“Από 1.782.000 ευρώ έχουμε εισπράξει μόλις 37.500 ευρώ”: Η Συγκλήτος Πολυτεχνείου Κρήτης καταγγέλλει την παντελή έλλειψη χρηματοδότησης

Κανένα σχόλιο

To Πολυτεχνείο Κρήτης λειτουργεί ουσιαστικά δίχως χρηματοδότηση. Αυτό γνωστοποιεί με απόφασή της η Σύγκλητος του ιδρύματος καταγγέλλοντας την παντελή έλλειψη χρηματοδότησης. Ως εκ τούτου, το Ίδρυμα θα λειτουργήσει και αυτό το εξάμηνο καλύπτοντας υποτυπωδώς τις πιο βασικές λειτουργίες, δηλαδή, τις δαπάνες μισθοδοσίας, τις δαπάνες που σχετίζονται με τη λειτουργία του ιδρύματος, και τις δαπάνες φόρων και τελών, στεγαστικού επιδόματος και πρόσληψης πανεπιστημιακών υποτρόφων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Το Πολυτεχνείο Κρήτης, όπως και τα υπόλοιπα Ελληνικά Πανεπιστήμια, βρίσκεται σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση. Οι δημόσιες επιχορηγήσεις έχουν μειωθεί κατά 70% την τελευταία πενταετία.

"Sponsored links"

Το 2015, παρ’ όλο που έχουν εκδοθεί οι αποφάσεις για την 1η και τη 2η δόση χρηματοδότησης του Τακτικού Προϋπολογισμού του Πολυτεχνείου Κρήτης από το ΥΠοΠαιΘ συνολικού ποσού 1.782.000 € εκ των προβλεπόμενων 1.980.000 €, αυτές βρίσκονται στην κρίση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και δεν έχουν καταβληθεί χρήματα στο Ίδρυμα πέραν ενός ποσού 37.500 € που αφορά το έκτακτο διδακτικό προσωπικό.

Αποτέλεσμα της έλλειψης χρηματοδότησης καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους είναι το ταμειακό υπόλοιπο του Πολυτεχνείου Κρήτης να ανέρχεται αυτή τη στιγμή σε μόλις 223.368 €, ενώ το σύνολο των υποχρεώσεων του Ιδρύματος όπως έχει διαμορφωθεί από τα ανεξόφλητα παραστατικά ετών 2011-2015 καθώς και τις ήδη εγκεκριμένες δαπάνες και τα ληφθέντα παραστατικά να ανέρχεται σε 1.381.963 €.

Με βάση τα ανωτέρω, η Σύγκλητος του Ιδρύματος, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους φοιτητές του Ιδρύματος και τις οικογένειές τους αυτή τη δύσκολη περίοδο της πολιτικής και οικονομικής κρίσης, προτείνει την κάλυψη των στοιχειωδών δαπανών ώστε το Ίδρυμα να παραμείνει ανοικτό κατά το χειμερινό εξάμηνο: των δαπανών μισθοδοσίας των υπογεγραμμένων συμβάσεων του έκτακτου διδακτικού προσωπικού, την απόδοση των κρατήσεων μηνός Ιουλίου, την κάλυψη των δαπανών που σχετίζονται με τη λειτουργία του Ιδρύματος (σίτιση, φύλαξη, καθαριότητα, μεταφορά φοιτητών), την κάλυψη δαπάνης των απολύτως απαραίτητων φόρων και τελών, την καταβολή του στεγαστικού επιδόματος και την πρόσληψη Πανεπιστημιακών Υποτρόφων για το χειμερινό εξάμηνο.

Ο συνδυασμός της παντελούς έλλειψης χρηματοδότησης, των ασφυκτικών διαδικασιών του Δημοσίου και της αποθάρρυνσης δράσεων εξωστρέφειας που μπορούν να προσελκύσουν πρόσθετους πόρους, οδηγεί το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο σε υποβάθμιση. Την ίδια στιγμή, τα Πανεπιστήμια των γειτονικών μας χωρών αναπτύσσονται, ιδρύουν αγγλόφωνα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα και προσελκύουν ξένους φοιτητές.

Η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης τονίζει ότι δεν είναι δυνατή η έξοδος από την κρίση χωρίς επένδυση στην Παιδεία. Το Ελληνικό Πανεπιστήμιο έχει το δυναμικό για να αποτελέσει σημαντικό μοχλό ανάπτυξης. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης ζητεί επιτακτικά από την Πολιτεία:

•       Να θέσει την Παιδεία ως άμεση προτεραιότητα και να καταβάλλει όλες τις εκκρεμούσες δόσεις χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων με τον πρώτο κύκλο πληρωμών οφειλών του Δημοσίου. Σε διαφορετική περίπτωση το Ίδρυμα θα βρεθεί πολύ σύντομα σε αδυναμία λειτουργίας.
•       Να ενισχύσει σημαντικά τις χρηματοδοτήσεις των Πανεπιστημίων στον προϋπολογισμό του επόμενου οικονομικού έτους.
•       Να προχωρήσει στις απαιτούμενες παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν δράσεις εξωστρέφειας.
•       Να πραγματοποιήσει τις επείγουσες και εκκρεμούσες παρεμβάσεις που θα απαγκιστρώσουν το Δημόσιο Πανεπιστήμιο από το ασφυκτικό ρυθμιστικό πλαίσιο και τον κεντρικό έλεγχο του Υπουργείου Παιδείας που περιορίζει τη διοικητική, νομική και οικονομική του αυτοτέλεια.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live