμένο 2)  σε 5 ευρώ.

Θα υπάρξει αντίδραση

Συζητώντας τις αυξήσεις αυτές με τον αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Γιάννη Ανδρουλάκη και τον δήμαρχο Αγίου Νικολάου Μανόλη Μενεγάκη και οι δύο εκδηλώνουν την αντίθεσή τους για την «απότομη» αυτή αύξηση των εισιτηρίων στους δύο χώρους και ιδιαίτερα στη Σπιναλόγκα.

Ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε ότι θα υπάρξει αντίδραση από πλευράς της Περιφέρειας προς το ΥΠ.ΠΟ.

Ο Δήμαρχος δήλωσε στην εφημερίδα «Ανατολή» σχετικά με το θέμα: «Η μεγάλη  αυτή αύξηση στο εισιτήριο της Σπιναλόγκα πιστεύουμε ότι θα διαταράξει την οικονομική ισορροπία της περιοχής και τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο κύκλωμα διακίνησης των επισκεπτών προς και από τη Σπιναλόγκα. Η τιμολογιακή μεταβολή θεωρούμε ότι δεν έπρεπε να γίνει με αυτόν τον τρόπο. Εφόσον το υπουργείο έκρινε ότι χρειαζόταν να γίνει, η αύξηση έπρεπε να εφαρμοστεί με κλιμακωτό τρόπο».

Ο κ. Μενεγάκης τόνισε ότι όλα τα έργα που αφορούν τη Σπιναλόγκα χρηματοδοτούνται από προγράμματα επομένως δεν προκύπτει ανάγκη εξασφάλισης πόρων από το ΥΠ.ΠΟ. για τη χρηματοδότησή τους ώστε να υπάρχει βάσιμο επιχείρημα για την τεράστια αύξηση στο εισιτήριο στο νησί. Αλλά ήδη το υπουργείο Πολιτισμού έχει πολλά έσοδα από τα εισιτήρια της Σπιναλόγκας και ακόμη και αν χρειαστεί να διαθέσει πόρους για κάποια από τα έργα στη Σπιναλόγκα και πάλι δεν δικαιολογεί μια τέτοια αύξηση, τόνισε ο κ. Μενεγάκης.

Φωτογραφία: Agios Nikolaos Crete, Vokaito shoots

anatolh.com

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σπιτικές προτάσεις

Μαρμελάδα καρπούζι Ένα κιλό ψίχα καρπουζιού κομμένη κυβάκια, μισό κιλό...

Προβλήματα και καθυστερήσεις, πάλι, στις πληρωμές του ΕΛΓΑ

Του Μανώλη Ντουντουνάκη Για άλλη μια φορά, επι κυβέρνησης Μητσοτάκη,...

Υπεγράφη η συμφωνία συγχώνευσης Attica Bank – Παγκρητιας Τράπεζας

Ανακοινώθηκε και επίσημα σήμερα (18.7.2024) από την Attica Bank, η...